Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Μαλακάσας: Σώστε μας! Είμαστε 500 κι οι «πρόσφυγες» 2600...

Τραγική είναι η κατάσταση για τους κατοίκους της Μαλακάσας από την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή. Τα περιστατικά συμπλοκών και παρανό...








Τραγική είναι η κατάσταση για τους κατοίκους της Μαλακάσας από την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή. Τα περιστατικά συμπλοκών και παρανόμων ενεργειών έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους για αυτό οι αρχές του τόπου παρέδωσαν επιστολή-έκκληση διαμαρτυρίας στην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Σοφία Βούλτεψη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Επιστολή ενημέρωσης υφιστάμενης κατάστασης

Μαλακάσα Αττικής, 12/07/2021

Αρ. Πρωτ. 16032

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας και του εποικοδομητικού μας διαλόγου, θα ήθελα μέσα απ’ την παρούσα επιστολή, να σας παραθέσω περιεκτικώς μία σειρά δεδομένων και στοιχείων, τα οποία αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση στο χωριό της Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή της όποιας ιδεοληπτικής προσέγγισης, επισημαίνω με αντικειμενικό και κυρίως ανθρώπινο τρόπο τα κάτωθι:

1η δομή φιλοξενίας:

Για την ιστορία, στον οικισμό της Μαλακάσας των 514 μονίμων κατοίκων και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Γερακίνη» (1000 μέτρα απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού), επιλέχτηκε να λειτουργήσει μια Δομή Φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών το Μάρτιο του 2016 με 500 Σύριους πρόσφυγες (ως επί το πλείστον οικογένειες).Για το συγκεκριμένο αριθμητικό όριο και την μη υπερκέρασή του είχαμε αφενός μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού (07.03.2016) που όριζε ότι ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει προσωρινά 500 άτομα και αφετέρου τη δέσμευση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημητρίου Βίτσα για τη διατήρηση του εν λόγω αριθμού.

Ο αρχικός αριθμός των 500 προσφύγων, εκτινάχθηκε τους πρώτους 3 μήνες σε 1.300 και στο πεντάμηνο σε 1.800. Έκτοτε, ο αριθμός των φιλοξενουμένων κυμαινόταν από 1.800 μέχρι 2.500 άτομα, ανάλογα με τις μεταναστευτικές ροές και με τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των δομών φιλοξενίας ανά την επικράτεια. Η Πολιτεία δεν τήρησε τη δέσμευσή της απέναντι στο Δήμο Ωρωπού και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταστρατηγήθηκε εις βάρος της περιοχής και των κατοίκων.

Κλειστό κέντρο στη Μαλακάσα

2η δομή φιλοξενίας:

Στις 17/03/2020 και παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά η τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασαν έντονα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης προχώρησε στη δημιουργία δέυτερης (κλειστής) Δομής φιλοξενίας , μετά από πενθήμερη υλοποίηση εντατικών εργασιών διαμόρφωσης,με 450 παράτυπους μετανάστες που είχαν εισέλθει παρανόμως στη χώρα από τις 01/03/20 και έπειτα, μέσω των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Προχώρησε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας τερατώδους κατασκευής με κατ’επείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεως αξίας 4.400.000 ευρώ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι όταν οι πολίτες και ο Δήμος κατέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη για να αναζητήσουν το δίκαιό τους, ο κ. Μηταράκης άλλαξε ακόμα και το νόμο , για ένα έργο εντελώς αχρείαστο. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρακώλυση της εκδίκασης της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων ώστε να προλάβει να καταστήσει νόμιμη τη δημιουργία Δομών φιλοξενίας σε αναδασωτέες εκτάσεις. Θεωρούμε πως ο μόνος λόγος που οι Δομές της Μαλακάσας αποσυμφορούνται με τον πιο αργό ρυθμό πανελλαδικώς και που ταυτόχρονα εξακολουθούν να γίνονται έργα υποδομής εντός αυτών , είναι το υψηλό ποσό που δαπανήθηκε για τη δεύτερη Δομή πέρυσι τον Μάρτιο. Οι ειρηνικές κινητοποίησεις των πολιτών κατά της δημιουργίας αυτής της δεύτερης δομής που μόνο αγκάθι είναι για το χωριό μας κάμφθηκαν διά της βίας. Ο κ. Μηταράκης ,δυστυχώς, δεν εφήρμοσε μια φιλικά διακείμενη προς τους κατοίκους πολιτική. Τα ΜΑΤ, εκείνη την ημέρα, γρονθοκόπησαν τους ειρηνικά διαμαρτυρομένους πολίτες της Μαλακάσας αλλά και μέλη της Δημοτικής Αρχής .Δεν έγινε καμία προσπάθεια διαλόγου και ο απαραίτητος σεβασμός απέναντι στους πολίτες απουσίαζε. Την επόμενη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός έφτασε στους 1191!

