Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχονται τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια-Η πρώτη στην Ξάνθη προμηνύοντας σφοδρή τουρκική αντίδραση

Αμερικανικές δυνάμεις μια "ανάσα" από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα Βαλκάνια ( Αιγαίο και Δυτική Θράκη) Η αμυντική συμμαχία της...







Αμερικανικές δυνάμεις μια "ανάσα" από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα Βαλκάνια ( Αιγαίο και Δυτική Θράκη)

Η αμυντική συμμαχία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εδραιωθεί περαιτέρω με την επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της καθημερινής, έχουν γίνει συζητήσεις για επέκταση της βάσης της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα ώστε να συμπεριληφθεί μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρώτη επίδειξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 από την αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems πραγματοποιήθηκε στην 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 2019.

Το drone μπορεί να έχει απρόσκοπτη συνεργασία με το ελληνικό F-16 και μπορεί επίσης να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ , αναβαθμίζοντας την άμυνα της χώρας.

Οι συζητήσεις Ελλήνων και Αμερικανών επιτελών προβλέπουν την δημιουργία δύο νέων αμερικανικών βάσεων, μία στον Έβρο, και μία πιθανότατα στην Ξάνθη, ενώ μία ακόμη θα δημιουργηθεί, πιθανώς στη Σκύρο.

Η παρουσία Αμερικανών όμως στην Δυτική Θράκη θα προκαλέσει οργή σε ορισμένους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι ελέγχονται από την Άγκυρα και οι οποίοι πιθανόν να ετοιμάζουν "διαμαρτυρίες" κατά της όποιας κίνησης που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για περιοχές όπου η Ελλάδα θέλει αυξημένο αμερικανικό αποτύπωμα, κάτι που αποτέλεσε το κύριο θέμα συχνών συζητήσεων στο παρελθόν μεταξύ 23 άλλων τοποθεσιών που είχα τεθεί στο τραπέζι.


Παράλληλα, εξετάζεται η αναβάθμιση ενός άλλου λιμανιού στη βόρεια Ελλάδα, πιθανότατα της Καβάλας, όπου μπορούν να σταθμεύσουν αμερικανικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να εξασφαλίσει μια δέσμευση των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία εντείνει και αυτή τις δικές της στρατιωτικές δραστηριότητες, ενώ η Κίνα αποκτά μεγάλη επιρροή ως οικονομικός φορέας σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ αύξησαν σταδιακά την παρουσία τους στην Ελλάδα σε πολλές βάσεις. Ως γνωστό πέρα από τον κόλπο της Σούδας, οι ΗΠΑ έχουν βάση για drone MQ-9 Reaper στη Λάρισα, ενώ έχουν παρουσία στις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, ειδικά στο λιμάνι, το οποίο παίζει βασικό ρόλο για την μεταφορά των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Εκτιμάται επίσης ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο Ερντογάν, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα χειροτερεύουν ακόμα πιο πολύ, ενώ όταν και εάν απομακρυνθεί από την εξουσία, οι οπαδοί του ή ενδεχομένως ο αντικαταστάτης του, να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο χάος στην όποια νέα τουρκική κυβέρνηση, αφού θα χάσουν τρομερά προνόμια τα οποία απολαμβάνουν παρά την κρίση σήμερα.

Το πολιτικό σκηνικό στην γειτονική χώρα “κυοφορεί” πιθανή εμφύλια διαμάχη ανάμεσα σε κοσμικούς και ισλαμιστές, αφού οι διαφορές μεταξύ τους είναι χαώδεις και αυτό είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού πλέον. pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.