Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΕ... Εύβοια: Η Ελιά των 2.700 ετών που στέκει αγέρωχη στον χρόνο

Εύβοια: Σε αντιδιαστολή με την καταστροφή και την απόγνωση στη Βόρεια Εύβοια, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα μια υπεραιωνόβια ελιά δίνει την ...





Εύβοια: Σε αντιδιαστολή με την καταστροφή και την απόγνωση στη Βόρεια Εύβοια, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα μια υπεραιωνόβια ελιά δίνει την ελπίδα για το αύριο.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαναν στάχτη πάνω από 1.200.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Βαρύ «φόρο» στην πύρινη λαίλαπα πλήρωσε η Εύβοια, καθώς το Βόρειο τμήμα του νησιού έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες δέντρα που απανθρακώθηκαν από τη μανία της πυρκαγιάς, ήταν και μια ελιά 2.500 ετών στις Ροβιές. Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στο χωριό Κήποι κοντά στην Κύμη, μια αντίστοιχη ελιά αντέχει ακόμα στον χρόνο. Ένα υπεραιωνόβιο δέντρο που έχει «δει» όλη την ιστορία να περνάει μπροστά από τα μάτια του.

Πρόσφατα στο σημείο όπου βρίσκεται η «Μεγάλη Ελιά», όπως τη λένε οι ντόπιοι, έγινε και μια εκδήλωση από την Εταιρεία Περιβάλλοντας Κύμης. Σε αυτή έγινε μια ιστορική αναδρομή για το δέντρο που υπάρχει εκεί από την εποχή του… Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να ενταχθεί στα μνημεία της φύσης αλλά και για την τοποθέτηση σχετικής πινακίδας στον χώρο. Σύμφωνα με κάποιες διηγήσεις ντόπιων αλλά και γραφές σε ιστορικά και θρησκευτικά βιβλία, στον ίσκιο αυτής της ελιάς «ξαπόστασε» και ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στη «Λιανάμο» και από εκεί να περάσει στην Σκύρο.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.