Έκτοτε ,ο συνολικός αριθμός των φιλοξενουμένων στις δύο δομές κυμαίνεται από 2.500 μέχρι 3.300 άτομα, και πάλι ανάλογα αφενός με τις μεταναστευτικές ροές και αφετέρου με τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των δομών φιλοξενίας ανά την επικράτεια.

Ένας γραφικός οικισμός 500 κατοίκων, 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, «σηκώνει» στις πλάτες του την τελευταία πενταετία έναν επιπλέον πληθυσμό 2600 -κατά μέσο όρο- ανθρώπων που φιλοξενούνται στις 2 δομές. Μια αναγωγή σε πανελλαδική κλίμακα υποδηλώνει μια «αναλογία» 10 εκατομμυρίων μονίμων κατοίκων προς 50 εκατομμύρια φιλοξενούμενους!

Η Μαλακάσα (ΦΕΚ 300Β/1980) και η ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (25683/27-03-1969/Β’236 & ΦΕΚ 336/2007) έχουν κηρυχθεί ως περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους λόγω της πλούσιας βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους. Είναι δεδομένοι οι δυνητικοί κίνδυνοι πυρκαγιών από αμέλεια ή απροσεξία τους καλοκαιρινούς μήνες από μετανάστες (έχουν ήδη καταγραφεί δεκάδες περιστατικά από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων και τους ντόπιους εθελοντές πυρασφάλειας, με κατάσβεση αυτών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή). Μόλις την Πέμπτη 1 Ιουλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εσωτερικό της μίας εκ των δύο Δομών η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε μετά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού. Συνάρτηση αυτού, είναι αναπόφευκτη η οικολογική καταστροφή και το να καεί η Πάρνηθα.

Όλα αυτά τα πέντε χρόνια, οι κάτοικοι της Μαλακάσας επέδειξαν εις το έπακρον υπομονή, ανθρωπιά, συμπαράσταση, κατανόηση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα. Συνέτρεξαν τους πρόσφυγες/μετανάστες και προσέφεραν αγαθά πρώτης ανάγκης, παρόλο που η καθημερινότητά τους άλλαξε ριζικά, αφού ουσιαστικά «ακυρώθηκαν και απεμπολίσθηκαν» κάποια συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, περιπτώσεις παραβίασής τους:

-Φαινόμενα παραβατικότητας, όπως κλοπές, ληστείες και βανδαλισμοί σπιτιών, λεηλασίες κτημάτων παραγωγών.

-Ρίψη πετρών από μετανάστες σε ηλικιωμένους κατοίκους για εκφοβισμό.

-Συνεχείς βανδαλισμοί σε εκκλησάκια της περιοχής και προσπάθεια εμπρησμού στο εκκλησάκι «Άγιος Φανούριος» που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη» και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον κόμβο της Μαλακάσας.

-Διαρκείς βανδαλισμοί δημοσίων χώρων όπως πλατείες,γήπεδα,πάρκα.

-Αδυναμία πρόσβασης στο σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη» και κατ’ επέκταση αδυναμία χρήσης του δρομολογίου Αθήνα-Χαλκίδα ως μέσου μεταφοράς των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

-Ανυπαρξία σύνδεσης των δύο δομών με τον σιδηροδρομικό σταθμό «Σφενδάλη», με αποτέλεσμα τον συνεχή κίνδυνο θανατηφόρων ατυχημάτων (ήδη υπάρχουν δύο νεκροί μετανάστες) από διερχόμενα οχήματα εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών. Οι μετανάστες , θέλοντας και μη, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τις Δομές διασχίζουν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

-Συνεχείς παρενοχλήσεις διερχομένων οχημάτων, ιδιαίτερα όταν σε αυτά υπάρχουν γυναίκες οδηγοί.

