Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ... Τουρκική παραδοχή: «Δεν πρόκειται να τα βρούμε με την Αίγυπτο» - Απέτυχε το σχέδιο Ερντογάν

   Οι φήμες σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιδιορθώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο, έληξαν την Παρασκευή, όταν ο...



  


Οι φήμες σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιδιορθώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο, έληξαν την Παρασκευή, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες είχαν τις πρώτες διπλωματικές επαφές τους από το 2013.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργότερα την Παρασκευή ότι η Άγκυρα στοχεύει να συνεχίσει να αναπτύσσει, οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο.

«Τα αιγυπτιακά και τα τουρκικά κράτη δεν μπορούν να χωριστούν», είπε σε τηλεοπτική ομιλία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν αντιτάχθηκε σθεναρά κατά του ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το 2013 οπότε ο Αιγύπτιος στρατηγός ανέτρεψε τον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος

Ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του ενάντια στον Σίσι και έδειξε την υποστήριξή του στον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μόρσι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 17 Ιουνίου 2019.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στον «μάρτυρα» όπως τον ονόμασε ο Ερντογάν, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία επειδή υποστήριζε τον εχθρό του Σίσι.

Ο Ερντογάν και οι κυβερνώντες αξιωματούχοι του ΑΚΡ επιτέθηκαν αρκετές φορές σε πρόσωπα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας που διαμαρτυρήθηκαν για τη διακοπή των σχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης με την Αίγυπτο και την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τους κατηγόρησε ότι υποστήριζαν έναν πραξικοπηματία.

Ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θα μιλήσει ποτέ με κάποιον σαν τον Σίσι» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το 2019 και ζήτησε την απελευθέρωση κρατουμένων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο.

«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να απελευθερώσει όλους αυτούς που φυλακίστηκαν με μια γενική αμνηστία. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν απελευθερωθεί, δεν θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με τη Σίσι», είπε.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Ιανουάριο εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν αλλάζει τη ρητορική του μετά από 7 χρόνια

Πολλοί έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ερντογάν της Τουρκίας έχει γίνει ακόμη πιο αυταρχικός και οι δεσμοί του έχουν επιδεινωθεί δραματικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πολλοί αναλυτές λένε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με την Αίγυπτο, αφού αντιμετωπίζει αυξανόμενη απομόνωση στην περιοχή για μια σειρά θεμάτων, όπως ο πόλεμος στη Λιβύη και οι θαλάσσιες συμφωνίες της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο ρεαλισμός υπερισχύει της ιδεολογίας και ότι η Άγκυρα είναι πεπεισμένη τώρα ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι δεν έχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία στην Αίγυπτο.

«Ήταν λάθος να υποστηρίξουμε τους Μουσουλμάνους Αδελφούς. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση συνειδητοποιεί τώρα ότι οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα να ξαναέρθουν στην εξουσία, οπότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτήν την πολιτική», σύμφωνα με τον αναλυτή της Άγκυρας, Hüseyin Bağcı.

«Η Τουρκία δεν μπορεί επίσημα να πει ότι θα αποκηρύξουμε την υποστήριξη των Μουσουλμάνων Αδελφών. Ο Ερντογάν δεν θα το πει επίσημα. Αλλά πιθανώς αργά, θα απομακρυνθεί από την επίσημη θέση του ως αντι-Σίσι. Αλλά ο Ερντογάν δεν θα διαπράξει χειραψία με τον Σίσι», σύμφωνα με τον Μπασί.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος, δύο σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή, έχουν διαφωνήσει σε πολλά θέματα με την πάροδο των ετών.

Το Κάιρο υπέγραψε πέρυσι συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αθήνα, καταργώντας στην ουσία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Çavuşoğlu δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Άγκυρα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια νέα θαλάσσια συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο με το Κάιρο.

Το Bloomberg χαρακτήρισε τις αμοιβαίες προσπάθειες Τουρκίας και Αιγύπτου για τη διόρθωση των περιφράξεων «ρεαλισμό».

Ωστόσο, η Διεθνής κοινή γνώμη δεν πείθεται για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν που κινεί κλάδο ελαίας προς την Αίγυπτο , αφού αρκετές αναρτήσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter μοιράστηκαν τις προηγούμενες επικριτικές δηλώσεις του Ερντογάν για τον Σίσι και κατηγόρησαν τον Τούρκο πρόεδρο ότι ενεργεί υποκριτικά.

Εκτίμηση

Το αισθητήριο της Διεθνής κοινής γνώμης δεν κάνει λάθος αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν σε σχέση με την Αίγυπτο. Η Τουρκία είναι σε απομόνωση σε σχέση με ΕΕ-ΗΠΑ. Ο τουρκόφιλος Λίβυος μεταβατικός Πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τη χώρα του ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα πρέπει να ισχύσει και μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα στα τέλη του 2021. Ωστόσο το εγχείρημα του εσωτερικά συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Στρατάρχη Χαφτάρ και των Λιβυκών φυλών του νότου.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση εκείνη που τελικά η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θελήσει να υιοθετήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στη Μεσόγειο, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού προσκρούει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ τους, που στην πράξη το καταργεί.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Ερντογάν ξεκίνησε την "επίθεση φιλίας και κατανόησης" με την Αίγυπτο, με απώτερο σκοπό την υπογραφή παράνομης Τουρκοαιγυπτιακής συμφωνίας για τις ΑΟΖ στα πρότυπα του επίσης παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου για τις ΑΟΖ, καταργώντας στην πράξη το νόμικο Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο για τις ΑΟΖ μας.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.