Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η απίστευτη, ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΣΦΑΓΗ των Τούρκων… Στέφανος ο Μέγας

Ο Στέφανος ο Μέγας της Μολδαβίας, εξάδελφος του διάσημου Βλαντ Ντρακούλ, υπήρξε μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του ύστερου Μεσαίωνα κα...

Ο Στέφανος ο Μέγας της Μολδαβίας, εξάδελφος του διάσημου Βλαντ Ντρακούλ, υπήρξε μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του ύστερου Μεσαίωνα και φανατικός πολέμιος των Τούρκων. Σημείο τριβής μεταξύ του Μολδαβού ηγεμόνα και του Οθωμανού σουλτάνου Μωάμεθ Β’ ήταν η περιοχή της Βεσσαραβίας. Η σύγκρουση Μολδαβών – Τούρκων για τη Βεσσαραβία ξεκίνησε το 1420. Μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 οι Τούρκοι επανήλθαν και κατέστησαν φόρου υποτελή τον τότε ηγεμόνα της Μολδαβίας.


Το 1457 ο Στέφανος έγινε ηγεμόνας με τη βοήθεια του εξαδέλφου του. το 1465 ο Μωάμεθ ζήτησε από τον Στέφανο να του παραδώσει το σημαντικό λιμάνι της Κελλίας. Ο Στέφανος αρνήθηκε και αφού προετοιμάστηκε εισέβαλε στη Βλαχία που κυβερνούσε ο υποτελής στους Τούρκους Ράντου.

Το 1473 ο Ράντου ενισχυμένος με 12.000 Τούρκους και 6.000 δικούς του στρατιώτες πολέμησε πάλι τον Στέφανο αλλά ηττήθηκε με τους Μολδαβούς να καταλαμβάνουν το Βουκουρέστι. Σύντομα όμως μια νέα τουρκική στρατιά υποχρέωσε τον Στέφανο να υποχωρήσει στη χώρα του, ενώ ο Μωάμεθ απαίτησε και πάλι την παράδοση της Κελλίας.

Μετά την νέα άρνηση του Στεφάνου ο Μωάμεθ διέταξε τον Σουλεϊμάν πασά να συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις και να επιτεθεί με μεγάλες δυνάμεις κατά του χριστιανού πρίγκιπα. Πράγματι ο Σουλεϊμάν συγκέντρωσε μια επιβλητική στρατιά 120.000 ανδρών με την οποία ενώθηκαν 17.000 Βλάχοι και 20.000 Βούλγαροι βοηθητικοί. Μόνο το ιππικό των Τούρκων αριθμούσε 30.000 άνδρες.

Ο Στέφανος δεν μπορούσε φυσικά να συγκεντρώσει ανάλογες δυνάμεις. Ζήτησε βοήθεια από τη Δύση αλλά δεν έλαβε. Οι Ούγγροι του έστειλαν 1.800 άνδρες και άλλους 2.000 στρατιώτες έστειλαν οι Πολωνοί. Ο ίδιος στρατολόγησε και 5.000 σκληροτράχηλους Τρανσυλβανούς πολλοί εκ των οποίων ήταν γερμανικής καταγωγής. Επίσης 15.000 δικούς του στρατιώτες ενώ στρατολόγησε και αγρότες και κάθε ικανό να φέρει όπλα άνδρα. Συνολικά ο στρατός του αριθμούσε 49.000 άνδρες και 20 πυροβόλα.


Ελιγμοί


Η τουρκική στρατιά εισέβαλε στη Μολδαβία τον Δεκέμβριο του 1474. Ο Στέφανος ακολούθησε την τακτική της καμένης γης για να καταπονήσει όσο ήταν δυνατό τον εχθρό. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr


https://www.history-point.gr/stefanos-o-megas-kai-i-apisteyti-tetraimeri-sfagi-ton-toyrkon

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.