Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Ιουλίου 22, 2021

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Την Παρασκευή η ταφή των οστών του ήρωα Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλπουρτζή

Ο αντισυνταγματάρχης και διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωϊκά στις 23 Ιουλίου μαζί με 37 άνδρες του στη διάβαση Πέλλα Πάϊς -Συγχαρί, στο Πενταδάκτυλο - Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

Επαναπατρίστηκαν με όλες τις τιμές τα οστά του ήρωα Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλπουρτζή, 47 χρόνια μετά τον θάνατό του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το πρωί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία, σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή, παραδόθηκαν στις κόρες του Μαρία και Αφροδίτη, τα λιγοστά οστά του ήρωα που ταυτοποιήθηκαν το 2015 στο πλαίσιο προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής, αντισυνταγματάρχης το 1974 και διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωϊκά στις 23 Ιουλίου μαζί με 37 άνδρες του στη διάβαση Πέλλα Πάϊς -Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Τα οστά βρέθηκαν σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης, στο πλαίσιο εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Το 2011 η Ελληνική Πολιτεία του απένειμε για την ηρωική του θυσία, τον βαθμό του αντιστράτηγου.

«Σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο της υπόθεσής "Καλμπουρτζή". Φεύγει από τη μία του πατρίδα σ’ αυτήν που έμεινε -και θα ζει αιώνια- και πάει στην άλλη του πατρίδα την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία είτε εδώ, είτε εκεί. Πρέπει να τονίσουμε όμως πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ήταν ένας ακόμη αγνοούμενος που ταυτοποιήθηκε. Είναι 800 ακόμη. Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα στο να βρούμε την αλήθεια και το τι έγινε με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε συγκινημένη η κυρία Μαρία Καλπουρτζή, κόρη του ήρωα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου και Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που συνόδευσε τα οστά του ήρωα από την Λάρνακα στην Ελευσίνα με πτήση C-130. «Ο Ήρωας επιστρέφει στην Πατρίδα. Σεβασμός και τιμή», σχολίασε ο κ. Στεφανής σε ανάρτηση του στα social media.

Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, θα πραγματοποιηθεί απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και τα οστά θα μεταφερθούν, παρουσία συγγενών, στη Σχολή Πυροβολικού. Εκεί θα γίνει τελετή υποδοχής και επιμνημόσυνη δέηση. Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή ταφής των οστών στη Σχολή Πυροβολικού.

Ποιος ήταν ο ήρωας Συνταγματάρχης

Ο αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου 1945 για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Την 1η Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950 και κατετάγη στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, η Μοίρα είχε αναπτυχθεί στην περιοχή Ασιεντρούσα της διάβασης Πέλλα Πάις, περίπου 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Συγχαρί στον ανατολικό Πενταδάκτυλο. Μετά από τρεις ημέρες άνισης μάχης με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, ο Στυλιανός Καλμπουρτζής έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάις - Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ήρωας κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια, βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »