Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2021

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή εκδικάζεται η συνταγματικότητα όλων των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις εκκλησίες
Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει εάν είναι συνταγματικοί ή όχι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέσω των συνηγόρων τους, θα αναπτύξουν αύριο, τους ισχυρισμούς τους κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσια, κ.λπ.), αλλά και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της περαιτέρω διασποράς του COVID-19, όπως επίσης θα συζητηθεί αίτηση δικηγόρου κατά του lockdown.

Πέντε υποθέσεις που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19 και διαφωνεί ο χώρος της Εκκλησίας και των πιστών, θα απασχολήσει αύριο την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα συνέλθει με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς τους COVID-19, περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοιού σε όλη την επικράτεια, κατά το σκέλος εκείνο, που:

-Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,

-Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,

-Αναστέλλούν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,

-Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,

- Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζουν ότι όλες οι ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Θέμα παραγραφής

Η κυρία Μπραίμη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων. Από την πλευρά της η Εκκλησία θα υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος αφενός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφού έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και αφετέρου σε βάρος κληρικών.

Οι πολίτες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θα ζητούν με τη σειρά τους από το δικαστήριο την συνέχιση των δικών, καθώς οι ΚΥΑ συνιστούν προσβολή από την πλευρά της Πολιτείας του δικαιώματός τους στην θρησκευτική ελευθερία την οποία δεν μπορούν να ασκήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα άρθρα 3, 4, 13 και 25 του Συντάγματος, τα άρθρα 9 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

Αναδρομική ισχύς του lockdown

Παράλληλα, αύριο με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκδοση της από 7.1.2021 ΚΥΑ για την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών-απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και εφαρμόστηκε με αναδρομική ισχύ, κάτι που δημιουργεί νομοθετικό κενό, αλλά και ποινικά κολάσιμη πράξη.

Ο δικηγόρος της συμπρωτεύουσας επισημαίνει ότι το νομοθετικό κενό ανάγεται στο ότι την 7.1.2021 ανακοινώθηκε η παράταση εφαρμογής των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, 8.1.2021.

Ειδικότερα, κατά τους ισχυρισμούς του από 00.01 της 8ής Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 1μ.μ. της ίδιας ημέρας, που η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δηλαδή για το διάστημα από 00.01 έως 13.00, υπάρχει νομοθετικό κενό, με αποτέλεσμα η υπουργική απόφαση να είναι ανυπόστατη για 13 ώρες, ενώ η ανακοίνωση έκδοσής της και εφαρμογής της άρχισε την 7η Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία του, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς δεν τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι που είχε μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους, καθώς κανένας δεν τον ενημέρωσε για τα νέα περιοριστικά μέτρα, τόσο στη Γαλλία κατά την αναχώρησή του προς την Ελλάδα, όσο και κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Ακόμη, υποστηρίζει ο δικηγόρος της συμπρωτεύουσας ότι ο προβλεπόμενος από την κ.υ.α. υποχρεωτικός κατ΄ οίκον περιορισμός, αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την μη αναδρομικότητα των ποινικών νόμων.

Ο κ. Μαρκάτης, όπως έγινε γνωστό, θα επισημάνει ότι από την αίτηση ακύρωσης του κ. Γκαρίπη, ανακύπτουν ερωτήματα, μεταξύ των οποίων είναι:

1) εάν έχουν πράγματι αναδρομική ισχύ οι ρυθμίσεις της προσβαλλόμενη κ.υ.α., καθώς άρχισαν να ισχύουν από 8.1.21 και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ στο ΦΕΚ,

2) εάν είναι συνταγματικά ανεκτός ο κατ΄ οίκον περιορισμός των εισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του COVID-19 σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα του χρόνου έκδοσης της κ.υ.α.

3) Πάσχει η διαδικασία έκδοσης της κ.υ.α. λόγω του χρόνου έκδοσης της γνωμάτευσης της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας και της μη δημοσιοποίησής της.
« Προηγουμενη
Επομενη »