Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βαριά περιστατικά ασθένειας σε κατοικίδια με τη βρετανική παραλλαγή

  Ανησυχητικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης σε ζώα συντροφιάς που έγινε σε κτηνιατρικό κέντρο στη νοτιοανατολική Αγγλία, καθ...


 


Ανησυχητικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης σε ζώα συντροφιάς που έγινε σε κτηνιατρικό κέντρο στη νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς υποστηρίζει ότι όχι μόνο τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από το βρετανικό στέλεχος του Sars-Cov2 αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα μολυσμένα ζώα εμφανίζουν σοβαρές ασθένειες.

Η μελέτη καταγράφει μια απότομη αύξηση του αριθμού των σκύλων και γάτων που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Κτηνιατρικού Κέντρου Αναφοράς Ralph (RVRC), στα περίχωρα του Λονδίνου, μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Ειδικότερα καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας κατά 8,5% σε γάτες και κατά 4,3% σε σκύλους.

Αυτή η ξαφνική αύξηση των περιστατικών φάνηκε να μιμείται την καμπύλη και τη χρονική εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της παραλλαγής B.1.1.7, που πρωτοεντοπίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 και κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2021, προτού φτάσει σε ιστορικό ποσοστό στα μέσα Φεβρουαρίου 2021.


Κανένας από αυτούς τους ασθενείς με μυοκαρδίτιδα δεν είχε προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου και η κλινική του εικόνα ήταν παρόμοια και χαρακτηρίστηκε από οξεία έναρξη λήθαργου, αδυναμίας, ταχυπνοίας / δύσπνοιας (δευτερογενής της παρουσίας συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επεισόδια συγκοπής.


Όλα τα μολυσμένα ζώα σημείωσαν αξιοσημείωτη βελτίωση όταν αναπαύονταν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία οξυγόνου, είχαν οξεία διούρηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έλαβαν αντι-αρρυθμική θεραπεία με συμπληρώματα σοταλόλης και ιχθυελαίου.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και φροντιστές αυτών των κατοικιδίων είχαν αναπτύξει συμπτώματα αναπνευστικού λόγω του Covid-19 σε διάστημα 3-6 εβδομάδων προτού αρρωστήσουν τα κατοικίδια τους και διαγνωστούν επίσης θετικά στον κορονοϊό.


Για τις ανάγκες της μελέτης, σε πρώτη φάση, ελήφθησαν ρινοφαρυγγυικά δείγματα και επιχρίσματα από το ορθό από επτά ζώα (έξι γάτες και έναν σκύλο) μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου 2021. Κατά την ίδια περίοδο, ελήφθησαν επίσης δείγματα αίματος από τέσσερα άλλα κατοικίδια (δύο γάτες και δύο σκύλους) κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους, 2-6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας.

Κανένα από τα 11 ζώα με μυοκαρδίτιδα δεν ανέπτυξε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και όλα βελτιώθηκαν κλινικά μέσα σε λίγες ημέρες εντατικής θεραπείας, αν και μια γάτα υποτροπίασε μια εβδομάδα μετά με βαθύ λήθαργο και ανεξέλεγκτη κοιλιακή ταχυκαρδία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της να επιλέξουν την ευθανασία.


Μετά τη συλλογή όλα τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ειδικό εργαστήριο στο Μονπελιέ της Γαλλίας, για έρευνες. Εκεί διαπιστώθηκε ότι συνολικά έξι από τα 11 ζώα, που ερευνήθηκαν, βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2. Ακόμα πιο είναι ότι από τέσσερα στα πέντε ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι φροντιστές είχαν διαγνωστεί εργαστηριακά με Covid-19, βρέθηκαν επίσης θετικά στον SARS-CoV-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.