Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ακόμη στο σκοτάδι 32.000 νοικοκυριά - Αναζητούνται οι ευθύνες μεταξύ δήμων και ΔΕΔΔΗΕ

Στο... χιόνι χάθηκαν οι ευθύνες για το «αττικό μπλακάουτ» που προκλήθηκε από την πτώση εκατοντάδων δένδρων στα καλώδια του ρεύματος - Οι κ...






Στο... χιόνι χάθηκαν οι ευθύνες για το «αττικό μπλακάουτ» που προκλήθηκε από την πτώση εκατοντάδων δένδρων στα καλώδια του ρεύματος - Οι κανονισμοί για την αναγκαία πρόληψη και το ποιος έχει την ευθύνη γιο κλάδεμα των δένδρων παραπέμπουν σε γραφειοκρατία και μένουν ευχολόγια

Περίπου 38.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τα 70.000 που είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σήμερα το πρωί, έχουν πάρει ρεύμα μέχρι στιγμής, ύστερα από τις συνδυασμένες προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του στρατού για διάνοιξη δρόμων και αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 32.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρισμό και μετά τις 5 το απόγευμα οπότε εκδόθηκε ο τελευταίος απολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα συνεργεία συνεχίζουν αυτήν την ώρα τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 16 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

O «πόλεμος» των ευθυνών

Στο λαβύρινθo του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιφέρειας Αττικής αναζητούνται τις τελευταίες ώρες οι ευθύνες για την παράλυση των υποδομών κοινής ωφέλειας του λεκανοπεδίου, κατά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας «Μήδεια».

Μολονότι η εκδήλωση του ακραίου φυσικού φαινομένου ήταν γνωστή από μέρες και σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών για την αντιμετώπισή της είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, αναδείχθηκε ως «αδύναμος κρίκος» το σύστημα ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου: ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν κυριολεκτικά στο σκοτάδι από πτώσεις δέντρων ή άλλες φθορές στα καλώδια και τους πυλώνες μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τους πολίτες της βόρειας και της ανατολικής Αττικής να παραμένουν επί ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση, κύμα αντίδρασης έχει σηκωθεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς εκατοντάδες είναι οι χρήστες που ζητούν να διαφωτιστούν για τις αιτίες του «αττικού μπλακ ουτ», οι οποίες γυρνούν το χρόνο πίσω στο 1967.

«Δέον να» το 1967

Συγκεκριμένα, στον Κανονισμό για την Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαιθρίων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνεται σε απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας με αρ. 70261/2874/1967 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 06-10-1967, τεύχος Β’, Φύλλο 608 (https://elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/608b_67.1378972804250.pdf), ορίζεται (στο Άρθρο 200) ότι «το παρόν μέρος περιλαμβάνει τους Κανονισμούς δια την εγκατάστασιν και συντήρησιν των γραμμών ηλεκτρικής ενεργείας...Αι διατάξεις των ανά χείρας Κανονισμών, αι οποίαι θεωρούνται υποχρεωτικαί, χαρακτηρίζονται δια χρησιμοποιήσεως της φράσεως ¨δέον να¨...».

Η υποχρεωτική αρμοδιότητα -πίσω από τη φράση «δέον να»- γίνεται ακόμη πιο κατανοητή στα Άρθρα 201 και 281 του Κανονισμού αντίστοιχα, όπου περιγράφεται (στο Άρθρο 201) ότι «Αι κατωτέρω διατάξεις αφορούν τας εναερίους και υπογείους γραμμάς ηλεκτρικής ενεργείας των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ως και των βιομηχανικών ή άλλων εγκαταστάσεων».

Επιπλέον, με τίτλο «Κλάδεμα δένδρων» στο Άρθρο 281 ορίζεται ότι «όπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ενεργείας δέον να κλαδεύωνται, ώστε ούτε κίνησις των δένδρων ούτε η αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά την διάρκειαν αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρη έν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα. ..Β. Είς διασταυρώσεις αγωγών ή συρμάτων και διασταυρώσεις σιδηροδρομικών γραμμών. Το άνοιγμα διασταυρώσεως και τα επόμενα γειτονικά ανοίγματα δέον να είναι απηλλαγμένα, όσον είναι πρακτικώς δυνατόν, από επικρεμάμενα δένδρα ή βαθμιαίως καταστρεφόμενα τοιαύτα τα οποία θα ήτο δυνατόν να επιπέσουν είς την γραμμήν».

Περισσότερο φως στη συσκότιση αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση του δικτύου ρίχνει το 2011 ο Νόμος 4001/2011, στο Άρθρο 127 του οποίου αναφέρεται πως «η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση, υπό οικονομικούς όρους του ΕΔΔΗΕ ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία του».

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ακόμη ότι «η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ο Διαχειριστής υποχρεούται ειδικότερα να διασφαλίζει: (α) Την αξιοπιστία και την ασφάλεια του ΕΔΔΗΕ, λαμβάνοντας παραλλήλως κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, (β) Τη διατήρηση τεχνικά άρτιου και οικονομικά αποδοτικού ΕΔΔΗΕ, (γ) Την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων σχεδιασμού, λειτουργίας και συντήρησης του Δικτύου και να μεριμνά για την επίτευξη των στόχων απόδοσης για τη δραστηριότητα της Διανομής, όσον αφορά μεταξύ άλλων στις απώλειες, στην αξιοπιστία τροφοδότησης, στην ποιότητα τάσης και στην ποιότητα εξυπηρέτησης των Πελατών, όπως καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ».

Αυτή την… υποχρεωτική κληρονομιά καλείται να διαχειριστεί έκτοτε ο ΔΕΔΔΗΕ ως ο κατεξοχήν Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει με ad hoc εργολαβίες τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η απαίτηση, μάλιστα, για εξουσιοδοτημένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις εργασίες αποκατάστασης βλαβών του δικτύου έχει ως αποτέλεσμα η όποια εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφερειών να περιορίζεται -και εκ του νόμου- σε επικουρικές ενέργειες, όπως η διάθεση κάθε χρόνο από τους οικείους δήμους χώρων αποθήκευσης στύλων ή κορμών δέντρων που απομακρύνονται κατά τις εργασίες συντήρησης του δικτύου, εργασίες που εξελίσσονται κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού, με το ΔΕΔΔΗΕ να αποστέλλει σχετικά έγγραφα αιτήματα προς τους ΟΤΑ.

Πατούλης: «Να βοηθήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ»

Για το λόγο αυτό, «η Περιφέρεια Αττικής παραμένει συνεχώς παρούσα, δίπλα στους πολίτες συνδράμοντας, ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της, με όσα μέσα διαθέτει την προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση των προβλημάτων» δήλωσε από το δήμο Διονύσου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, θέτοντας ως προτεραιότητα «να βοηθήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ που θα πρέπει να κάνει τα μέγιστα, προκειμένου άμεσα να αποκαταστήσει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά, όπως είναι και η ευθύνη του. Απευθύνουμε σαφή έκκληση, τώρα σε απόλυτη προτεραιότητα είναι να ξαναέρθει άμεσα το ρεύμα στους πολίτες οι οποίοι υποφέρουν λόγω έλλειψης θέρμανσης και για το ποιος φταίει, είναι θέμα που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα, όχι τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.