-Παντελής έλλειψη τήρησης κανόνων οδικής ασφάλειας, μετατρέποντας τον κεντρικό δρόμο του οικισμού σε «πεζόδρομο», κινούμενοι ακόμη και επί της διπλής διαχωριστικής γραμμής, μεταφέροντας καροτσάκια με μικρά παιδιά!

-Άνευ λόγου κινητικότητα εντός του κοιμητηρίου του οικισμού, με συνακόλουθες κλοπές και μικρο-βανδαλισμούς και βεβήλωση μνημάτων, καθώς και αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων στην ανάγκη επίσκεψής τους στο χώρο. Το γραφικό χωριό που ξέραμε και αγαπούσαμε με τις ανοιχτές αυλές έχει γεμίσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα ενώ ο φόβος έχει ριζώσει για τα καλά στις ψυχές των μόνιμων κατοίκων.

-Συνεχές κυνηγητό τους καλοκαιρινούς μήνες εντός της ευρύτερης δασικής περιοχής του οικισμού μεταξύ μερίδας μεταναστών με την πυροσβεστική και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

-Δυσκολία χρήσης από τους κατοίκους της περιοχής και από τους επισκέπτες των δημοσίων χώρων, ήτοι πλατεία οικισμού, παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις.

-Καβγάδες/συμπλοκές μεταξύ αλλοεθνών και αλλοθρήσκων, δημιουργούν περαιτέρω ένταση και αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους.

-Μη τήρηση κανόνων υγιεινής και δημόσιας υγείας στους δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα ο υγειονομικός κίνδυνος να είναι τεράστιος και η πλατεία της Μαλακάσας να έχει μετατραπεί σε αποχωρητήριο.

-Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Μαλακάσας, που απέχει 10 χλμ. από τρεις μεγάλες κωμοπόλεις του Δήμου Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού, Αυλώνας, Καπανδρίτι), καθιστά τον οικισμό ως μοναδική διέξοδο της πλειοψηφίας των φιλοξενουμένων.

Με βάση την απογραφή του αριθμού φιλοξενουμένων τον Ιούνιο του 2021, οι δομές της Μαλακάσας φιλοξενούν το 8,5% του συνόλου της επικράτειας και το 11,5% της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Παντελής έλλειψη φύλαξης της περιοχής και απουσία αστυνόμευσης.

Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα το όποιο αίσθημα ανησυχίας, φόβου, αδικίας και ανισορροπίας των κοινωνικών σταθερών και της κανονικότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων . (φανταστείτε στην πλατεία μιας μικρής κοινότητας και στους δημόσιους χώρους, 200-300 μετανάστες σε καθημερινή βάση με ταυτόχρονη παρουσία το πολύ 15-20 ντόπιων κατοίκων …, τα παιδιά δεν έχουν καν τη δυνατότητα εισόδου/χρήσης της παιδικής χαράς και των χώρων αθλοπαιδείας…).Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα έργα υποδομής συνεχίζονται εντός των δομών, παρά το γεγονός ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν σταματήσει.

Η Μαλακάσα έχει προσφέρει τα μέγιστα στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Μετά από έξι χρόνια συνεισφοράς και έμπρακτης επίδειξης ανθρωπισμού σε αυτό το πανελλαδικό πρόβλημα, ζητάμε,όπως σας έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο έγγραφο:

1. Άμεση αποσυμφόρηση των Δομών και οριστικό κλείσιμό τους.

2. Αύξηση της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας.

3. Προστασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Δάσους της Μαλακάσας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ανακύπτει από την παρουσία των μεταναστών.

4. Παραχώρηση των χώρων στους οποίους βρίσκονται οι Δομές ,μετά το κλείσιμό τους, στον Δήμο Ωρωπού προς διαχείρισή τους εκ μέρους του.

Αξιότιμη κυρία Βούλτεψη, χωρίς παρωπίδες, με ρεαλισμό, εντιμότητα και ενσυναίσθηση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και με γνώση του τόπου και του θέματος, επικαλούμαι το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείξατε στην μεταξύ μας συνάντηση, προσδοκώντας στην άμεση ανταπόκριση σας, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη δέουσα κατανόηση και την απαραίτητη μέριμνα.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Λίτσας

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.