Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μετακίνηση εκτός νομού: Στο τραπέζι από την Επιτροπή Ειδικών το σενάριο για μόνο εμβολιασμένους ή με τεστ

Το σενάριο για μετακίνηση εκτός νομού μόνο για εμβολιασμένους ζεσταίνει και πάλι η Επιτροπή των ειδικών. Περίπατο έχει πάει το κανονικό καλο...







Το σενάριο για μετακίνηση εκτός νομού μόνο για εμβολιασμένους ζεσταίνει και πάλι η Επιτροπή των ειδικών.

Περίπατο έχει πάει το κανονικό καλοκαίρι που περιμέναμε όλοι. Το παράδειγμα με τη Μύκονο είναι αρκετό για να αποκαλύψει τη δυσκολία της επιστροφής στην κανονικότητα και την αποτυχία ανοίγματος του τουρισμού, αφού σε ένα νησί με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού, στο οποίο πηγαίνει με rapid test, επιβλήθηκε lockdown.

Πλέον δεν αποκλείεται τίποτα και δεν αποκλείονται νέα μέτρα είτε για όλους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους. Το τοπίο μοιάζει ρευστό και οι... ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλές.

Και οι περισσότερες περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα. Όπως η μετακίνηση εκτός νομού μόνο για εμβολιασμένους ή με rapid test, κάτι που είχε ζητηθεί πριν 15-20 μέρες...

Όλα τα σκληρά μέτρα είναι στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98,9.

Όπως είναι γνωστό Κρήτη, Σαντορίνη και Πάρος είναι μεταξύ των περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Ερωτηθείς ο κ. Βατόπουλος αν ενδέχεται να ληφθούν για αυτά τα νησιά αποφάσεις ανάλογες με αυτές της Μυκόνου, απάντησε: «Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα.

 Όλα είναι στο τραπέζι. Η επιδημία εξελίσσεται».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν πιο σκληρά ή καθολικά μέτρα, όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ανέφερε: «Ήδη στη Μύκονο δεν υπάρχει κυκλοφορία μετά τη 1 το βράδυ. Είναι σαν να λες στην Αθήνα 6 το απόγευμα. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα όπλα που έχουμε (τεστ, εμβόλια) ώστε να μην χρειαστεί να έχουμε πισωγύρισμα στα μέτρα περιορισμού. Αλλά αν χρειαστεί, υποθέτω θα εφαρμοστούν. Τίποτα δεν αποκλείεται».

Ερωτηθείς αν έγινε κάτι λάθος και φτάσαμε πάλι σε αυτό το σημείο, είπε: «Δεν είναι θέμα λάθους, είναι θέμα δυνατοτήτων που υπάρχουν. Ενα αναπνευστικό μεταδιδόμενο νόσημα, που πλέον είναι πολύ εύκολο να μεταδωθεί, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Δεν είναι θέμα λάθους. Είναι θέμα εφαρμογής των μέτρων. Το άλλο είναι να κλείσουν τελείως τα σύνορα και αν μην έρχονται καθόλου άνθρωποι από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν θα το ήθελε κανένας».

Το σενάριο να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μόνο σε εμβολιασμένους, ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στις μετακινήσεις, προφανώς μετακινήσεις εκτός νομού. «Αυτό είναι ένα σενάριο. Επειδή ακόμα υπάρχει αυτή η ιστορία με τον διαχωρισμό κ.λπ., θέλουμε να υπάρχει και εναλλακτική λύση, του 24ωρο τεστ κ.λπ. Πάντως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και για τον εσωτερικό πληθυσμό. Αλλά είναι μια πολιτική απόφαση. Επειδή δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, να υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αλλά προς τα εκεί θα πάει η κατάσταση».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα τόνισε ότι η πρόβλεψη είναι πως θα κυριαρχήσει, τονίζοντας ωστόσο πως «τα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι στοιχεία πριν από 15 ημέρες, γιατί γι ανα διασπιτωθεί σε ένα δείγμα χρειάζεται μια εργαστηριακή διαδικασία που είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα».

Προειδοποίηση για νέα τοπικά «μίνι» lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου και σε άλλους νησιωτικούς περιορισμούς απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών.

Η κ. Πελώνη, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε πει εξ αρχής ότι η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε, με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, όπως έγινε με τη Μύκονο. Πρόκειται κυρίως για μέτρα περιορισμού μεταμεσονύκτιας διασκέδασης».

«Με αφορμή αυτό θα πρέπει να πω ότι αυτό είναι ένα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα. Και είναι το ελάχιστο που ζητάμε από τους τουριστικούς προορισμούς, που θεωρούμε αυτονόητο. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να μη χρειαστεί να παρέμβουμε».

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες», είπε κατά τα άλλα στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνέχισε: «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».

Πού αυξήθηκαν τα κρούσματα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid). Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων».


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.