Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικό Ναυτικό: Το σήριαλ με τις φρεγάτες, τα σενάρια και οι τελικές αποφάσεις

Του Κώστα Αλατζά Σε σήριαλ εξελίσσεται η ιστορία για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις της...





Του Κώστα Αλατζά

Σε σήριαλ εξελίσσεται η ιστορία για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Ιουνίου. Την ίδια ώρα σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση του δημοσιονομικού χώρου που απαιτεί η υλοποίηση του συνόλου του εξοπλιστικού προγράμματος, με τους αρμόδιους επιτελείς να εξετάζουν σενάρια κατάτμησης του.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναμενόταν στα τέλη Μαϊού, δεν φαίνεται να κατετεθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές του ΠΝ, η εισήγηση ουσιαστικά θα συνιστά μία αποτίμηση των προσφορών η οποία θα καταγραφει τα συν και τα πλην της κάθε προσφοράς.

Η short list που ετοιμάζει το ΠΝ θα αποτελεί μία συγκριτική αξιολόγηση των επιχειρησιακών και τεχνικών χαρακτηριστικών των προσφορών για το νέο τύπο των φρεγατών, του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων αλλά και του πλοίου της ενδιάμεσης λύσης. Με άλλα λόγια, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τον τελικό λόγο για την επιλογή να τον έχει η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση.
Σενάρια κατάτμησης του προγράμματος

Στη δύσκολη εξίσωση της τελικής επιλογής και της ενδιάμεσης λύσης των πλοίων που επιθυμεί να έχει άμεσα στη διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι την ναυπήγηση των νέων φρεγατών προστίθεται και ο οικονομικός παράγοντας, αφού το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 5 δις, απαιτεί μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται σενάρια κατάτμησης του προγράμματος σύμφωνα με τα οποία η ναυπήγηση των νέων φρεγατών να μετακυλιθούν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο και να προηγηθούν μία ενδιάμεση λύση που μπορεί να είναι και ανεξάρτητη της τελικής επιλογής της νέας του φρεγάτας αλλά και ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων φρεγατών ΜΕΚΟ.
Αμερικανική αποστολή στην Αθήνα για τις φρεγάτες

Στο μεταξύ οι υποψήφιοι ανάδοχοι του προγράμματος των φρεγατών συνεχίζουν να βελτιώνουν τις προσφορές τους και να δίνουν διευκρινήσεις για αυτές. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται στην Αθήνα ο υποναύαρχος, αναπληρωτής γραμματέας των Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού Ναυτικού, Φράνσις Μόρλει και η διευθύντρια προγραμμάτων για την Ευρώπη, Πατρίσια Μάνζκε.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στις συναντήσεις που θα έχουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κομίσουν και την απάντηση στο Letter of Request (LOR) του Πολεμικού Ναυτικού με το οποίο ζητήθηκαν πληροφορίες για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η αμερικανική προσφορά για τις φρεγάτες ΜΜSC της Lockheed Martin.
Τα έως τώρα δεδομένα για τις προσφορές

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει, ότι οι γαλλικές Belharra καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς μεταξύ άλλων, διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να εκτοξεύουν βλήμματα μεγάλου βεληνεκούς, scalp naval. Εντούτοις, η γαλλική πρόταση υστερεί στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης αφού οι Γάλλοι προσφέρουν, από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού τους, μία φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (ηλικίας 32 ετών) και μία φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ηλικίας 30 ετών) χωρίς κόστος προμήθειας.

Αξιόλογη επίσης κρίνεται από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού η προσφορά των Ολλανδών. Η Damen προσφέρει τις φρεγάτες Sigma και ως ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες τύπου Karel Doorman (ηλικίας 25 και 27 ετών αντίστοιχα) που βρίσκονται σε υπηρεσία με το ολλανδικού ναυτικού της χώρας, με το κόστος απόκτησης εκτιμάται περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.onalert.gr

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.