Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εισαγγελέας και Πειθαρχικό για τον καθηγητή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση - «Δεν ξέρω τις κατηγορίες» λέει ο ίδιος

Δεν λέει να κοπάσει το ελληνικό MeToo μετά τις νέες αποκαλύψεις σε πανεπιστήμια και ειδικά στο ΕΚΠΑ, όπου καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στο...



Δεν λέει να κοπάσει το ελληνικό MeToo μετά τις νέες αποκαλύψεις σε πανεπιστήμια και ειδικά στο ΕΚΠΑ, όπου καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η υπόθεση που αφορά στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ όχι μόνο συγκλονίζει την πανεπιστημιακή κοινότητα και σοκάρει την κοινή γνώμη, αλλά αποδεικνύει ότι το φαινόμενο των παρενοχλήσεων, του σεξισμού και της κατάχρησης εξουσίας είναι μάλλον διαδεδομένο και εκτενές και επίσης ριζωμένο σε ένα, έστω και μικρό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό παραγόντων.

Οι περιγραφές για τη δράση του καθηγητή με την εμμονή στις γυμνές φωτογραφίες φοιτητριών, το bullying και τις απρέπειες μέσω social media, είναι εφιαλτικές με τα στόματα να ανοίγουν και το πόρισμα της ΕΔΕ να μην αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες και υπεκφυγές.

Ηταν φθινόπωρο του 2019 όταν ακούστηκαν για πρώτη φορά σε γενική συνέλευση του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΜΜΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά προς φοιτήτριες και φοιτητές από τον διδάσκοντα και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού, ο οποίος απασχολεί με την υπόθεσή του την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.


Την περασμένη Πέμπτη, 3 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε πρυτανική απόφαση για αναστολή από τα καθήκοντά του, ενώ μία ημέρα μετά (4 Ιουνίου) διατάχθηκε εις βάρος του διδάσκοντος Νίκου Μύρτου εισαγγελική έρευνα για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και παράνομη βία, προσδίδοντας καταιγιστική τροπή σε μια υπόθεση που συνταράσσει την ελληνική κοινή γνώμη. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω από ενάμιση χρόνο για την -κανείς δεν ξέρει για πόσο- απομάκρυνση του εν λόγω διδάσκοντος από το Τμήμα ΕΜΜΕ, ο Φοιτητικός Σύλλογος του οποίου είχε ζητήσει με απόφασή του την παύση των καθηκόντων του αναφέροντας το όνομά του στην καταγγελία. Η διαδικασία δεν ήταν απλή. «Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της. Εναν όχι και τόσο γρήγορο δρόμο, αλλά τον πήρε», λένε πηγές από το διδακτικό προσωπικό του ΕΜΜΕ στο «ΘΕΜΑ».

«Ζητούσε από φοιτήτριες να φωτογραφηθούν γυμνές στο Εργαστήριο και τους έλεγε ότι “θα νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους”», «ήθελε να επικοινωνούμε μέσω Facebook επειδή έτσι θα είναι πιο “άμεση” η επικοινωνία», «άφηνε υπονοούμενα σε φοιτήτριες για την ερωτική τους ζωή», είναι μόνο μερικές από τις καταγγελίες που έχουν ακουστεί εις βάρος του. Ο καθηγητής κατηγορείται και για περιστατικά bullying, αλλά και ανάρμοστη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά. «Ηταν ειρωνικός, εριστικός και αγενής προς τους φοιτητές, μας υπονόμευε λεκτικά», λένε φοιτητές στο «ΘΕΜΑ», και συμπληρώνουν ότι «δημιουργούσε μέχρι και εντάσεις χωρίς λόγο».



Οι πρώτες φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους και γίνονται αντιληπτές από μέλη του διδακτικού προσωπικού έχουν περιορισμένη νομική υπόσταση, καθώς δεν πρόκειται για επίσημες και επώνυμες καταγγελίες. Παρά ταύτα, η διοίκηση του Τμήματος και ο πρόεδρός του Γιώργος Πλειός κινητοποιούνται αμέσως επιχειρώντας να λύσουν το θέμα με άτυπες διαδικασίες, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη.

Μόλις όμως φτάνουν στα χέρια του Τμήματος οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες, ειδοποιείται ο πρύτανης και ξεκινά η διαδικασία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης στα τέλη του 2020. «Πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, γιατί απαιτούσε το να βρεθούν τρεις καθηγητές του τμήματος που θα συγκροτήσουν την επιτροπή της ΕΔΕ», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΣΟΠΕ) του ΕΚΠΑ, στην οποία υπάγεται και το Τμήμα ΕΜΜΕ. «Το να βρεθούν τρεις συνάδελφοι που θα πρέπει να αφιερώσουν αρκετές ώρες απασχόλησης για την ΕΔΕ, πέρα από τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα και τις ώρες διδασκαλίας τους, δεν είναι απλή υπόθεση», συμπληρώνει.

Καίρια αντίδραση

Η ΕΔΕ ξεκινά τον Μάρτιο του 2021 με μια μικρή καθυστέρηση λόγω του lockdown, όπως μας λέει ο κ. Σπουρδαλάκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «το Πανεπιστήμιο όταν έχει στοιχεία δείχνει μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

Οι καταγγελίες που είχε αρχικά στη διάθεσή του το Πανεπιστήμιο ήταν λίγες και οι περισσότερες από αυτές είχαν γίνει από αποφοίτους που πλέον έκαναν το μεταπτυχιακό τους ή βρίσκονταν στην επαρχία, όμως στην πορεία η λίστα των καταγγελιών άρχισε να μεγαλώνει.

Οταν οι καταθέσεις των καταγγελλόντων ολοκληρώθηκαν, κλήθηκε για κατάθεση ο εγκαλούμενος, ο οποίος υπέδειξε μάρτυρες υπεράσπισης, και με βάση όλο το υλικό υπήρξε στις 14 Μαΐου η σχετική έκθεση που δόθηκε στον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο, ο οποίος την αποδέχτηκε στις 21 Μαΐου, όταν και κινήθηκαν οι πρώτες διαδικασίες για την παραπομπή του στο Πειθαρχικό. «Η Σύγκλητος της 28ης Μαΐου αποδέχτηκε το πόρισμα της ΕΔΕ και αποφάσισε την παραπομπή του συγκεκριμένου ατόμου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ τον έθεσε και σε αναστολή καθηκόντων μέχρι τη διεξαγωγή του Πειθαρχικού», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δημόπουλος, μη θέλοντας να κάνει καμία άλλη δήλωση, με το δεδομένο ότι η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή. «Το Πανεπιστήμιο δείχνει μηδενική ανοχή σε τέτοια ζητήματα», τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Δημόπουλος με τη σειρά του.



---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.