Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θερμοκρασία ρεκόρ στη Φλώρινα - Τους -25 βαθμούς Κελσίου άγγιξε το θερμόμετρο!

Η μικρότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας καταγράφηκε στις 8 το πρωί στον Νέο Καύκασο Φλώρινας - Δείτε που το θερμόμετ...

Η μικρότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας καταγράφηκε στις 8 το πρωί στον Νέο Καύκασο Φλώρινας - Δείτε που το θερμόμετρο έδειξε πολύ κάτω από το 0

Θερμοκρασία ρεκόρ κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στοn Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο Νέος Καύκασος, χωριό με περίπου 200 κατοίκους, απόγονοι Ποντίων από τον Καύκασο οι περισσότεροι, βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Περίπου 8 οκτώ το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους -25.1 βαθμούς, ορίζοντας ένα νέο ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας για τους σταθμούς του δικτύου του Αστεροσκοπείου.

Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία «χτυπά» την Αττική, την Εύβοια και κατευθύνεται νοτιότερα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρά καιρικά διαλείμματα. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του πριν από λίγο στο facebook ανέφερε σχετικά: «Με πυκνές χιονοπτώσεις θα κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σήμερα στην Αττική ενώ η εξασθένιση των ανέμων σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγεί εύκολα σε χιονόστρωση.

Πρόσκαιρη υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι χιονοπτώσεις μέσα στο απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που λάβαμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα πυκνές χιονοπτώσεις θα σαρώσουν και πάλι το μεγαλύτερο τμήμα του νομού τη νύχτα και μέχρι το πρωί αύριο».

Νωρίτερα μιλώντας στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε για ποιο λόγο επικράτησαν οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής. «Η Αττική τις τελευταίες ώρες ζει στιγμές που έχει ζήσει ελάχιστες φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ο λόγος που επικράτησαν αυτές οι πυκνές χιονοπτώσεις είναι η σύγκλιση των ανέμων πάνω από την Εύβοια που οδήγησαν σε σφοδρές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Αττικής, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες πολύ πιο χαμηλές από τις τελευταίες ημέρες και είναι και η ενεργοποίηση του Αιγαίου που λόγω του βορειοανατολικού ανέμου έστειλε νεφώσεις οι οποίες υπερπήδησαν τα όρη της Εύβοιας και εμπλουτισμένες με τεράστια ποσά υγρασίας εναπόθεσαν την υγρασία αυτή με τη μορφή πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής.

Η θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και ισχυρός παγετός με τον υδράργυρο αυτή την ώρα να είναι στους -15 και -17 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές ορεινές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας», 
είπε στο protothema.gr ο Γιάννης Καλλιάνος και συνέχισε:

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα συνεχίσουν οι σφοδρές κατά περιόδους χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες, σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας αλλά και σχεδόν στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου από το βόρειο και βορειανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και αργότερα και στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, στις Κυκλαδες θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινά τμήματα, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις αρχικά θα απασχολήσουν τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και προς το βράδυ θα απασχολήσουν περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, περίπου πάνω από τα 200 με 250 μέτρα. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και θα απασχολήσει όλες αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια σχεδόν μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, σε όλα αυτά τα τμήματα. Από την Τετάρτη και στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στις Κυκλάδεςκαι στην Κρήτη και σταδιακά θα εξασθενήσουν».

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε: «Oι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη, στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι θα διατηρηθούν μέχρι το βράδυ της ημέρας, ίσως και μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Σήμερα, στην Αττική δεν θα χιονίζει όλες τις ώρες της ημέρας με την ίδια ένταση, θα έχουμε και διαστήματα τα οποία θα είναι ασθενέστερα φαινόμενα αλλά και διαστήματα που θα είναι ισχυρότερα τα φαινόμενα αλλά θα είναι παντού χιόνι με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές μέχρι τις παραθαλάσσιες περιοχές, με τη χιονόστρωση να είναι πιο εύκολη στις κεντρικές και βόρειες περιοχές. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει μέχρι τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια θα φτάσει στον 1 βαθμό Κελσίου».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.