Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021

Πάνω από 40 οι καταγγελίες για βασανισμούς στον χώρο της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικήςΤα θύματα σπάνε τη σιωπή τους – Τι λένε για την συμπεριφορά των προπονητών – Η αδιαφορία που υποβοήθησε την διαιώνιση των κακοποιήσεων

Πάνω από 40 καταγγελίες για σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία έχει συλλέξει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης, από αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής μετά την επιστολή που είχαν στείλει, πριν από περίπου μια εβδομάδα, 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάθε ημέρα που περνάει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η επιστολή των αθλητών και αθλητριών με τις καταγγελίες, ολοένα και περισσότερα άτομα βρίσκουν το θάρρος να βγουν και να μιλήσουν για τα όσα εκείνα βίωναν. Μετά τα όσα αποκάλυψαν στο «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής οι πρωταθλήτριες Δήμητρα Καστρίτση και Έφη Παρασκευοπούλου, και άλλες γυναίκες από το χώρο της ενόργανης βρίσκουν το θάρρος και σπάνε τη σιωπή τους για τα όσα υπέφεραν στα χέρια προπονητών ή προπονητριών.

Όπως η πρώην αθλήτρια και νυν προπονήτρια Δήμητρα Σταματιάδου η οποία κατήγγειλε πρώην προπονητή της, τόσο για τη σωματική βία που δέχθηκε η ίδια όσο και για τη λεκτική βία που δέχονταν όλες οι αθλήτριες. Η 25χρονη πλέον προπονήτρια μιλώντας στο SportsAddict.gr παραδέχθηκε ότι ως αθλήτρια έχει «φάει ξύλο», «ακόμη και με πατερίτσες». Μάλιστα θέλησε να ενώσει τη φωνή της με άλλες αθλήτριες που μίλησαν για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο. Ο προπονητής της, ανέφερε, δεν είναι πλέον στον χώρο, κάτι που αν συνέβαινε θα προσπαθούσε να τον καταγγείλει και τώρα.

«Ο συγκεκριμένος προπονητής μου έδινε σφαλιάρες, με είχε χτυπήσει ακόμα και με τις πατερίτσες. Αυτό έγινε το 2002-2003. Δεν είχα δει προσωπικά να χτυπάει άλλα παιδιά, αλλά σε όλους μιλούσε άσχημα. Λες και ήμασταν κουκλάκια», ανέφερε.

Η πρώην αθλήτρια μιλά για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς όταν ο μόνος προπονητής από τον οποίο βίωσε τέτοιες καταστάσεις. «Με τους επόμενους μου προπονητές τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και εκεί ως παιδί είδα και την διαφορά. Ήταν καταπληκτικοί. Κατάλαβα ότι δεν είναι όλοι έτσι».

«Δεν μίλησα γιατί φοβόμουν»

Η Δήμητρα Σταματιάδου, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη που εργάστηκε και στον Όμιλο Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης την σεζόν 2018-19, απαντά και όσους τη ρωτούν γιατί δεν μίλησε τότε.

«Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς τον λόγο που δεν μιλούσα. Ίσως επειδή δεν ήθελα ποτέ να σταματήσω. Φοβόμουν ότι θα έχανα κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ. Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση. Όταν με ρώτησαν γιατί ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη απάντησα “από έρωτα”. Όλοι νόμιζαν ότι εννοούσα έρωτα για κάποιο πρόσωπο. Εγώ όμως εννοούσα τον έρωτα, την τρέλα, την τόση μεγάλη αγάπη που έχω για αυτό το άθλημα. Μπορεί και από αυτό και μόνο να μην μίλησα. Αυτό που λέω σήμερα το έχω πει μόνο στους γονείς μου και μάλιστα πολύ αργότερα από όταν συνέβαινε. Όταν μετά από πολλά χρόνια το είπα στην μάνα μου, μου είπε αν μου το έλεγες τότε δεν ξέρω και εγώ τι θα του έκανα».

«Πήγα σε ψυχολόγο»


Όταν ξεκίνησε να δουλεύει ως προπονήτρια, η Δήμητρα Σταματιάδου ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως προπονήτρια πήγα σε ψυχολόγο. Το ότι μπορεί να είχα επιθετικότητα, κάποια νεύρα προς συγγενείς, παιδιά κ.τ.λ., μου είπαν ότι έφταιγε αυτό που πέρασα με τον συγκεκριμένο προπονητή», ανέφερε.

Πάντως και ως μαθήτρια, σε ηλικία 17 ετών, είχε δεχθεί από καθηγητή σεξουαλική παρενόχληση. «Τότε το είπα κατευθείαν στο συμβούλιο του σχολείου και μου είπαν μήπως δεν κατάλαβα καλά. Και τους λέω τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή να με χώσει σε καμιά γωνία;».

Να επισημάνουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία όρισε τριμελής επιτροπή για το θέμα των καταγγελιών και έστειλε εγγράφως τόσο στο δικηγόρο των 22 αθλητών και αθλητών κ. Αλέξανδρο Αδαμίδη, όσο και σε αθλητές που είχε τα στοιχεία τους επιστολή με την οποία ζητά να καταθέσουν στην Ομοσπονδία όλα όσα γνωρίζουν οι 22 αθλητές και αθλήτριες ώστε να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο δικηγόρος κ. Αδαμίδης συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες τόσο από το χώρο της ενόργανης όσο και από το χώρο της ρυθμικής και αναμένει να τον καλέσει η Εισαγγελία για να τα καταθέσει. Μέχρι και χθες κανείς δικαστικός λειτουργός δεν τον είχε καλέσει, ενώ και ο ίδιος αναμένει προκειμένου να καταθέσει όλα όσα στοιχεία- καταγγελίες έχει συγκεντρώσει.


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »