Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (γραφήματα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Henley Passport Index – Τα εμπόδια για την επιστροφή στην ταξιδιωτική πραγματικότητα Καθώς ο πλανήτης προσπαθεί...







Τι δείχνουν τα στοιχεία του Henley Passport Index – Τα εμπόδια για την επιστροφή στην ταξιδιωτική πραγματικότητα

Καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε και εξακολουθεί να αφήνει η πανδημία, τα ερωτήματα γύρω από το μέλλον των ταξιδιών παραμένον επίκαιρα: Είναι δυνατή η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας; Πώς θα επιτευχθεί; Και ποιος θα μείνει πίσω;

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας του Henley Passport Index «δείχνουν»ότι ενώ υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» στον δρόμο για την επιστροφή στην ταξιδιωτική κανονικότητα.

Παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση είχε αποκατασταθεί μόλις στο 12% των επιπέδων προ πανδημίας (στοιχεία για την αντίστοιχη περίοδο το 2019), και το χάσμα μεταξύ θεωρητικής και πραγματικής ταξιδιωτικής πρόσβασης -ακόμη και για «ισχυρά» διαβατήρια- παραμένει μεγάλο.

Ποια είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια σήμερα;

Όπως κάθε χρόνο από το 2006, έτσι και φέτος δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη, που βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την ταξιδιωτική δύναμη που διαθέτουν, δηλαδή με βάση τον αριθμό των κρατών στα οποία οι πολίτες τους μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται βίζα.



Όπως φαίνεται στη λίστα του Henley Passport Index η Ιαπωνία διατηρεί την πρωτιά για τέταρτη χρονιά στη σειρά, καθώς το διαβατήριό της προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 χώρες στον πλανήτη, από 191 το 2020. «Με την αναβληθείσα Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020 να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες και τη χώρα σε κατάσταση «σχεδόν» εκτάκτου ανάγκης η Ιαπωνία διατηρεί την πρωτιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Συνολικά 27 χώρες μοιράζονται τις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας με το ελληνικό διαβατήριο να καταλαμβάνει την όγδοη θέση καθώς τα ελληνικά διαβατήρια παρέχουν πρόσβαση σε 186 χώρες, μία λιγότερη σε σχέση με τα αμερικανικά και τα βρετανικά διαβατήρια, αλλά πάνω από εκείνα του Καναδά και της Αυστραλίας.



Ενώ η κυριαρχία των ευρωπαϊκών διαβατηρίων στο Top Ten της λίστας είναι εμφανής κατά τα περισσότερα έτη δημοσίευσης των στοιχείων του δείκτη, η υπεροχή τριών ασιατικών κρατών, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα, αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα.


Η Σιγκαπούρη παραμένει στη 2η θέση προφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη και η Νότια Κορέα συνεχίζει να μοιράζεται την 3η θέση με τη Γερμανία.


Ωστόσο, σε σύγκριση με την πραγματική ταξιδιωτική πρόσβαση που έχουν σήμερα και οι κάτοχοι διαβατηρίων με υψηλή βαθμολογία, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική: οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 80 προορισμούς (ισοδύναμο με την ισχύ του διαβατηρίου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βρίσκεται στην 71η θέση της λίστας) ενώ οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 75 προορισμούς (ισοδύναμο με την ισχύ των διαβατηρίων του Καζακστάν, που βρίσκεται στην 74η θέση).

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.