Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2020

ΑΠΕΤΥΧΕ το πείραμα της Σουηδίας: Καλπάζει η πανδημία, σχεδόν πλήρεις οι MΕΘ στη Στοκχόλμη -SOS από τους γιατρούς Τρόπους να ενισχύσει το εθνικό της σύστημα υγείας αναζητεί απεγνωσμένα η Σουηδία, καθώς εξαντλούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Στοκχόλμης.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ στην πρωτεύουσα της Σουηδίας άγγιξε το 99% αυτή την εβδομάδα, καθώς καλπάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού και μόνον 148 κλίνες είχαν απομείνει χθες σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόβλημα επιτείνει η έλλειψη νοσηλευτών, καθώς πολλοί έχουν πάρει αναρρωτική άδεια, καταπονημένοι από την εντατική πολύμηνη εργασία, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. 

«Χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε ο Μπγιορν Έρικσον, επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης, και κάλεσε την κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση αποστολή εξειδικευμένου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς 83 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στην πρωτεύουσα, αριθμός που «αντιστοιχεί λίγο-πολύ σε όλα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που διαθέτουμε συνήθως», όπως είπε.

Απέτυχε η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης -Η κυβέρνηση της Σουηδίας ετοιμάζεται για lockdown

Η Σουηδία, η ανορθόδοξη στρατηγική της οποίας για την πανδημία βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, κατέγραψε 7.935 νέα κρούσματα χθες και 18.820 συνολικά το τελευταίο τριήμερο. Η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε πολύ περισσότερους θανάτους συγκριτικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με τα γειτονικά της κράτη -σχεδόν 7.300 έως τώρα, εκ των οποίων οι 2.835 στη Στοκχόλμη και τη γύρω περιοχή. Η ανοσία της αγέλης δεν έχει αποδώσει και ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής αυτής, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, δέχεται σκληρή κριτική, καθώς είχε προβλέψει νωρίτερα φέτος ότι η χώρα θα απέφευγε, λόγω της μη εφαρμογής lockdown, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, επειδή ο πληθυσμός θα είχε αποκτήσει υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Ο Αντερς Τέγκνελ έπεσε έξω στις προβλέψεις του και η κυβέρνηση της Σουηδίας ενέτεινε τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις, επέβαλε τα διαδικτυακά μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ετοιμάζεται πλέον για σκληρό lockdown, ζητώντας την έγκριση της Βουλής για να κλείσει εμπορικά κέντρα, καταστήματα και γυμναστήρια. Τα νέα μέτρα σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εφαρμόζονταν μόνο σε εθελοντική βάση και οι τοπικές εφημερίδες ήταν γεμάτες με φωτογραφίες από κατάμεστους εμπορικούς δρόμους ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν επακριβώς τις οδηγίες των Αρχών: «Αρκετά πια. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε για ένα ποτό μετά τη δουλειά και να συνωστιζόμαστε στα καταστήματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι συνέπειες είναι τρομερές», είπε  iefimerida.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »