Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Σπάνιες γαίες», το αντίστοιχο του πετρελαίου τον 21ο αιώνα… η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα

  Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη χρήση και διαθεσιμότητα των σπανίων γαιών. Τελευταία, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Κίνα μπορεί ...


 


Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη χρήση και διαθεσιμότητα των σπανίων γαιών. Τελευταία, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Κίνα μπορεί να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής των ορυκτών αυτό το τρίμηνο ως χειρονομία καλής θέλησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, άλλες πηγές λένε ότι η Κίνα ενδέχεται τελικά να απαγορεύσει εντελώς την εξαγωγή σπάνιων γαιών, επικαλούμενη “θέματα ασφάλειας”.

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ: SLpress


Με εντολή του, ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε μια 100ήμερη αναθεώρηση των στρατηγικών αλυσίδων εφοδιασμού των ΗΠΑ (και με σπάνιες γαίες), προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Η παρέμβαση αυτή δείχνει ότι η Ουάσινγκτον αρχίζει να παίρνει πιο σοβαρά από ποτέ τον κίνδυνο η Κίνα σχεδόν να μονοπωλήσει κρίσιμα ορυκτά, όπως οι σπάνιες γαίες.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η μεγαλύτερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό για σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων, μπαταριών (που χρησιμοποιούν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανεμογεννήτριες) και ευρύτερα σε όλα σχεδόν τα υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα.


Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι πώς ο υπόλοιπος κόσμος (εκτός της Κίνας) και ειδικά οι ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο ανταγωνισμό στην ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για σπάνιες γαίες.


Σπάνιες γαίες

Ενώ πολλά από τα ορυκτά που χαρακτηρίζονται σπάνιες γαίες δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπάνια όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα, η εξόρυξή τους είναι δύσκολη, δαπανηρή και οικολογικά “βρώμικη”.


Η ειρωνεία είναι ότι οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για πολλές από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που προωθούνται αυτήν τη δεκαετία. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ακόλουθα χημικά στοιχεία που μόνο για λόγους ευκολίας υποδιαιρούνται σε τρεις υποομάδες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.