Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ρομάν Προτασέβιτς: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που τον συνέλαβαν μετά την «αεροπειρατεία»

Σε "αεροπειρατεία" σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προχώρησε το καθεστώς Λουκασένκο για να καταφέρει να πάρει στα χέρια του τ...

Σε "αεροπειρατεία" σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προχώρησε το καθεστώς Λουκασένκο για να καταφέρει να πάρει στα χέρια του τον Λευκορώσο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτάσεβιτς.


Σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις στη Λευκορωσία, μέλη της λευκορωσικής μυστικής υπηρεσίας KGB επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Ryanair στην Αθήνα, που απογειώθηκε με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας και το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Σύμφωνα με το "Mogilev Online", φεέρεται να είχε πει σε συναδέλφους του, νωρίτερα σήμερα, ότι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρατήρησε ότι τον παρακολουθούσε ένας μεσήλικας που μιλούσε ρωσικά, Πρώτα, προσπάθησε να φωτογραφίσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα του δημοσιογράφου και μετά έφυγε αν και ήταν ο επόμενος στην ουρά για να τσεκάρει τα στοιχεία του.

Η Λευκορωσία υποστήριξε ότι η αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ έγινε λόγω απειλής καθώς στο αεροπλάνο είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά, με τις λιθουανικές Αρχές να υποστηρίζουν ότι η αναγκαστική προσγείωση έγινε έπειτα από καβγά επιβάτη με μέλος του πληρώματος, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή ότι ενδεχομένως πράκτορες επιβιβάστηκαν στην πτήση γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Σημειώνεται πως όταν το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, το συνόδευσε λευκορωσικό μαχητικό αεροσκάφος MIG 29, όπως παραδέχτηκε το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας. Στόχος της επιχείρησης ήταν να συλληφθεί ο Προτάσεβιτς, για τον οποίον οι τοπικές Αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές. Μόλις το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση, στρατιώτες το περικύκλωσαν και συνέλαβαν τον δημοσιογράφο.


Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην Αθήνα όπου κάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα την επίσκεψη της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ανεβάσει φωτογραφίες της Τιχανόφσκαγια από την παρουσία της στην Ακρόπολη ή από τις επαφές που είχε εκείνη, εκφράζοντας την τιμή που ένιωθε για το γεγονός ότι κάλυπτε δημοσιογραφικά την είδηση.

Τι υποστηρίζουν οι Αρχές της Λευκορωσίας

Οι Αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.


Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανήρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές Αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ο Προτάσεβιτς κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 ετών, ενώ σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη θανατική ποινή.


Ποιος είναι ο Προτάσεβιτς


Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1995 στο Μινσκ. Είναι μπλόγκερ, δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής, ένας από τους ιδρυτές μαζί με τον Στέπαν Πουτίλο της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, ενώ ήταν διευθυντής ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Το κανάλι είναι αντίθετο με τον Λουκασένκο και συνδράμει στον συντονισμό διαδηλώσεων, με τον δημοσιογράφο να καλύπτει τα όσα έγιναν στις εκλογές του 2020, αλλά και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τον Αύγουστο του 2020 το NEXTA έγινε μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης στη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών μετά τις προεδρικές εκλογές όπου ο Λουκασένκο κατηγορείται για νοθεία.


Στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο Προτάσεβιτς και ο Πουτίλο κατηγορήθηκαν ερήμην τους υπό τρία άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2020 η λευκορωσική KGB τους προσέθεσε στη λίστα τρομοκρατών. Ενώ τα Μέσα αναφέρουν ότι μπορεί ο δημοσιογράφος να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή σε περίπτωση σύλληψής του, άλλες πηγές σημειώνουν ότι με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει μάλλον θα καταδικαστεί σε κάθειρξη. Ο Προτάσεβιτς ζει αυτοεξόριστος από το 2019, ενώ η Πολωνία είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του στις λευκορωσικές Αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.