Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βουτιά στον όλεθρο... Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Η λίρα σημείωσε πτώση κατά 0,9% στις 8,498 ανά δολάριο την Πέμπτη, ταυτόχρονα με το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα, του Ραμαζανιού. Υ...





Η λίρα σημείωσε πτώση κατά 0,9% στις 8,498 ανά δολάριο την Πέμπτη, ταυτόχρονα με το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα, του Ραμαζανιού. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών, στις 8,58 ανά δολάριο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, δείχνοντας μια επιδείνωση του κλίματος των επενδυτών και την ανανεωμένη δύναμη του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα έχασε και άλλο από την αξία της μετά την απόλυση από τον Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του επικεφαλής της κεντρικής τουρκικής τράπεζας στα μέσα Μαρτίου.

Ο αντικαταστάτης του, φρόντισε ώστε η τράπεζα να διατηρεί έκτοτε τα επιτόκια στο 19%, ακόμη και μετά τον ετήσιο πληθωρισμό που επιταχύνθηκε στο 17,1% από 15,6% το Φεβρουάριο, και ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια από τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας. Τα αποθεματικά βρίσκονται σε αρνητική κατάσταση.

"Η συναίνεση γίνεται πιο πτωτική για την τουρκική λίρα, με κάποιες αγορές να το αποκαλούν ηρεμία πριν από την καταιγίδα", δήλωσε την Τετάρτη ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Η λίρα αναμένεται να κυμανθεί στις 8,71 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε μια μηνιαία έρευνα κεντρικής τράπεζας για επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου για το Μάιο. Η πρόβλεψη ωστόσο ήταν 7,78 ανά δολάριο, τον Φεβρουάριο.

Το IIF αναθεώρησε τη λεγόμενη «εύλογη αξία» για τη λίρα σε 9,5 ανά δολάριο στις 2 Μαΐου από 7,5 ανά δολάριο, επικαλούμενη μια απότομη επιδείνωση του αισθήματος των επενδυτών έναντι του νομίσματος.

Η λίρα μπορεί να μειωθεί σε μια επανάληψη των πωλήσεων που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν έπεσε προς την προηγούμενη εύλογη αξία του IIF 7,5 ανά δολάριο από 6,9 ανά δολάριο, δήλωσε ο Brooks.

Το τουρκικό νόμισμα αντιμετωπίζει επίσης πίεση πώλησης λόγω της βελτιωμένης προοπτικής για το δολάριο. Η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα και το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να απομακρυνθεί από τις εύκολες νομισματικές πολιτικές, οδήγησε σε κέρδη για το δολάριο έναντι των μεγάλων νομισμάτων.

Οι αναδυόμενες αγορές που αναλαμβάνουν κινδύνους "πρέπει να συσσωρευτούν", να δημιουργήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, να διασφαλίσουν ότι τα νομίσματά τους είναι ελεύθερα, να υιοθετήσουν ορθόδοξη νομισματική πολιτική ή και να λαμβάνουν δολάρια από το ΔΝΤ ή φιλικά κράτη, δήλωσε την Πέμπτη ο Tim Ash, ανώτερο στρατηγικό στέλεχος αναδυόμενων αγορών στο Η BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

«Φοβάμαι ότι η Τουρκία σημειώνει μόνο το κινούμενο πλαίσιο FX και η πρόσφατη επιθετική παρέμβαση FX κάνει αυτό αμφισβητήσιμο», δήλωσε ο Ash.

Τα αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 6,17 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οι μηνιαίες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα έφτασαν τα καθαρά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα πιο μεγάλο ρεκόρ, καθώς οι αλλοδαποί πούλησαν μετοχές και ομόλογα.

Ωστόσο, στο αρνητικό οικονομικό κλίμα συμβάλλει και η περαιτέρω ριζοστικοποίηση της Τουρκίας από τον Ερντογάν, αφού οι Διεθνείς δυτικές αγορές αντιλαμβάνονται το επισφαλές τυχόν επενδύσεών τους σε μία χώρα που γίνεται ολοένα και πιό Ισλαμική, στρεφόμενη κατά της Δύσης και υιοθετώντας πολιτικές φίλα προσκείμενες προς την Ανατολή, Κίνα-Ρωσία.

Η εμφανέστατη στάση του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς στη διαμάχη με το Ισραήλ, την οποία η Δύση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου Προέδρου κατά της ΕΕ-ΗΠΑ-Ισραήλ, οπωσδήποτε έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις Διεθνείς χρηματαγορές και φυσικά στην τουρκική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ξένοι επενδυτές πουλάνε τα χαρτοφυλάκια τους και εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία και την οικονομία τη .

Εμείς με πολλά άρθρα μας έχουμε επισημάνει ότι η κακή τουρκική οικονομία, είναι εκείνη που έχει τη δυναμική να προκαλέσει κοινωνική επανάσταση, η οποία σαν τσουνάμι θα σαρώσει τα πάντα στη γειτονική χώρα.

Η φτώχεια, η ανεργία, ο υψηλός πληθωρισμός και η σκληρή καθημερινότητα για τον τουρκικό λαό δεν είναι θέμα που ξεπερνιέται με διανομές δωρεάν ψωμιού, πατατών και κρεμμυδιών.

Δεν λύνεται ούτε με τα εξωπραγματικά οράματα του Ερντογάν, περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , της Γαλάζιας Πατρίδας, της τήρησης του μυστικού όρκου και των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, όταν ο τουρκικός λαός πεθαίνει από τον Covid αφού δεν έχει ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Τα drone και οι φρεγάτες δεν τρώγονται.

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.