Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εμβόλιο AstraZeneca: Αυτά είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέ...



Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη του υπερτερούν σε σχέση με τους κινδύνους.

Συνέστησε, ωστόσο, η περίπτωση της ασυνήθιστης θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο να συμπεριληφθεί στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.


Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα: 


δυσκολία στην αναπνοή


πόνος στο στήθος


πρήξιμο στο πόδι σας


επίμονος κοιλιακός πόνος


νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση


μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης


Όσον αφορά όλα τα εμβόλια, ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να παρέχει στο κοινό τις τελευταίες πληροφορίες.


Εμβόλιο AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια αλλά σπάνια, λέει ο ΕΜΑ

Μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες είναι όμως πολύ σπάνιες.


Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.


Θρόμβοι και εμβολιασμός με AstraZeneca

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca).


Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.


Θρομβώσεις δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, χωρίς παράγοντες κινδύνου

Η επιτροπή έλαβε επίσης υπόψιν της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και συνιστά στους ειδικούς της υγείας να τονίζουν στους ασθενείς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πολύ σπάνιων εμφανίσεων θρομβώσεων 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.


Μέχρι στιγμής οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση, αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους.


Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.


Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα θρόμβωσης.


Τονίστηκε ακόμα ότι η Επιτροπή του ΕΜΑ έλεγξε σε βάθος 62 περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφάλου και 24 περιπτώσεις θρομβώσεων σε όργανα από τις 22 Μαρτίου, εκ των οποίων οι 18 ήταν θανατηφόρες.


Όλες αυτές εμφανίστηκαν στην ΕΕ και την Βρετανία όπου εμβολιάστηκαν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.


ΕΜΑ: Τρεις θρομβώσεις σε πέντε εκατ. εμβολιασμούς με το Johnson&Johnson

Στις περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Johnson&Johnson, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Task Force του ΕΜΑ για την ανάλυση δεδομένων, Πίτερ Αρλέτ, στη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε ο Οργανισμός την Τετάρτη.


Σύμφωνα με τον Αρλέτ, η ομάδα του ΕΜΑ, η οποία εξέτασε αν άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με το σκεύασμα της AstraZeneca, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και εγκυμονούν κινδύνους για τους πολίτες, παρουσιάστηκαν τρεις περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής, που σχετίστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.


«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και κατά την αξιολόγηση τους για την έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson, υπήρχε ένα πρώιμο σημάδι αυξημένου κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά είναι στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου για το συγκεκριμένο φάρμακο. Συνολικά, υπήρξαν τρεις περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά αιμοπετάλια, τα οποία έχουν κάποιες ομοιότητες με αυτές τις περιπτώσεις που περιγράφουμε σήμερα. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι εξαιρετικά μικροί σε σύγκριση με τους 5 εκατομμύρια ασθενείς που έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson παγκοσμίως. Ωστόσο, η επιτροπή του EMA το εξετάζει προσεκτικά, υπάρχει εντατική παρακολούθηση αυτού του ζητήματος στα εμβόλια» ανέφερε ο Αρλέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.