Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δημοψήφισμα... Θα εγκρίνουν σήμερα οι Ελβετοί την απαγόρευση καλυμμάτων προσώπου, όπως η μπούρκα;

   Το δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους - Τι λένε οι προβλέψεις; Οι Ελ...



  




Το δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους - Τι λένε οι προβλέψεις;

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι προβλέπεται να εγκρίνουν με μικρή πλειοψηφία μια πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα και θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τις προβολές του δικτύου SRF, βάσει μερικών αποτελεσμάτων, το μέτρο εγκρίνεται με 51% έναντι 49%, με περιθώριο λάθους δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές, όμως ντόπιοι πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι την έχουν αποκαλέσει απαγόρευση της μπούρκα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μέτρο, το οποίο κατά την κυβέρνηση πάει πολύ μακριά, μπορεί να εγκριθεί και η απαγόρευση να γίνει νόμος του κράτους.


«Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου «σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία».

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 --εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης-- και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η πρόταση επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009. Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.