Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατηγική αναβάθμιση της Β. Ελλάδας από τις ΗΠΑ – Ποια λιμάνια αποκτούν κομβική σημασία

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ευρύτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας-νοτίου Καυκάσου-Αζοφικής κ.α. αναβαθμίζουν πολύ την περιοχή αν...





Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ευρύτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας-νοτίου Καυκάσου-Αζοφικής κ.α. αναβαθμίζουν πολύ την περιοχή ανατολικά της Καβάλας και του Νέστου μέχρι τον Εβρο ποταμό στα μάτια των Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούν την Αλεξανδρούπολη ως λίαν σημαντική περιοχή και κομβικό σημείο για την υποστήριξη των δυνάμεών τους στον Εύξεινο Πόντο, καθώς και για την πραγματοποίηση πολυεθνικών, διακλαδικών, ως και πολύ σημαντικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, όπως η ATLANTIC RESOLVE και η DEFENDΕR EUROPE (μέχρι τον Μάιο και μεταξύ αυτών και άλλες ασκήσεις όπως η POSEIDON TRIDENT).

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πέραν της Αλεξανδρούπολης -για την οποία έχουν κάνει λόγο με πολύ θετικά σχόλια οι τελευταίοι δύο αρχηγοί των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων Ευρώπης (στρατηγοί Χούτζες και Καβόλι) (US ARMY EUROPE), στο σχεδιασμό των ΗΠΑ εντάσσονται και τα λιμάνια της Καβάλας και Μαρώνειας/Ροδόπης. 

Ο κάθετος οδικός άξονας Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας-Ορμενίου-Σβίλενγκραντ προς Μπουργκάζ, Βάρνα, Μπαλτσίκ-Κωστάντζα διευκολύνει πολύ τις κινήσεις τους, ενώ παράλληλα υποστηρίζει σταθμεύουσες δυνάμεις πεζοναυτών, Εθνοφυλακής των ΗΠΑ για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε Γκραφ Ιγκνατίεβο (περιοχή Φιλιππούπολης) στις βάσεις/πεδία βολής Νόβο Σέλο, αεροπορική βάση Μπεζμέρ κ.α., στο κέντρο υποστήριξης στο Μπουργκάς (Aitos), αλλά και στις ρουμανικές βάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στο Ντεβασέλου, ως και στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκλανισεάνου στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπρόσθετα η διέλευση από την Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί τους Αμερικανούς και στην υποστήριξη της Ανατολικής Δύναμης Κρούσης/πολυεθνική ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής TAILORΕD FORWARD DEFENSE.

Επιπλέον οι Αμερικανοί -λόγω και της ιδιότροπης και ερμαφρόδιτης στάσης της τουρκικής κυβέρνησης κυρίως σε διμερή με τις ΗΠΑ θέματα- επιδιώκουν να παρακολουθούν τα Στενά των Δαρδανελίων από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, καθώς και από τη Λήμνο, που πάντοτε (παρά τις διαχρονικά αρνητικές παρεμβάσεις της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ) ήταν και είναι σημαντικής στρατηγικής αξίας και σπουδαιότητας νησί για την παρακολούθηση και έλεγχο των Στενών. Η κυοφορούμενη αναθεωρητική στάση αναφορικά της ερντογανικής Τουρκίας για τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 και οι αρκετά «στενές» σχέσεις Μόσχας-Αγκυρας προβληματίζουν την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης, που εδρεύει στη Στουτγάρδη

Από χθες παρατηρείται εκ νέου αμερικανική κινητικότητα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα, ως και πτήσεις ελικοπτέρων σε πρώτη φάση για τη συμμετοχή/αλλά και αντικατάσταση δυνάμεων στο πλαίσιο της ATLANTIC RESOLVE και αργότερα για την DEFENDΕR EUROPE. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις αφορούν γεωγραφικά μία ευρύτατη περιοχή από την αρκτική ζώνη προς τη Βαλτική και από και μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τμήματα της Αφρικής, αφού η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ (US AFRICOM) είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (US EUCOM), ενώ έχουν και οι δύο τις έδρες τους στη γερμανική πόλη.

Προφανώς στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και συνεργασία με τις ΗΠΑ θα πρέπει να τους υπενθυμίζουμε αρκετά από αυτά που προσφέρουμε σε υποστήριξη νατοϊκών και αμερικανικών αποστολών, ασκήσεων και επιχειρήσεων…

Τέλος, συνεχίζεται κανονικά στη Σικελία η νατοϊκή πολυεθνική άσκηση υποβρυχίων DYNAMIC MANTA 2021 με τη συμμετοχή και πλοίων επιφανείας, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κ.ά. από Ελλάδα-Ιταλία-Τουρκία-Γερμανία-Ισπανία-Βέλγιο-ΗΠΑ, καθώς και με συμμετοχή του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.