Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ στην Άγκυρα... Η Αίγυπτος «διόρθωσε» το οικόπεδο και «καθάρισε» την ΑΟΖ, κλαίνε οι πασάδες της τουρκίας!

   Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι ο νέος επίσημος αιγυπτιακός, μετά την επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, με τα θαλάσσια Οικόπεδα της ...


  


Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι ο νέος επίσημος αιγυπτιακός, μετά την επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, με τα θαλάσσια Οικόπεδα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου, το επίμαχο Οικόπεδο EGY-MED-W18, που είχε οριοθετηθεί βόρεια και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στη «γραμμή» της Τουρκίας, «κόπηκε». Δηλαδή, το αιγυπτιακό θαλάσσιο Οικόπεδο περιορίστηκε δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέχρι εκεί που οριοθέτησαν Ελλάδα και Αίγυπτος, ενώ ανατολικά του 28ου δεν υπάρχει Οικόπεδο.

Θα υπάρξει Οικόπεδο όταν Αίγυπτος και Ελλάδα ολοκληρώσουν την οριοθέτησή τους, η οποία είναι μερική μέχρι τον 28ο μεσημβρινό και απομένει να επεκταθεί μέχρι την Κύπρο για να «κλείσει» το τριεθνές και να ασφαλιστεί το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed όπως και του αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector.

Ο νέος χάρτης δείχνει ότι η φίλη και αρχαία σύμμαχος Αίγυπτος διόρθωσε την αστοχία κάποιων αξιωματούχων της να οριοθετήσουν θαλάσσιο Οικόπεδο σε μη οριοθετημένη περιοχή και μάλιστα στη «γραμμή» της Τουρκίας, δίνοντας έτσι αφορμή στους Τούρκους να πανηγυρίζουν το προηγούμενο διάστημα και να νομίζουν -μέχρι και να το δηλώνουν επίσημα- ότι η Αίγυπτος θα προδώσει την Ελλάδα και θα ορίσει ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ΑΟΖ με την Τουρκία.


Tο οικόπεδο EGY-MED-18, το τρίτο από αριστερά, πλέον σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή μέχρι εκεί που έχει μερικώς οριοθετηθεί η ελληνική με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.



Στον κάτω χάρτη βλέπεται το Οικόπεδο όπως είχε οριοθετηθεί αρχικά, προκαλώντας μεγάλη χαρά στους Τούρκους επειδή συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.


Ήταν μάλιστα τόση η αμετροέπεια και το θράσος των Τούρκων, που θεωρούσαν σίγουρη την οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

Στις έξαλλες πανηγυρικές δηλώσεις πρωταγωνίστησαν τα «εξαπτέρυγα» του Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ.

Ωστόσο, μετά την εξέλιξη αυτή, που ισούται με εξευτελισμό και διασυρμό της Τουρκίας, πληροφορούμαστε ότι Τσαβούσογλου και Ακάρ κλαίνε γοερά, ενώ ο αφέντης τους Ερντογάν είναι σε έξαλλη κατάσταση και απειλεί να πάρει κεφάλια.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Ακάρ δεν είναι το πρώτο φιάσκο. Χρεώθηκε και την πρόσφατη αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι αυτοί οι αποτυχημένοι πασάδες, όχι ιδιαίτερα έξυπνοι, ανατολίτες κουτοπόνηροι μάλλον, φορτωμένοι με πολλά κόμπλεξ κατωτερότητας, κάνουν διαρκώς προβολή ισχύος που δεν έχουν, σαν παραφουσκωμένα παγώνια, δημιουργούν διαρκώς εντυπώσεις αλλά από ουσία λίγα πράγματα.

Και όταν αποδεικνύεται η φούσκα τους ψάχνουν να αλλάξουν θέμα στην ατζέντα.

Ωστόσο, αυτοί οι χαμηλής ποιότητας και οριακής ευφυΐας Τούρκοι φαίνεται ότι πείθουν τους εύπιστους και επιρρεπείς σε τέτοιους θεατρινισμούς. Δυστυχώς και πολλούς μέσα στη χώρα μας, που διαχρονικά περισσότερο εμπιστεύονται τους Τούρκους παρά τους δικούς μας.


Αυτή η νοσηρή κατάσταση πρέπει να πάψει. Οφείλουμε να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στη διπλωματία μας και στα εθνικά θέματα να μην κάνουμε μικροπολιτική.

Πρέπει να αποβάλλουμε τη φοβικότητα και την ηττοπάθεια.

Ιδίως οι υπερπατριώτες διασπείρουν τους μεγαλύτερους νενεκισμούς, επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι πατριώτες αλλά μωροεθνικιστές, χρήσιμοι ηλίθιοι του εχθρού, που λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα εν αγνοία τους, επειδή «τσιμπάνε» σε κάθε αλλότρια προπαγάνδα και ως απλοϊκοί στη σκέψη ΔΕΝ είναι ψύχραιμοι.


Η διόρθωση του αιγυπτιακού Οικοπέδου είναι σπουδαία αυτονόητη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας όχι μόνο επειδή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο αλλά πρωτίστως επειδή διαφυλάσσει τη συμμαχία μας με την Αίγυπτο. Οι σύμμαχοι δεν μαχαιρώνονται πισώπλατα και με την Αίγυπτο είμαστε αρχαίοι σύμμαχοι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Τουρκική παραπληροφόρηση

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.

Νέος χάρτης

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του τη Δευτέρα από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν.

Στενή η προσωπική σχέση Δένδια – Σούκρι

Τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.