Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος αντιδρούν για την τουρκική βάση στο Λευκόνοικο της ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ Κύπρου.

H Άγκυρα θέλει να παρατείνει το διαδικαστικό αδιέξοδο μέχρι να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της με νέα τετελεσμένα. Τότε και μόνο τότε, ανα...









H Άγκυρα θέλει να παρατείνει το διαδικαστικό αδιέξοδο μέχρι να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της με νέα τετελεσμένα. Τότε και μόνο τότε, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, έχοντας τη Λευκωσία κάτω από την πίεση για τα χειρότερα, θα επιχειρήσει να επιβάλει τους όρους της για συνομιλίες. Είναι προφανές πως αυτοί οι σχεδιασμοί θα συνεχιστούν όσο δεν έχει κόστος η Τουρκία, ούτε στο πεδίο του ΟΗΕ ούτε της Ε.Ε.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Είναι προφανές πως μετά τη διπλωματική κινητικότητα, που υπήρξε για την έκδοση της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι όποιες προσπάθειες θα «παγώσουν». 

Την ίδια ώρα, κατά την οποία η κατοχική δύναμη θα προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών της σε περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Με την τακτική της σαλαμοποίησης θα προχωρεί στο σταδιακό αποχαρακτηρισμό ολόκληρης της περιοχής από στρατιωτική σε κατοικημένη, με στόχο τον εποικισμό της.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα θέτει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, την εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους. Δεύτερον, τη διασφάλιση του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων την επόμενη ημέρα μιας αποτυχίας. Η τουρκική πλευρά θέλει εν πολλοίς να εξασφαλίσει κίνητρο για να αποτύχει το εγχείρημα.

Είναι σαφές από τις παρασκηνιακές συζητήσεις στη Νέα Υόρκη πως οι βρετανικές προσπάθειες για μετατόπιση του Κυπριακού σε μια άλλη βάση, ναι μεν έχουν αποτύχει, ωστόσο, οι προσπάθειες δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Το Λονδίνο προσπαθεί να βρει «κοινό έδαφος» για επανέναρξη των συνομιλιών, φλερτάροντας με φόρμουλες που κινούνται μεταξύ ομοσπονδίας και δύο κρατών. Δηλαδή, μια λύση συνομοσπονδίας.



Στο μεταξύ, η Άγκυρα ρίχνει τους τόνους στο θέμα της αεροπορικής βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο καθώς μέτρησε τις αντιδράσεις. Όπως πληροφορούμαστε η αντίδραση προέρχεται από τρίτες χώρες, με πρώτους τους Αμερικανούς. 

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα, η οποία ήταν ενημερωμένη για την κατασκευή της βάσης και όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τον περασμένο Μάρτιο. Αντιδράσεις καταγράφονται και από Ισραήλ και Αίγυπτο, που αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας. Το θέμα αυτό συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.