Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πρόσκληση των Ταλιμπάν σε Τουρκία: «Σας χρειαζόμαστε για να ανοικοδομήσουμε το Αφγανιστάν» - Στο στόχαστρο του Ερντογάν ο ορυκτός πλούτος

Φαίνεται ότι η Τουρκία τα έχει καλά και με τους Ταλιμπάν, αφού έχοντας το ένα μάτι σε αυτούς και το άλλο στο στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποκομ...







Φαίνεται ότι η Τουρκία τα έχει καλά και με τους Ταλιμπάν, αφού έχοντας το ένα μάτι σε αυτούς και το άλλο στο στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για την ίδια στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε σήμερα ότι οι υποδομές του Αφγανιστάν έχουν καταρρεύσει και ότι η οργάνωση χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο για την ανοικοδόμηση της χώρας.

"Ολόκληρη η υποδομή μας έχει καταρρεύσει. Θα ανοικοδομήσουμε το Αφγανιστάν σε όλους τους τομείς και χρειαζόμαστε την Τουρκία περισσότερο για να το κάνουμε αυτό", δήλωσε ο Shaheen στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye.



Οι Ταλιμπάν μαχητές κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, γεγονός που προκάλεσε πανικό σε χιλιάδες Αφγανούς πολίτες και οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

Πολλοί φοβούνται την επιστροφή στη λιτή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που επιβλήθηκε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν που έληξε πριν από 20 χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος ή στρατηγική πίσω από τη «στάση των Ταλιμπάν απέναντι στην Τουρκία» όταν αυτοί είχαν συνομιλίες με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, ο Shaheen είπε: «Σε αντίθεση με ότι είναι γνωστό, είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία».

"Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς. Είναι μια αξιοσέβαστη και ισχυρή χώρα στον κόσμο και έχει μια ιδιαίτερη θέση στη μουσουλμανική κοινότητα. Ο δεσμός της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα", δήλωσε ο Shaheen.

"Το λέω ξεκάθαρα. Ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο", πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο, ο Shaheen είπε ότι η ισλαμιστική ομάδα δεν έχει τη δύναμη να τον επεξεργαστεί.

"Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής και της προηγούμενης διοίκησης. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας, καθώς και της επεξεργασίας των ορυκτών πόρων", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Η μεγαλύτερη προσδοκία μας από τους Τούρκους αδελφούς μας είναι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στους τομείς που απαριθμήσαμε αφού ολοκληρωθούν οι εσωτερικές μας διαδικασίες", πρόσθεσε.

Τουρκία-Αφγανιστάν-Σπάνια ορυκτά

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διαθέτει σπάνιες γαίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά συνέπεια οι Ταλιμπάν έχουν στη διάθεσή τους ορυκτούς πόρους που αποτελούν "μια πολύ επικίνδυνη παράμετρο " και τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι έχουν αξία μεταξύ 1-3 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού The Diplomat, που επικαλείται τον Ahmad Shah Katawazai, πρώην διπλωμάτη της αφγανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ενώ έκθεση του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου The Hill νωρίτερα φέτος ανεβάζει την αξία σε περίπου 3 τρισ. δολάρια.

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν διαθέτει σπάνια ορυκτά, όπως λανθάνιο και νεοδύμιο, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, υδραργύρου και λιθίου, σύμφωνα με τον Katawazai. Τα σπάνια ορυκτά έχουν ευρεία χρήση στην υψηλή τεχνολογία, από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι αεροσκαφών και δορυφόρων, αλλά και σε αμυντικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.