Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Ισραήλ ζητά «προηγμένη» τεχνολογία από τις ΗΠΑ... Και θα την πάρει...

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στους στενούς φίλους, όπου κατά καιρούς, έχουν διαφορετικές απόψεις αλ...




Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στους στενούς φίλους, όπου κατά καιρούς, έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά τους ενώνει ο ίδιος στόχος και αποκλίνουν καμιά φορά ως προς την τακτική.

Ο επικεφαλής του Ισραηλινού γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Στρατηγός Αβίβ Κοχαβί, χαρακτήρισε πρόσφατα «άνευ προηγουμένου» τη συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, χώρα που το Ισραήλ κατηγορεί ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής, εναντιώνεται με σφοδρότητα στη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις. Θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλήσει την ίδια την ύπαρξή του.

Ως γνωστόν, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Βιέννη τις τελευταίες εβδομάδες ώστε οι ΗΠΑ, να επιστρέψουν στη συμφωνία και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της.

Είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι η συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον αμερικανικό στρατό, είναι χωρίς προηγούμενο και με την εμβέλειά του έχει φθάσει σε νέα επίπεδα», καθώς ο κυριότερος και κοινός σκοπός της δράσης των δύο στρατών είναι να αποτύχει η ιρανική επιθετικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, «για να κατευνάσει τα πνεύματα» υποσχέθηκε συνεχείς στενές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, για μια ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις.

Μάλιστα πρόσφατα, έπειτα από συνομιλίες με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε, πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία και πως, "ότι κι αν συμβεί, το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αμύνεται", εναντίον οιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής απειλής.

Πάντως οι ΗΠΑ, διερευνούν την κατάσταση, καθώς δεν έχουν ακόμη δει αν το Ιράν θα κινηθεί προς τη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις, έτσι ώστε, να αρθούν οι κυρώσεις αν και οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο.

Μία άλλη παράμετρος είναι, ότι Ισραηλινές ομάδες πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με ομολόγους των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας.


Ελπίζουν, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης), επειδή πιστεύουν, πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για το Ιράν προκειμένου να έχει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμότητα.


Η «οσμή που αναδύεται» από τις μεταξύ τους συνομιλίες είναι, πως εάν οι ΗΠΑ και το Ιράν, καταλήξουν σε νέα πυρηνική συμφωνία, το Ισραήλ θα ζητήσει νέα στρατιωτική αποζημίωση από την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών που δεν έχουν προηγουμένως εξαχθεί στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, σταθμίζει ένα αίτημα για «προηγμένα συστήματα» που θα επέτρεπε μια προληπτική ενέργεια, ( πολεμικές επιχειρήσεις για καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων ) εναντίον του Ιράν, εάν οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Τεχεράνη έχει ξεπεράσει το όριο του πυρηνικού εμπλουτισμού, που απαιτείται για τη δημιουργία μιας βόμβας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στο Breaking Defense.

Ενώ οι ισραηλινές πηγές, δεν ανέφεραν ακριβώς ποια συστήματα θα εμπλέκονταν στις συζητήσεις, υπάρχει υποψία, ότι θα μπορούσε να αφορά στα νέα υποβρύχια Dolphin AIP του Ισραήλ . Σύμφωνα με περιφερειακές πηγές, ένα από αυτά τα υποβρύχια βρίσκεται πάντα «κοντά στο Ιράν».

Ο Ισραηλινός Αρχηγός Στρατού, Στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι αν το Ιράν πλησιάσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, το Ισραήλ θα προβεί σε επιθετική στρατιωτική δράση.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ, να επιταχύνουν τις παραδόσεις του δεξαμενόπλοιου Boeing KC-46 , με στόχο την παράδοση των δύο πρώτων αεροπλάνων από τα τέλη του 2023 και το δεύτερο στις αρχές του 2024( έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025).

Το Ισραήλ, αναζητά έναν στόλο οκτώ δεξαμενόπλοιων KC-46 για να αντικαταστήσει τον στόλο του Boeing 707.


Αν και δεν είναι σαφές, πότε ή εάν θα επιτευχθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν, ότι το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου μετάλλου ουρανίου, αυξάνοντας τις κόκκινες σημαίες στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον .

Οι ισραηλινές ανησυχίες, για μια πιθανή νέα συμφωνία επιδεινώνονται από την έξοδο των ΗΠΑ, από το Αφγανιστάν και την αίσθηση ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι πιθανό να συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα στρέφεται περισσότερο προς μια στάση του Ειρηνικού.

"Αυτές οι χώρες, βλέπουν τη βιαστική απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και ξέρουν, τι έρχεται στο δρόμο τους", δήλωσε πηγή του Ισραηλινού κυβερνητικού οργανισμού στο Breaking Defense.

Σε μια ύστατη προσπάθεια προ ολίγων ημερών, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον (απερχόμενο) ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ρίβλιν, τον διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησής του στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους είναι «ατσάλινη», τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα», όσο βρίσκεται εκείνος στην εξουσία.

Αυτό το συναίσθημα οδήγησε το Ισραήλ, να ανοίξει έναν στρατηγικό διάλογο με άλλες δυνάμεις της περιοχής, που ενδιαφέρονται για το Ιράν. Αλλά το Ισραήλ, ανησυχεί πολύ για τις νέες συμμαχίες που μπορεί να σχηματιστούν. μεταξύ ορισμένων αραβικών κρατών και του Ιράν.

Ο Mordechai Kedar, ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες του Ισραήλ σε περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε στο Breaking Defense ότι μια ενδιαφέρουσα και δυνητικά επικίνδυνη πολιτική αλλαγή, μπορεί να παρατηρηθεί, στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, δύο σημαντικές χώρες για το Ισραήλ.


"Αυτές οι δύο χώρες, πλησιάζουν σαφώς (διπλωματικά) τον συνασπισμό που συνδέει το Ιράν, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει πάρει τον έλεγχο του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και της Υεμένης", δήλωσε ο Κένταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπεννετ συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ Β 'της Ιορδανίας στο Αμμάν. Η συνάντηση ήταν μυστική, αλλά διέρρευσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Οι ισραηλινές πηγές άμυνας, δήλωσαν στο Breaking Defense, ότι οι προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει, αξιοσημείωτα μικρή παράπλευρη ζημία στον ιρανικό πληθυσμό. Ούτε το Ιράν και οι ένοπλοι "πληρεξούσιοί" του, σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των Ισραηλινών πολιτών.

Όμως, αν το Ισραήλ αποφασίσει εχθροπραξίες και αυτές κλιμακωθούν, η πιθανότητα να χυθεί αίμα αθώων πολιτών, θα πρέπει να βρίσκεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στο επίκεντρο της σκέψης των διπλωματών που κατευθύνονται προς την Ιερουσαλήμ, την Τεχεράνη και τη Βιέννη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.



---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.