Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2021

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Οι σκέψεις για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση


 


Την Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις - Κομμωτήρια από τις 22 και μαγαζιά από τις 29 - Τον Απρίλιο σχολεία και εστίαση σε ανοιχτούς χώρους - Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες - Ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη -κιόλας- Δευτέρα φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένει το «πράσινο φως» και την εξειδίκευση των εισηγήσεων από την Επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή των επιστημόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, πάντα σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές. Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου.

Την Παρασκευή επίσης, ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία των ευπαθών ομάδων και από τις 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για την ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και οι ηλικίες 65-69.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00. Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00, καθώς η μέρα έχει μεγαλώσει. Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.


Στις 22 Μαρτίου υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.


Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων. Στην παρούσα φάση δεν έχουν αποφασιστεί οι κανόνες που θα ισχύσουν, καθώς υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα:

-Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

-Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.

-Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο... ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη.


Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.


Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων


Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου.


« Προηγουμενη
Επομενη »