Tελευταια Νεα

Κυριακή, Απριλίου 18, 2021

Αμερικανός διεθνολόγος: «Ο Ερντογάν δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία, αλλιώς θα κινδυνέψει»

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία, αλλιώς θα κινδυνέψει αυτός, ολόκληρη η οικογένειά του, κι όλοι οι σύμμαχοί του» επισημαίνει στον ΣΚΑΪ ο Χένρι Μπάρκεϊ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, νυν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Περιγράφοντας μια εικόνα απόλυτης ανελευθερίας στην Τουρκία, ο αναλυτής δηλώνει πως οι εκλογές στη χώρα θα γίνουν όποτε βολεύει τον Ερντογάν και τονίζει πως δεν πρόκειται να τις χάσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ερ: Θα ήθελα να ζητήσω την ανάλυσή σας για το πώς ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την δικαιοσύνη και να τη χρησιμοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς.

Μπάρκεϊ: Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, υπό την έννοια ότι η δικαιοσύνη έχει προοδευτικά απωλέσει την ελευθερία της. Το Παλάτι αποφασίζει πώς θα κριθούν υποθέσεις. Οι δικαστές φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε δεν θα αρέσει στον Ερντογάν, επειδή στο παρελθόν, όποτε το έκαναν αυτό, είτε απολύθηκαν, είτε εξορίστηκαν. Οι πολίτες δεν ξέρουν πια πότε και για τι θα κατηγορηθούν. Ας πούμε ότι κάνατε ένα tweet πριν από 7 χρόνια, το οποίο αναπαρήγαγε κάτι που λεγόταν στον Τύπο. Μπορεί να αποφασίσουν ότι αυτό προσβάλει τον Πρόεδρο ή απειλεί την εθνική ασφάλεια, δεν έχει σημασία. Εφευρίσκουν πράγματα και ποτέ κανείς δεν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο.

Ερ: Αυτό που περιγράφετε, παρ’ όλα αυτά, είναι μια πλήρης κατάρρευση της διαδικασίας ελέγχου και εξισορροπητικών διαδικασιών και η δικαιοσύνη λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Μπάρκεϊ: Είναι αληθές και δυστυχώς δεν είναι μόνο η δικαστική εξουσία, αλλά και ο Τύπος. Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Βεβαίως, υπάρχει αντίσταση. Είδαμε, τουλάχιστον, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές του 2019, ότι οι πολίτες καταψήφισαν την κυβέρνηση, παρά τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο.

Η μπάλα παίζεται ακόμα. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τον Ερντογάν

Ερ: Το ερώτημα είναι, αυτή η στρατηγική λειτουργεί; Τα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, μαζί με αυτά του Μπαχτσελί, δεν επαρκούν για μια προεδρική πλειοψηφία στις εκλογές, όποτε και αν λάβουν χώρα…

Μπάρκεϊ: Όπως είπα, η μπάλα παίζεται ακόμα. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τον Ερντογάν και βλέπουμε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεσή του για να έχει το αποτέλεσμα που θέλει. Ο Ερντογάν δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία επειδή έχασε τις εκλογές. Δεν θα χάσει τις εκλογές.

Ερ: Άρα, πρακτικά θα το κάνει έτσι ώστε να μην χάσει τις εκλογές;

Μπάρκεϊ: Απολύτως. Γιατί, αν ήταν να χάσει εκλογές, είναι και ολόκληρη η οικογένειά του, όλοι οι σύμμαχοί του, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους μαζί του θα είναι σε κίνδυνο. Κάθε αντιπολίτευση που θα έρθει στην εξουσία θα αρχίσει να ελέγχει τα βιβλία, θα αρχίσει να δει τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι στην εξουσία επί 18 χρόνια. Συνεπώς δεν περιμένω ότι θα χάσει τις εκλογές. Βεβαίως, για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έκανε κάτι έξυπνο. Αποφάσισε να κυνηγήσει την υπόθεση των 128 δισ. δολαρίων σε συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν για να στηρίξει την τουρκική λίρα. Βάζουν, λοιπόν, αφίσες σε όλη τη χώρα, οι οποίες γράφουν “Τι συνέβη με τα 128 δισ. δολάρια;”. Μόνο αυτό λέει. Και η αστυνομία πηγαίνει αμέσως και τις κατεβάζει, γιατί αποφάσισαν ότι είναι έγκλημα. Επίσης, λέγεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης που απολύθηκε μετά από τέσσερις μήνες, δεν έφυγε εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, αλλά επειδή ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις για το τι συνέβη με τα 128 δισ…
'

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »