Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα -Είναι πιο μεταδοτική, χτυπά νέους και ανεμβολίαστους

 Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που διασπείρεται πιο γρήγορα και πλήττει κυρίως νέους και ανε...



 Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που διασπείρεται πιο γρήγορα και πλήττει κυρίως νέους και ανεμβολίαστους.


Οι «27» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. Συζήτησαν εκτενώς την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο. Στα συμπεράσματά τους, οι «27» της ΕΕ τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.


Ανήσυχος ο Μητσοτάκης: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς, ανεμβολίαστοι κινδυνεύετε

Το καμπανάκι είχε σημάνει και για την Ελλάδα από νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είχε επισημάνει ότι «βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας». Επανέλαβε το μήνυμα του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά». Παράλληλα έκανε έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι από τους συμπολίτες μας δεν το έχουν πράξει ως τώρα.


Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.



Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα Δέλτα στην Ελλάδα

Οι ειδικοί στην Ελλάδα ανησυχούν μετά τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ που εμφανίζουν υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στη χώρα μας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11. Ετσι, πλέον συνολικά τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης είναι πλέον 29.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης. Η σύσκεψη αφορούσε ειδικά την Κρήτη, καθώς υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.


Τι είναι όμως αυτή η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και πόσο επικίνδυνη είναι;

Το ECDC προειδοποιούν ότι «παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες κυκλοφορούντες παραλλαγές και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμμον.


Και προειδοποιεί:


«Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια. Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Delta θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν στοχεύουν στον εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».


Ποια είναι τα καλά νέα; Οτι η λήψη δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της. Ωστόσο, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να προστατευθούν τα περισσότερα από τα ευάλωτα άτομα, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του ιού Delta χαμηλή ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία λειτουργούσαν για τον έλεγχο των επιπτώσεων άλλων παραλλαγών» υπογραμμίζει η Δρ. Αμμον και προσθέτει εναγωνίως: «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του εμβολίου με πολύ υψηλό ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο καθίσταται ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση εμβολιασμού να χορηγείται εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος από την πρώτη δόση, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων. Γνωρίζω ότι απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά τώρα είναι η ώρα να περπατήσετε το επιπλέον μίλι. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε μόλυνση που αποτρέπεται τώρα μέσω της συμμόρφωσής μας με τα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί με τον εμβολιασμό».


Σουρβίνος: Θα πλήξει νέους και ανεμβολίαστους -Μόνο όπλο ο πλήρης εμβολιασμός

O καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.


«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.


«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μειωμένος εμβολιασμός, με μία δόση, παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Σουρβίνος.


Παράλληλα, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.


Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.