Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανασφάλιστος ο φύλακας που κατασπαράχθηκε από σκυλιά – Νέες αποκαλύψεις

Μια ημέρα μετά το φριχτό θάνατο που βρήκε από δαγκώματα σκύλων o 56χρονος φύλακας σε συσκευαστήριο στα Λεχαινά τα ερωτήματα για το τι συνέ...

Μια ημέρα μετά το φριχτό θάνατο που βρήκε από δαγκώματα σκύλων o 56χρονος φύλακας σε συσκευαστήριο στα Λεχαινά τα ερωτήματα για το τι συνέβη φουντώνουν. Το newsit.gr φέρνει στο φως νέα στοιχεία γύρω από το αποτρόπαιο γεγονός.



Για τις κακές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα συσκευαστήρια των Λεχαινών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση»,  Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αποκαλύπτει σήμερα στο newsit.gr πως το καθεστώς εργασίας του άτυχου άντρα ήταν επισφαλές καθώς ο εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος στο σύστημα Εργάνη. Σημειώνεται εδώ, ότι εντύπωση προκαλεί και η πληροφορία που αναμεταδίδουν τοπικά site της Ηλείας ότι συχνά, ο εν λόγω εργαζόμενος κοιμόταν στο φυλάκιο του συσκευαστηρίου για να γλιτώνει βενζίνες – σ.σ ήταν κάτοικος Αμαλιάδας και το συσκευαστήριο βρίσκεται στα Λεχαινά (απόσταση 22 χλμ).


Παράλληλα ο κ.Καραγεωργόπουλος κάνει λόγο και για σοβαρή ολιγωρία στον τρόπο που ειδοποιήθηκε το σώμα επιθεώρησης εργασίας της Ηλείας από την ώρα που συνέβη το αποτρόπαιο γεγονός.

«Μόλις δύο ημέρες πριν από το συμβάν είχαμε δεχθεί ένα μπαράζ καταγγελιών από εργαζομένους security σε συσκευαστήρια της περιοχής των Λεχαινών. Μας κατήγγειλαν ότι απασχολούνταν εξαντλητικά ωράρια στις στατικές φυλάξεις, με απλήρωτες υπερωρίες και 14ωρα απασχόλησης, πολλοί από αυτούς ανασφάλιστοι, δίχως φυλάκια και τουαλέτες, εκτεθειμένοι σε φυσικούς και άλλους κινδύνους σε έρημες τοποθεσίες. Τώρα αναρωτιέμαι: «Αν μέσα στις ανώνυμες καταγγελίες ήταν και αυτή́ του εργαζομένου που έχασε τη ζωή του με αυτό το φριχτό τρόπο;»

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι μάλιστα το εξής: το τραγικό γεγονός, συνέβη την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, στις 17.30. Μέχρι την επομένη ημέρα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 12.00, το τμήμα επιθεώρησης εργασίας –ΣΕΠΕ- της Ηλείας δεν είχε λάβει επίσημη γνώση του συμβάντος από το αστυνομικό τμήμα Λεχαινών, ως θα όφειλε και όπως πρέπει να συμβαίνει κάθε φορά που σημειώνεται εργατικό ατύχημα. Μόνο το τμήμα για την Υγεία και Ασφάλεια είχε ενημερωθεί.


Τους κάλεσα εγώ προσωπικά για να μάθω τι συμβαίνει και εκείνοι δεν γνώριζαν τίποτα- ούτε το φριχτό συμβάν, ούτε το όνομα του εργαζόμενου αλλά και του συσκευαστηρίου. Μου τόνισαν μάλιστα, πως το τοπικό Α.Τ δεν τους είχε ενημερώσει. Δηλαδή, 19 ώρες μετά  το εργατικό ατύχημα, ένα εκ των αρμοδίων οργάνων δεν είχε λάβει γνώση λεπτομερειών του συμβάντος. 


Δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας, ούτε μόνο του Τμήματος για την Υγεία και Ασφάλειας της Εργασίας του Υπ. Εργασίας, είναι και θέμα εργασιακό του ΣΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας -που μένει να επιβεβαιωθούν και επίσημα- δεν υπήρχε κατάσταση προσωπικού αναρτημένη στο χώρο της επιχείρησης και το πιο πιθανό είναι ο εργαζόμενος να ήταν αδήλωτος. Συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου από την περιοχή, με βεβαιότητα μας αναφέρουν ότι ήταν αδήλωτος και ανασφάλιστος.


Μάλιστα, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, η επιχείρηση δεν προχώρησε σε αναγγελία του εργατικού ατυχήματος εντός του 24ωρου όπως ο νόμος προβλέπει. Ένα ερώτημα που επίσης πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές είναι αν στο παρελθόν είχαν δεχθεί καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση, καθώς εργαζόμενοι – μέλη της ‘Ένωσης’ μας πληροφορούν ότι είχαν πέσει πρόστιμα και μηνύσεις για ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο συσκευαστήριο αυτό στο παρελθόν.


Καλούμε ως “ΕΝΩΣΗ” τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν στο θανατηφόρο συμβάν. Ο θάνατος του συναδέλφου ήταν φρικτός και σε κανέναν δεν αξίζει να πεθάνει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορεί να περάσει στα ‘χαμηλά’ ο θάνατός του. Πέρα από την ιατροδικαστική διερεύνηση, θα πρέπει να αποφανθεί και κτηνίατρος γύρω από την επιθετική συμπεριφορά των σκύλων. Να γίνουν εξετάσεις στα στομάχια των σκύλων για να διακριβωθεί αν ήταν ένα ή δύο οι σκύλοι που ανέπτυξαν αυτή την επιθετική συμπεριφορά. Τι ή ποιος οδήγησε τα ζώα ή το ζώο σε αυτή την επιθετική ενέργεια; Αυτό είναι ένα σκοτεινό σημείο που δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί από κανέναν. 


Εμείς θα επαγρυπνούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα και θα παρατηρούμε βήμα προς βήμα την έρευνα των αρχών, αναμένοντας και τελικό πόρισμα του αρμόδιου τμήματος της υπηρεσίας για την υγεία και την ασφάλεια». 


«Όλα καλά» λέει η τοπική κοινωνία

Ο Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Κυλλήνης- Ανδραβίδας (όπου υπάγεται η περιοχή των Λεχαινών) είπε στο newsit.gr πως στα συσκευαστήρια της περιοχής δεν σημειώνονται αντεργατικές συμπεριφορές και πως ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν του έχει αναφέρει κάτι κακό.  Σημείωσε πάντως πως το συγκεκριμένο συσκευαστήριο δεν το έχει δει από κοντά.


Με τη σειρά του ο Γιώργος Χατζηπανταζής ο κτηνίατρος του Δήμου που χρίστηκε αρμόδιος για να εξετάσει τα σκυλιά της εταιρείας τα οποία έδωσαν στον 56χρονο τα φονικά χτυπήματα μας είπε: « Η αστυνομία και η εισαγγελία γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζω τίποτα. Στη δική μου εξέταση διαπίστωσα ότι τα σκυλιά είναι καλά».


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.