Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιδού γιατί η Τουρκία ΔΕΝ μπορεί να πατήσει το πόδι της στον Έβρο… Ο θάνατος της αλεπούς...

Ο Έβρος οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (εκτός από το σημείο Καστανιών-Αδριανούπολης όπου τα σύνορα είναι στην ξηρά και ο π...





Ο Έβρος οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (εκτός από το σημείο Καστανιών-Αδριανούπολης όπου τα σύνορα είναι στην ξηρά και ο ποταμός διέρχεται από την Αδριανούπολη). Τα χερσαία σύνορα έχουν μήκος περίπου 200 χλμ. Σε περίπτωση πολέμου, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις αναμένεται να επιτεθούν στον Έβρο. Σημειωτέον ότι μετά την απόβαση, η βίαιη διάβαση ποταμού αποτελεί την πιο δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση.

Στη Θράκη βρίσκεται το Δ’ Σώμα Στρατού, το οποίο είναι ο ισχυρότερος σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού. Διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χερσαίο ελληνικό οπλοστάσιο. Απέναντι, η Τουρκία παρατάσσει την 1η Στρατιά με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Στρατιά διοικεί το 2ο Σώμα Στρατού (3 μηχανοκίνητες, 1 τεθωρακισμένη ταξιαρχία, σύνταγμα πυροβολικού και ένα σύνταγμα μηχανικού μάχης), το 3ο Σώμα, το οποίο έχει χριστεί NATO Rapid Deployment Corps (1 τεθωρακισμένη μεραρχία, 1 μηχανοκίνητη μεραρχία, 2 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 3 μηχανοκίνητα συντάγματα) και το 5ο Σώμα (1 μεραρχία πεζικού, 1 τεθωρακισμένη ταξιαρχία, 3 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, 1 σύνταγμα πυροβολικού, 1 σύνταγμα μηχανικού μάχης, μια επιλαρχία αρμάτων) και 1 ταξιαρχία αεροπορίας στρατού.

Οι δυνάμεις αυτές αριθμούν περίπου 120.000 ένστολους και πάνω από 1000 άρματα μάχης (Leopard 2A4, M-60 TM/A3 TTS). Σημειωτέον ότι κάποιες μονάδες της 1ης Στρατιάς είχαν μεταφερθεί στη Συρία για τις εκεί τουρκικές επιχειρήσεις, όπου υπέστησαν σημαντικές υλικές απώλειες.

Σημαντικά για το παρόν άρθρο είναι τα μέσα που διαθέτει το μηχανικό μάχης, μεταξύ των οποίων είναι οι τεθωρακισμένοι γεωπροωθητές Kunduz/AZMİM (τουρκική έκδοση του αμερικανικού M9 ACE) και τα τεθωρακισμένα συστήματα γεφύρωσης Leguan (με γέφυρα μήκους 24 μέτρων), αλλά και συμβατικές γεφυροσκευές και πλωτά μέσα ικανά για διάβαση ποταμού.

Το ανάγλυφο του εδάφους

Ο νομός Έβρου, πεδινός κατά το μεγαλύτερο μέρος του, παρουσιάζει ομαλό ανάγλυφο. Το δυτικό τμήμα του νομού είναι ορεινό. Το βόρειο είναι σχεδόν επίπεδο (πεδιάδα Ορεστιάδας Διδυμοτείχου). Στο ανατολικό σχηματίζεται η κοιλάδα του Έβρου, που πλαταίνει καθώς ο ποταμός προχωρεί προς νότο, για να σχηματίσει στις εκβολές του λιμνοβαλτώδες δέλτα.

Το πιο πεδινό βόρειο τμήμα είναι διάσπαρτο με λοφοσειρές οι οποίες παρέχουν απρόσκοπτο πεδίο ορατότητας, καιρού επιτρέποντος, σε αποστάσεις πολλών χλμ. Η προεξέχουσα του Κάραγατς, το μόνο σημείο που τα σύνορα δεν έχουν σαν φυσικό όριο τον Έβρο… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.