Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

NIKE: Ανοίγει εργοστάσια στην Τουρκία και περιορίζει την παρουσία της στην Ελλάδα

Οι φιλότουρκοι της Nike βάζουν μπλόκο σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις Μπλόκο σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών βάζ...





Οι φιλότουρκοι της Nike βάζουν μπλόκο σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις

Μπλόκο σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών βάζει η Nike, ενώ όπως αποκαλύπτει η Ημερησία, σκοπεύει να κλείσει και αρκετά από τα δικά της καταστήματα. Αυτόν, την ίδια στιγμή που η γνωστή πολυεθνική με το Ελληνικό όνομα, έχει εξελιχθεί σε αναπτυξιακό βραχίονα της Τουρκίας!

Όλοι θυμόμαστε την ανατριχιαστική εικόνα των Τούρκων παικτών να χαιρετούν στρατιωτικά μέσα σε γήπεδο, ντυμένοι με την χορηγία της Nike.

Η Nike όμως δεν συνδέεται μόνο με τα τουρκικά αθλήματα μέσω δεκάδων χορηγιών, αλλά έχει επίσης σημαντική οικονομική παρουσία στη χώρα. Από το 2017 η εταιρεία είχε πάνω από 105 καταστήματα στην Τουρκία. Η Nike διαθέτει επίσης 5 εργοστάσια (!!) στη βορειοδυτική Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία.

Αυτός ο διευρυμένος οικονομικός ρόλος σημαίνει ότι η Nike βοηθά στη στήριξη του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και στην προπαγάνδα του που γίνεται ακόμα και μέσω του αθλητισμού.

Πρόσφατα μάλιστα σε δημοσια ομιλία του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Nike θα ανοίξει ακόμα ένα εργοστάσιο στην επαρχία Ağrı. Ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο θα απασχολούσε πάνω από 5.000 άτομα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Nike στην τουρκική οικονομία και πως χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας για το καθεστώς.

Το τελεσίγραφο της Nike στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το ευρωπαϊκό τμήμα της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike (NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS – NEON) αναφέρει στην επιστολή που έστειλε σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών: «Υστερα από αναλυτική εξέταση της στρατηγικής διανομής της ΝΕΟΝ, η ΝΕΟΝ αποφάσισε ότι η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ».

«Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΝΕΟΝ έχει αποφασίσει να διακόψει την επιχειρηματική συνεργασία με εσάς / την εταιρεία σας από το τέλος της σεζόν SU22 και ως εκ τούτου η επιχειρηματική σχέση θα λήξει αυτόματα στις 31 Μαΐου 2022 χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον προειδοποίηση» προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η τελευταία σεζόν που θα σας παραδοθεί θα είναι η SU22 (καλοκαίρι 2022)».

Αυτό κατά την εταιρεία σημαίνει πως «για την τελευταία σεζόν παραγγελιών SU22 εσείς/η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε καμία παραγγελία μετά την 20η Μαΐου 2022» και προστίθεται ως διευκρίνιση πως «σύμφωνα με το σύστημα Μελλοντικών Παραγγελιών της ΝΕΟΝ, στο οποίο οι παραγγελίες τίθενται αρκετούς μήνες πριν από τις παραδόσεις, εσείς / η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε Μελλοντικές Παραγγελίες Προϊόντων Nike μετά τις 27 Οκτωβρίου 2021».

Έτσι, με αυτή την επιστολή που δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης το ευρωπαϊκό παράρτημα της Nike δίνει περιθώριο 17 μηνών ήτοι έξι σεζόν, σε 91 ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν τρόπο να αναπληρώσουν το «χαμένο» εμπόρευμα, μιας εταιρείας, της οποίας οι πωλήσεις των προϊόντων μπορούν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 80% του τζίρου κάποιων εξ αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ημερησία.

Οι Έλληνες έμποροι καταγγέλλουν την πολυεθνική για μονοπωλιακές πρακτικές και αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Nike σκοπεύει να κλείσει τα φυσικά καταστήματα της Καλλιθέας, του Περιστερίου, ένα από τα δύο της Γλυφάδας, της Λάρισας, της Κομοτηνής, της Πάτρας και ίσως και το κατάστημα της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.