Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ζαρουμίλα: Άγνωστος πόλεμος & πρώτη χρήση αλεξιπτωτιστών στην Αμερική

Ο πόλεμος για την περιοχή της Ζαρουμίλα αποτέλεσε την κατακλείδα μιας διαμάχης 111 ετών μεταξύ Περού και Εκουαντόρ για την κατοχή μιας ζώνη...





Ο πόλεμος για την περιοχή της Ζαρουμίλα αποτέλεσε την κατακλείδα μιας διαμάχης 111 ετών μεταξύ Περού και Εκουαντόρ για την κατοχή μιας ζώνης ζούγκλας… στην περιοχή του παραποτάμου του Αμαζονίου Ζαρουμίλα.




Το Περού είχε ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις του στη δεκαετία του 1930, αποκτώντας ακόμα και 24 τσεχοσλοβακικά άρματα μάχης LTP-38, ιταλικά βομβαρδιστικά Caproni Ca 135 και Ca 310, μεταγωγικά Ca 101, εγγύς υποστήριξης Douglas 8A-3P και μαχητικά Ca -114 (διπλάνα) και North American NA-50 (μονοπλάνα). Ο στρατός της χώρας αριθμούσε περί τους 25.000 άνδρες. Το πυροβολικό διέθετε πυροβόλα των 75 και των 105 χλστ. Επίσης βελτιώθηκε δραματικά το επίπεδο εκπαίδευσης του στρατού.
Από την άλλη ο στρατός του Εκουαδόρ βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Αριθμούσε μόλις 7.500 άνδρες. Διέθετε μόνο λίγα ιταλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και ελαφρά πυροβόλα των 65χλστ. Το παράδοξο ήταν ότι το Εκουαδόρ κυβερνάτο, εκείνη την εποχή, από στρατιωτική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά και παρά την υψηλή ρητορική που χρησιμοποιούσε ήταν παντελώς απροετοίμαστο για πόλεμο.

Ο πόλεμος
Είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες οριοθέτησης της διαφιλονικούμενης περιοχής, ήδη από τον 19ο αιώνα. Το 1936 οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αναγνωρίζοντας τα υφιστάμενα σύνορα. Όμως ήδη από το 1938 ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή. Ποιος έριξε την πρώτη βολή; Μέχρι σήμερα το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
Πάντως στις 5 Ιουλίου 1941 οι περουβιανές δυνάμεις εισέβαλαν στο ελεγχόμενο από το Εκουαδόρ τμήμα της περιοχής. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

https://www.history-point.gr/zaroymila-o-agnostos-polemos-amp-i-proti-chrisi-alexiptotiston-stin-ameriki




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.