Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ γυρισμός... Γιατί οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ οδηγούνται σε ρήξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο "ΣΤΟΧΟΣ"... ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΙΤΟΥ...




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο "ΣΤΟΧΟΣ"... ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ...


Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν προοιωνίζονται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βαίνουν προς εξομάλυνση. Για την ακρίβεια, θα εξακολουθήσουν για κάποιο διάστημα να μετεωρίζονται μεταξύ μίας ημιανοικτής εχθρότητας και μίας τάσης επαναπροσέγγισης, αλλά κι αυτό μόνο εάν η Άγκυρα στείλει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από την άτυπη πλην ουσιαστική στρατηγική σχέση που έχει δημιουργήσει με τη Μόσχα. Πόσο πιθανό, όμως, είναι αυτό;

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ειδοποιός διαφορά Τραμπ και Μπάιντεν είναι ότι ο δεύτερος φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει περισσότερο το “μαστίγιο” παρά το “καρότο” για να επαναφέρει την Τουρκία στο δυτικό “μαντρί”.

Η σχετικά ήπια τακτική του προκατόχου του, άλλωστε, δεν έφερε αποτέλεσμα. Εξ ου και ο Πομπέο επέβαλε κυρώσεις, οι οποίες έγιναν πιο επώδυνες μετά την υπερψήφιση από το Κογκρέσο του αμυντικού νομοσχεδίου.


Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στην Ουάσιγκτον όλοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να χάσουν την Τουρκία.

Οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο που θα την επαναφέρουν στο δυτικό “μαντρί”. Η αποτυχία του Τραμπ σ’ αυτόν τον τομέα έχει εξωθήσει όχι μόνο τους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους στη σκληρή γραμμή.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και η επιβολή των πρόσφατων κυρώσεων είναι μόνο η αρχή. Η πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται οδηγεί σε κλιμάκωση. Αυτό ήδη φάνηκε.

Ενώ η συνομιλία του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας με τον Καλίν (δεξί χέρι του Ερντογάν) έδειξε ότι ίσως δρομολογηθεί κάποιου είδους διμερής διαπραγμάτευση με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων, τα όσα ακολούθησαν έδειξαν ότι το περιθώριο είναι εξαιρετικά στενό ακόμα και για μία τέτοια προσπάθεια.

Στο όριο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι Αμερικανοί ζητούν από την Άγκυρα να κάνει έμπρακτα βήματα πίσω και μάλιστα γρήγορα. Η υπόθεση των S-400 έφερε τον κόμπο στο χτένι, αλλά το ρήγμα έχει πλέον βαθύνει. Ας σημειωθεί ότι μετά το πραξικόπημα του 2016, η Ουάσινγκτον ήταν διατεθειμένη να έρθει σε κάποιον συμβιβασμό, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Ερντογάν.

Όντας πεπεισμένος πως οι Αμερικανοί επιχείρησαν να τον ανατρέψουν δεν τους εμπιστεύεται. Και επειδή δεν τους εμπιστεύεται δεν επιστρέφει στο δυτικό μαντρί. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.