Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Αύξηση πάνω από το 16% στον πληθωρισμό τον Μάρτιο - Πίεση για σφιχτή νομισματική πολιτική ...

Πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σκαρφάλωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκ...







Πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σκαρφάλωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η αύξηση του πληθωρισμού ασκεί πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% και να κινείται σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τον Απρίλιο;

Στην αιχμή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά σχεδόν 25%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 18%. Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου, μετά από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας τη βουτιά της λίρας κατά 12% κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

Η πολιτική του Ερντογάν πλήττει την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απομακρύνει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από μία διετία, πλήττοντας την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια πτώση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει στο παρελθόν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας, όπως και ο Ερντογάν, την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, τις περασμένες εβδομάδες είχε δηλώσει σε επενδυτές και τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν υψηλά λόγω του πληθωρισμού. iefimerida.gr

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.