Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2021

«Κατάσκοποι του Γκιουλέν» και στην τουρκική αμυντική βιομηχανία... Νέες ύποπτες συλλήψεις


Η Τουρκία ζει ακόμα στον “αστερισμό” του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν… Το καθεστωτικό αφήγημα θέλει τους οπαδούς του να έχουν διεισδύσει σε όλο το μήκος και το πλάτος του κρατικού μηχανισμού, επιδιώκοντας να αλώσουν το κράτος εκ των έσω. Τελευταίο επεισόδιο που σχετίζεται με τον τομέα της άμυνας ήταν η σύλληψη στις 30 Μαρτίου άλλων 26 προσώπων, τα οποία εργάζονταν στο καμάρι του Ερντογάν, την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στις συλλήψεις, υποστηρίζοντας ότι παρακολουθούσαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα τους υπόπτους, προφανώς σε μια προσπάθεια να “δέσουν” καλά την υπόθεση. Υποτίθεται ότι “μοιράστηκαν” παρανόμως πληροφορίες που αφορούσαν κορυφαία προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με τρίτα πρόσωπα που συνδέονταν με ξένες βιομηχανίες.

Ο τρόπος που διατυπώνεται το κατηγορητήριο σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, παραπέμπει σε υποθέσεις διαφθοράς, όχι κατασκοπείας. Το “σερβίρισμα” στην τουρκική κοινωνία και μόνο, δείχνει να υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Υποτίθεται ότι οι συλληφθέντες επηρέασαν προγράμματα κατά τρόπον που έδωσαν προνομιακή πληροφόρηση και πλεονέκτημα σε εταιρίες που συμμετείχαν σε τουρκικούς εξοπλιστικούς διαγωνισμούς. Το σίγουρο είναι ότι για τους συλληφθέντες ακολουθούν πλέον μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες για τους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Defense News, πρωταθλήτρια στη “φιλοξενία πρακτόρων του Γκιουλέν” αναδεικνύεται η Turkish Aerospace Industries. Τέσσερις εργάζονταν στη βιομηχανία ηλεκτρονικών Aselsan, τη μεγαλύτερη τουρκική αμυντική βιομηχανία. Δύο ήταν εργαζόμενοι της εταιρία στρατιωτικού λογισμικού Havelsan και άλλοι δύο της εταιρίας Roketsan που αναπτύσσει και κατασκευάζει πυραύλους.

Δύο από τους συλληφθέντες εργάζονταν στο Επιστημονικό και τεχνολογικό Τουρκικό Συμβούλιο, το γνωστό TUBITAK. Τέλος, ένας από τους συλληφθέντες εργαζόταν στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) που πλέον έχει μετονομαστεί σε Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και έχει υπαχθεί απευθείας υπό τον έλεγχο του Ερντογάν. Δεν είναι και λίγα τα οικογενειακά συμφέροντα στον τομέα…

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η ταλαιπωρία των ιδίων και των οικογενειών τους θα πρέπει αν θεωρείται δεδομένη. Όπως και η “πίεση αλά Τούρκα” που θα υποστούν στις φυλακές για να ομολογήσουν υπαρκτές ή ανύπαρκτες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Το δικό τους πιθανό “Εξπρές του Μεσονυκτίου“…

Η συγκυρία των συλλήψεων όμως, όπως και οι πρώτες διαρροές που παραπέμπουν σε υποθέσεις διαφθοράς, με την οποία προσπαθούν να συνδέσουν… ηθικά το “δίκτυο Γκιουλέν”, είναι ιδιαιτέρως ύποπτη.

Η διεθνής απομόνωση στην οποία τελεί ο Τούρκος πρόεδρος και η προοπτική να κληθεί από τις ΗΠΑ να κάνει την τελική του επιλογή ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, με όρους που δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί, προμηνύει δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό.

Με την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους να πλησιάζει επικίνδυνα, μαζί με τις εκλογές, τα δημοσκοπικά ποσοστά των Ισλαμιστών και του ηγέτη τους να υποχωρούν ανησυχητικά, αλλά και σε περίπτωση που δεν υποχωρήσεις στις πιέσεις των ΗΠΑ να θεωρείται βέβαιη η ασφυκτική πίεση στην τουρκική οικονομία, η εσωτερική αναταραχή είναι το πιθανότερο σενάριο.

Πρακτικά, ο Ερντογάν για να σταθεί θα πρέπει να ενισχύσει τον έλεγχο επί του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να δυσαρεστήσει τους εσωτερικούς του συμμάχους. Κυρίως τον ακροδεξιό φασιστικών προδιαθέσεων “Γκρίζο Λύκο“, ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Άρα, το περίφημο “δίκτυο Γκιουλέν” εξακολουθεί να αποτελεί το ιδανικότερο διαθέσιμο πρόσχημα που θα αξιοποιηθεί για να επικαλεστεί απόπειρα αποσταθεροποίησης και να σφίξει “τα λουριά” στην τουρκική κοινωνία, έτι περαιτέρω. Τι κι αν μερικές εκατοντάδες οικογένειες ταλαιπωρηθούν ή και οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή; Ουδέποτε ο Τούρκος ηγέτης επέδειξε τέτοιες ευαισθησίες.defence-point.gr


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »