Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς είναι σήμερα το σημείο που έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου... Μια ιστορική μάχη κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821

   Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν γωνιές που δόθηκαν σπουδαίες μάχες κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κάποιες από αυτές βέβαια ξεχώρ...



  



Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν γωνιές που δόθηκαν σπουδαίες μάχες κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κάποιες από αυτές βέβαια ξεχώρισαν και για το μέγεθός τους και για την έκβασή τους. Και πολλές από αυτές ήταν νικηφόρες για την ελληνική πλευρά που στόχος της ήταν η απελευθέρωση και της τελευταίας σπιθαμής ελληνικού εδάφους. Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες που δόθηκαν με τη στήριξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μια από αυτές, λοιπόν, ήταν και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου η οποία έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο ιδιαίτερα τη στιγμή την οποία έλαβε χώρα.

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το χρονικό και η νίκη


Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 (νέο ημερολόγιο) και αποτέλεσε μια από τις σημαντικές μάχες κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και μάλιστα για πολλούς λόγους. Ουσιαστικά, πάντως, αποτέλεσε την νίκη που οδήγησε εντελώς στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της 20ης Οκτωβρίου του 1827 τα πλοία του συμμαχικού στόλου άρχισαν να εισπλέουν στον κόλπο του Ναυαρίνου. Επικεφαλής ήταν η αγγλική ναυαρχίδα Ασία. Ο Κόδριγκτον υπολόγιζε ότι ενδεχομένως ο Ιμπραήμ θα συμφωνούσε στην ανακωχή που είχε προταθεί νωρίτεραμ κάτι που δεν έγινε. Όχι μόνο αυτό αλλά οι Αιγύπτιοι πέρασαν σστην επίθεση με πυροβολισμούς κατά της αγγλικής λέμβου. Το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ άλλων ο θάνατος του Έλληνα πηδαλιούχου της, Πέτρου Μικέλη. Ταυτόχρονα, κανόνια χτυπούσαν την αγγλική και γαλλική ναυαρχίδα. Ο Κόδριγκτον, μη έχοντας άλλη λύση, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης.

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ο τουρκοαίγύπτιος στόλος που υπερτερούσε αριθμητικά ήταν ότι θα ηττηθεί. Κι όμως, η ναυμαχία αμέσως έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε ο οποίος είχε επίσης μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η λιμνοθάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν.Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας ενώ το Σεπτέμβριο του 1829 δόθηκε η τελευταία μάχη του ελληνικού αγώνα, στην Πέτρα της Βοιωτίας.

Πώς είναι σήμερα το σημείο που έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος. Βλέποντας σήμερα από ψηλά το σημείο θα δεις το απέραντο γαλάζιο και την ομορφιά της τοποθεσίας και μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς πώς θα ήταν η ναυμαχία.

Δείτε το σημείο μέσα από το βίντεο του καναλιού haanity του Youtube…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.