Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κύπρος 1974: Η αναζήτηση για τον καταδρομέα που συνεχίζεται ακόμα – Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα

Ακριβώς 47 χρόνια από τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την ταυτότητα ενός νεαρού Κύπριου καταδρομέα, που συνελήφθη από τουρκικό απόσπασμα, αναζ...








Ακριβώς 47 χρόνια από τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την ταυτότητα ενός νεαρού Κύπριου καταδρομέα, που συνελήφθη από τουρκικό απόσπασμα, αναζητά ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου με βάση δύο φωτογραφίες που έχει στα χέρια του.

Ο καταδρομέας, εκτιμάται πως η ηλικία του δεν ξεπερνούσε το 1974 τα 18 έτη, συνελήφθη τις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον εικονίζει με δεμένα μάτια και χέρια και τραυματισμένο.

Οι δύο φωτογραφίες προέρχονται από τουρκικές πηγές, η μία δημοσιεύτηκε παλαιότερα στην εφημερίδα Χουριέτ, και εντοπίστηκαν από τον ερευνητή Οδυσσέα Χρίστου, διαχειριστή της σελίδας «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο Facebook. Η σελίδα ασχολείται διεξοδικά με την έρευνα και τη δημοσιοποίηση ιστορικών τεκμηρίων που αφορούν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Πρόκειται για δύο φωτογραφίες που προέρχονται από τουρκικές πηγές. Δείχνουν έναν νεαρό Εθνοφρουρό, πιθανότητα καταδρομέα, που συνελήφθη τις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής. Στην πρώτη, δείχνει τον τραυματία να δέχεται ιατρική φροντίδα, μάλλον ένεση τετάνου από κάποια τουρκοκύπρια νοσοκόμα.
Έχει δεμένα τα μάτια του και φέρει τραύμα στους γλουτούς το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι σοβαρό, με δεδομένο πως έχει τις αισθήσεις του και στέκει όρθιος» λέει στο protothema.gr ο κ. Χρίστου, τονίζοντας πως πρόκειται για προπαγανδιστική φωτογραφία που στόχο είχε να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη το ενδιαφέρον του τουρκικού στρατού εισβολείς για τους συλληφθέντες τραυματίες.


Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει Τούρκους πεζοναύτες να κατεβάζουν από ένα φορτηγάκι Land Rover, με τουρκικές πινακίδες, τον Ελληνοκύπριο τραυματία. Οι Τούρκοι φέρουν πλήρη στολή με αμερικανικά κράνη, είναι μεγαλόσωμοι και δίνουν την εικόνα ενός συγχρόνου πειθαρχημένου στρατού, Ο Ε/Κ καταδρομέας, αν και τραυματίας, έχει δεμένα τα μάτια και τα χέρια του. «Ένας ξένος που θα έβλεπε τη φωτογραφία, θα έλεγε για τους Τούρκους πως πρόκειται για έναν πειθαρχημένο και ισχυρό στρατό, που συνέλαβαν έναν μικρόσωμο αλλά δυναμικό καταδρομέα τον οποίον με προφυλάξεις μεταφέρουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» τονίζει ο κ. Χρίστου.


Το βασικό ερώτημα ωστόσο το οποίο δεν έχει απαντηθεί έως σήμερα, είναι η ταυτότητα του νεαρού Ε/Κ καταδρομέα και για το εάν επέστρεψε σώος στις ελεύθερες περιοχές ή συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.


«Η έρευνα συνεχίζεται. Εξετάζουμε φωτογραφίες από της λίστες των πεσόντων και των αγνοουμένων προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές το συγκεκριμένο πρόσωπο της φωτογραφίας» λέει Κύπριος ερευνητής, ο οποίος καλεί όποιον ή όποιαν γνωρίζει το παραμικρό για τον καταδρομέα της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει με τη σελίδα «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο facebook.


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.