Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Έγινα ο πιο διάσημος μαθητής στο σχολείο» – Δοκιμές εμβολίων σε παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών στις ΗΠΑ

Η Pfizer υλοποιεί ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για παιδιά από έξι μηνών έως 11 ετών ενώ η Μoderna προχωρά σε αντίστοιχες δοκιμές στις ΗΠΑ και...

Η Pfizer υλοποιεί ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για παιδιά από έξι μηνών έως 11 ετών ενώ η Μoderna προχωρά σε αντίστοιχες δοκιμές στις ΗΠΑ και τον Καναδά
Την ώρα που εμβολιασμοί σε παιδιά των ηλικιών 12-15 «τρέχουν» στις ΗΠΑ και το CDC ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να «πετάξουν» τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, πολλοί γονείς μικρότερων παιδιών αναρωτιούνται: Πότε θα έρθει η σειρά μας;

Οι περισσότεροι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο, ενδεχομένως και έως τις αρχές του 2022 για να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να χορηγηθεί στα 50 εκατ. παιδιά που είναι κάτω από 12 ετών. Ωστόσο, για ορισμένες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και κάποιες στην περιοχή της Ουάσιγκτον, η στιγμή έχει ήδη φτάσει. 


Η Pfizer υλοποιεί ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα για παιδιά από έξι μηνών έως 11 ετών, με μία από τις τοποθεσίες να είναι η σχολή Μπλούμπεργκ δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Από την πλευρά της και η Μoderna προχωρά σε αντίστοιχες δοκιμές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. 

Ολες οι τοπικές δοκιμές γίνονται σε έναν μικρό κατ’ αρχήν αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι θα λάβουν χαμηλότερες δόσεις- ή σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια δόση με τους ενήλικες- και θα παρακολουθούνται για παρενέργειες και την ανάπτυξη αντισωμάτων. Ο στόχος είναι να βρεθεί η σωστή δοσολογία που δεν θα προκαλεί ισχυρές παρενέργειες προσφέροντας όμως ταυτόχρονα το υψηλότερο επίπεδο προστασίας στα παιδιά.

Μέχρι στιγμής περίπου 20 παιδιά είναι στη διαδικασία να λάβουν δύο δόσεις στο πλαίσιο της δοκιμής της Pfizer που άρχισε στο τέλος Μαρτίου. Για το πείραμα της Moderna δέκα παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση στο τέλος Απριλίου ή τον Μάιο και θα κάνουν τη δεύτερη μετά από τέσσερις εβδομάδες. Περισσότερα παιδιά αναμένεται να προστεθούν στην πορεία. 

«Η μαμά μου είπε ότι γράφουμε ιστορία»
Όταν η Κάρι Γκόλιτκο, παιδίατρος, που φρόντιζε συναδέλφους με Covid-19, έμαθε ότι ο γιος και η κόρη της, ηλικίας δέκα και οκτώ ετών αντίστοιχα, είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στις δοκιμές της Pfizer, δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο τυχερή ήταν. «Απλά άρχισα να κλαίω», είπε. «Ημουν τόσο ενθουσιασμένη. Αισθάνθηκα ένα κύμα ανακούφισης».

Τα παιδιά έκαναν το εμβόλιο στις 5 και 26 Απριλίου. Ο γιος της, Κέλαν Χάγιες, είπε ότι είχε παροδικά ρίγη και ήπιο πυρετό με κάποιες παραισθήσεις, ωστόσο άξιζε, όπως δηλώνει, τον κόπο. «Ήμουν το πιο διάσημο παιδί στο σχολείο. Τα άλλα παιδιά μου έλεγαν “είναι αλήθεια ότι έκανες το εμβόλιο; Η μαμά μου μας είπε ότι βοηθάμε τον κόσμο και ότι γράφουμε ιστορία». 

Στις δοκιμές της Moderna κάποια παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών αρχίζουν με δόσεις ενηλίκων ή λίγο μικρότερες. Στα μικρότερης ηλικίας παιδιά χορηγούνται χαμηλότερες δόσεις. Η Pfizer αρχικά χορηγεί στα παιδιά το ένα τρίτο της δόσης και ανεβάζει σταδιακά την ποσότητα. Για τις δόσεις μάλιστα στις μικρότερες ηλικίες στηρίζεται στο πώς ανταποκρίθηκαν τα μεγαλύτερα παιδιά. 

Η Moderna εκτιμά ότι τα εμβόλια για τα μικρότερα παιδιά θα είναι πιθανόν διαθέσιμα στις αρχές του 2022.

Τα παιδιά της Αμάντα Ντεμπς, ηλικία 6,4 και 18 μηνών άρχισαν να τη ρωτούν για τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο μετά τον εμβολιασμό των γιαγιάδων και παππούδων τους. 

Η Ντεμπς είναι βοηθός επιστήμονας στο σχολείο Μπλούμπεργκ δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και έχει μελετήσει τα εμβόλια μεταξύ των οποίων και αυτά του τύπου mRNA, που είναι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. 

«Δεν είχα κανέναν φόβο όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δουλεύουν», δήλωσε.

Ο εμβολιασμός θα επιτρέψει στην οικογένεια να αρχίσει και πάλι δραστηριότητες, όπως η επιβίβαση στο μετρό, κάτι που αγαπούν τα παιδιά της. Την περασμένη Τετάρτη, ενώ η Ντεμπς πήγαινε για εμβολιασμό την κόρη της Λούσι ο σύζυγός της πήγε τα μεγαλύτερα αγόρια που είχαν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις στο ενυδρείο της Βαλτιμόρης. «Αυτό ήταν διαρκώς το κίνητρό τους. Είναι το αγαπημένο τους. Η τελευταία φορά που είχαμε έρθει ήταν τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε. 

Οι οικογένειες πάντως που συμμετέχουν στις δοκιμές αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή της παιδιατρικής μελέτης της Moderna στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Τζέιμς Κάμπελ, περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχουν συμπληρώσει αιτήσεις για τη δοκιμή της Moderna αλλά ο τελικός αριθμός όσων γίνουν αποδεκτοί θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200. Πρόσθεσε ότι στο σύνολό τους θα συμμετάσχουν στη δοκιμή 7.300 παιδιά. Σε ό,τι αφορά τη δοκιμή της Pfizer, η Ταλάατ ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο θα πάρουν μέρος 4.000 παιδιά. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές και για τις δύο δοκιμές. 

Η ηθική διάσταση του θέματος
Μερικοί έχουν αμφισβητήσει την ηθική διάσταση του εμβολιασμού παιδιών, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από την Covid-19, τη στιγμή μάλιστα που τόσες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμη εμβόλια για ενήλικες. 

Μερικοί γονείς λένε ότι προτιμούν να περιμένουν, καθώς δεν γνωρίζουν πολλά για το εμβόλιο. 

Από τους περισσότερους από 583.000 θανάτους κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 300 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών – ένα μικρό ποσοστό, αλλά και πάλι υψηλότερο από τους ετήσιους θανάτους που οφείλονται στην γρίπη, δήλωσε ο Κάμπελ. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο της Moderna πέρα από τις αναμενόμενες, όπως για παράδειγμα, πόνος στο χέρι. 

Η βασική ερευνήτρια για τη μελέτη της Pfizer, Καουσάρ Ταλάατ, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να σχολιάσει τις δοκιμές με την ίδια την εταιρεία να αναφέρει ότι εκτιμά πως θα έχει αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Πηγή: Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.