Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Άσαντ διεκδικεί την τέταρτη θητεία του στη προεδρία της Συρίας

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε σήμερα την αίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος στις πρ...

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε σήμερα την αίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως και σε άλλους δύο υποψηφίους, τον Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και τον Μαχμούντ Άχμεντ Μάρεϊ, αν και ο Άσαντ αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην προεδρία, την τέταρτη.


Ο Άσαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην ηγεσία, κυβερνάει τη χώρα από το 2000. Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, αν και η κυβέρνηση του Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας, το οποίο κάποτε βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.


Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία τα τελευταία 10 χρόνια, όρος που αποκλείει φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης από τις εκλογές. Οι αρχές έχουν επίσης συλλάβει πλήθος ακτιβιστών που αμφισβήτησαν την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.


Η Ουάσινγκτον και η συριακή αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει τις προγραμματισμένες εκλογές ως φάρσα που αποσκοπεί να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ.



Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητεί μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ “με τις υψηλότερες προδιαγραφές διαφάνειας και λογοδοσίας”.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.