Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Εμπόλεμη» η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Τεστ αντοχής για το ΕΣΥ αυτή την εβδομάδα

  Την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας διανύουν τα νοσοκομεία της Αττικής, με τους γιατρούς και το προσωπικό να επισημαίνουν ότι ούτε στο...


 


Την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας διανύουν τα νοσοκομεία της Αττικής, με τους γιατρούς και το προσωπικό να επισημαίνουν ότι ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο κύμα έζησαν αυτήν την «εμπόλεμη» κατάσταση.


Η εβδομάδα που ξεκινά θα αποτελέσει ένα… τεστ αντοχής για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς θα αποτυπωθεί η έκρηξη κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών, ενώ η πίεση θα συνεχίσει και την επόμενη.


Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα εξελίσσεται όσο προκύπτουν ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της δημιουργίας πολυδύναμων ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές και χειρουργεία και την αξιοποίηση non Covid Εντατικών, θα επεκταθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτών γιατρών.


Κάλεσμα


Οπως ακριβώς είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, έτσι και στην περίπτωση του Λεκανοπεδίου, εάν συνεχιστεί αυτή η αφόρητη πίεση, το υπουργείο Υγείας θα απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ώστε να βοηθήσουν στο ΕΣΥ. Από την εβδομάδα που πέρασε τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναδιατάχθηκαν με σκοπό την καλύτερη διαχείριση τόσο των τεράστιων ροών ασθενών με Covid-19 όσο και άλλων περιστατικών, ανεξαρτήτως κορονοϊού. Το σχέδιο που εκπονήθηκε κατά την… άφιξη του ιού στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμοστεί σε ακραίες περιπτώσεις -όπως αυτή που θεωρείται ότι είναι σε εξέλιξη στην Αττική- ανακοίνωσε λεπτομερώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.


Περιλαμβάνει την αλλαγή χαρακτήρα συγκεκριμένων νοσοκομείων και την υποστήριξη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τα ιδιωτικά στις εφημερίες. Ειδικότερα, το «Σισμανόγλειο» είναι αποκλειστικά για Covid ασθενείς πλέον, με τα άλλα περιστατικά (non Covid) που θα δεχόταν να απορροφώνται από το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν», που εντάχθηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ. Αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο μετατράπηκε και το στρατιωτικό «ΝΙΜΤΣ» δίνοντας 120 κλίνες στο ΕΣΥ. Ενσωματώνει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» («Ερυθρός Σταυρός») και «Ιπποκράτειο». Τα νοσοκομεία αυτά θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί -έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον γιατροί ιδιωτικών νοσοκομείων-, καθώς και ελευθεροεπαγγελματίες ιδιώτες εάν απαιτηθεί.


Αντίστοιχα, τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» στη Δυτική και τη Νότια Αττική τις ημέρες εφημερίας τους υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά. Επιπλέον, το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» μπήκε σε καθημερινή εφημερία για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας, με στόχο τα καρδιοχειρουργικά που πήγαιναν στον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο» να εξυπηρετούνται από το «Ωνάσειο», καθώς τα δύο αυτά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι στο… κόκκινο λόγω κορονοϊού.


Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί, ώστε να μη μείνει κανείς ασθενής χωρίς περίθαλψη, είτε πρόκειται για περιστατικό κορονοϊού ή για ασθενή με οποιαδήποτε άλλη πάθηση ή κατάσταση υγείας. Μέσα σε σχεδόν ένα 20ήμερο, το κρίσιμο διάστημα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής έχουν φτάσει στο σημείο «μηδέν» προστέθηκαν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 40%. Σημειώνεται ότι οι ΜΕΘ Covid του Λεκανοπεδίου ήταν 168 τον Νοέμβριο και αρχές αυτής της εβδομάδας θα φτάσουν τις 348.


Σε περίπου 20 ημέρες, τα στοιχεία από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία δείχνουν την προοδευτική πίεση, που, όπως φαίνεται, δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Ενδεικτικά, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 254 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων οι 142 στην Αττική. Δύο εβδομάδες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου οι νέες εισαγωγές πανελλαδικά ανήλθαν σε 374, από τις οποίες οι 225 στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής. Την εβδομάδα που πέρασε, οι εισαγωγές το 24ωρο ξεπέρασαν τις 400 -με την περασμένη Τρίτη να καταγράφεται ρεκόρ 426 εισαγωγών σε μία ημέρα- και την Πέμπτη οι εισαγωγές πανελλαδικά ανήλθαν σε 403, οι 214 από τις οποίες στην Αττική.


Νεότεροι στις εντατικές, επιδείνωση από την τρίτη ημέρα


Ολοένα και νεότερους ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων χρειάζονται εισαγωγή σε Εντατική και διασωλήνωση, διαπιστώνουν οι γιατροί. Οπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταξύ 40 και 65 ετών, με πιο συνηθισμένη την ηλικία περί τα 55 έτη. «Οταν ρωτάω “πώς πιστεύετε ότι κολλήσατε”, ακούω ή από τη δουλειά τους ή από επισκέψεις σε άλλα σπίτια», αναφέρει.


Μία ακόμη αρχόμενη τάση του τρίτου κύματος είναι η μικρότερη επίπτωση της Covid-19 στους ηλικιωμένους, που δεν φαίνεται ακόμη ξεκάθαρα ότι οφείλεται στον εμβολιασμό. «Πάντως, έχουμε και ηλικιωμένους εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις που κολλάνε και είναι ασυμπτωματικοί. Και για να φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι προέρχονται από δομή, οίκο ευγηρίας», εξηγεί ο κ. Λουκίδης.


Οπως σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής έτσι και στο «Αττικόν» οι τελευταίες ημέρες είναι δύσκολες. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 35 εισαγωγές Covid στην πνευμονολογική κλινική», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προσθέτει: «Εχουμε τέσσερα τμήματα Covid. Σε κανένα από τα προηγούμενα δύο κύματα δεν είχαμε αναπτύξει τόσα».


Ακόμη ένα κάπως… ανεξήγητο για τους γιατρούς χαρακτηριστικό του πανδημικού κύματος που περνά τώρα η Ελλάδα είναι οι διαφοροποιήσεις στην κλινική εικόνα των ασθενών. «Βλέπουμε ότι ενώ στράβωνε η νόσος στο σπίτι την 5η ή 7η ημέρα και έρχονταν νοσοκομείο, τώρα πολλοί είναι άσχημα και έρχονται από την 3η. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πού οφείλεται», αναφέρει ο κ. Λουκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.