Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιχειρήσεις: Ποια νέα χρηματοδοτικά σχήματα ενεργοποιούνται τον Μάϊο - Οι δικαιούχοι

enikonomiaΑμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα αυτά που είναι βασισμένα σε ένα εξειδικευμένο «...

enikonomiaΑμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα αυτά που είναι βασισμένα σε ένα εξειδικευμένο «μοντέλο» στήριξης των επαγγελματιών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στον μήνα, προκειμένου να πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά ειδικά τώρα που το χρειάζεται στα πρώτα της βήματα.



Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνο που θα προηγηθεί χρονικά είναι το πρόγραμμα επανεκκίνησης για τον κλάδο της εστίασης: Ουσιαστικά το κράτος –ή πιο σωστά η... Ευρωπαϊκή Ένωση- κάνει «δώρο» σε όσους ανεβάσουν ρολά στην εστίαση ποσό που αγγίζει και τα 100.000 ευρώ, το οποίο δεν θα επιστραφεί στο κράτος, καθώς πρόκειται για επιχορήγηση. Αυτά τα ποσά θα χορηγηθούν για τα έξοδα των πρώτων δύο-τριών μηνών, έως ότου οι επιχειρήσεις σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Η ενίσχυση αυτή δεν θα καλύπτει ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και θα αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.


Τι θα γίνει με εποχικές – τουριστικές επιχειρήσεις

Οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Ανάλογα προγράμματα προγραμματίζεται να υπάρξουν και για τον τουρισμό, αλλά και για κλάδους όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός που παρέμειναν αρκετούς μήνες με κατεβασμένα ρολά.


Ο... διάδοχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Επόμενο πρόγραμμα που έρχεται να προστεθεί στη «βεντάλια» των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν μέσα στον Μάϊο η λεγόμενη «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού»: Πρόκειται ουσιαστικά για το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έριξε οριστικά αυλαία με τον 7ο κύκλο της. Το νέο σχήμα ενίσχυσης, δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνέχισαν να έχουν «κατεβασμένα ρολά» τον Απρίλιο, όπως η εστίαση και τα γυμναστήρια, είτε ήταν κλειστές για κάποιο διάστημα μέσα στον ίδιο μήνα.


Ενίσχυση ανεξαρτήτως τζίρου

Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή την νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπολογίζεται πως θα ανοίξει το α’ 15νθημερο του τρέχοντος μήνα ώστε η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους να γίνει και αυτή μέσα στον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.


Έρχονται και τα «κουπόνια»

«Κουπόνια» για την εξόφληση φόρων και εισφορών θα «μοιράζει» το νέο πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών» για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, το οποίο θα ενεργοποιηθεί και αυτό εντός του τρέχοντος μήνα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το δημόσιο έρχεται να καλύψει την «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Για την έκδοσή της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, ενώ η πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Δηλαδή, ο δικαιούχος, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.


Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν την ενίσχυση

Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες:


ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους

απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης

έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται

παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020

παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.