Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ... Βρετανικό Μουσείο: Τι λέει για τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα - Η απάντηση της Μενδώνη

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη βρετανική έκδοση της Art Newspaper και στις οποίες φαινόταν ότι υπήρχε...





Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη βρετανική έκδοση της Art Newspaper και στις οποίες φαινόταν ότι υπήρχε εισροή υδάτων σε αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, μεταξύ των οποίων και σε εκείνη όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Έτσι άνοιξε ξανά το θέμα για τις συνθήκες φύλαξης και έκθεσης των Γλυπτών. Απαντώντας σε αίτημα της ΕΡΤ σχετικά με το ζήτημα το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι "οι αίθουσες 13 έως 18 στο ισόγειο του Μουσείου έχουν αφαιρεθεί προσωρινά από τη δημόσια πρόσβαση. Το Μουσείο έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασίας σε αυτές τις γκαλερί και ο προγραμματισμός αυτής της εργασίας καθυστέρησε λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο πρόγραμμα του Μουσείου. Περαιτέρω εργασίες και έρευνες πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και αυτές οι γκαλερί είναι προς το παρόν κλειστές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών μας και η συλλογή ενώ πραγματοποιούνται αυτές οι έρευνες". 

Προσθέτει επίσης ότι "αυτά τα βασικά έργα αποτελούν μέρος ενός προγράμματος συντήρησης κτιρίων, το οποίο θα βοηθήσει να γίνουν μελλοντικά έργα στο κτίριο του Μουσείου. Παράλληλα με αυτές τις βασικές επισκευές, αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό masterplan για να μεταμορφώσουμε το Μουσείο στο μέλλον. Θα περιλαμβάνει την ενεργή ανακαίνιση των ιστορικών κτιρίων και της περιουσίας μας, τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών μας και την ανάληψη μιας φιλόδοξης επανάληψης της συλλογής στα επόμενα χρόνια.

Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και διατηρητέο ​​κτίριο και υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις υποδομής σε ολόκληρο τον χώρο. Έχουμε μια ομάδα ειδικών που κάνουν τακτικούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο για να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν την κατάλληλη διαχείριση των κινδύνων για τη συλλογή. Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού μας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας.”








Νέα απάντηση από τη Μενδώνη

Μετά τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη επανήλθε με νέα δήλωση. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "για δεκαετίες το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα. Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Έλγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί".

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη, "οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους. Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες με αφορμή το δημοσίευμα της Art Newspaper είχε επαναδιατυπώσει το αίτημα για την επιστροφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.