Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

Ώρα μηδέν στην Λιβύη: Τούρκοι και «πολιτοφυλακή» της GNA κινούνται για εισβολή στην Σύρτη... Πανέτοιμος ο Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ!

Η Τουρκία υπονομεύει τις προσπάθειες συμφιλίωσης και κινείται πολεμικά κατά Σύρτης και ΑΛ Τζούφρα προκαλώντας Αίγυπτο, Γαλλία και Ρωσία.

Όπως όλα δείχνουν πλέον οι Τούρκοι βλέποντας ότι χάνουν το πολιτικό παιχνίδι στην Λιβύη, στέλνουν τους Σύριους Τζιχαντιστές και τους φιλότουρκους Λίβυους κοντά στην Σύρτη, με σκοπό να ξεκινήσουν πόλεμο και εισβολή στην πόλη αυτή που ελέγχει ολόκληρη την Ανατολική πλευρά της χώρας.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων εξοπλισμένων με προηγμένα τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μισθοφόρων και ξένων μαχητών με αποστολή την επίθεση στην Σύρτη και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε προετοιμασμένος όπως σας αναφέραμε σε άρθρο μας νωρίτερα για πόλεμο με την Τουρκία, ενώ, έδωσε τελεσίγραφο στον Ερντογάν, πως είτε αποσύρει τις δυνάμεις του, είτε πρέπει να πολεμήσει.

«Η κινητοποίηση επικεντρώνεται στις περιοχές Al-Hisha, Al-Qadahiyah, Zamzam και σε όλα τα ανατολικά της πόλης Misrata, συνοδευόμενη από αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας.

“Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μια ρητή παραβίαση των αρχών της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και των συνακόλουθων συνεννοήσεων σχετικά με τη λήψη πρακτικών μέτρων για την ενίσχυσή και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής επιτροπής για την επίλυση της κρίσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA, Αλ Μισμάρι.

Ο Αλ Μισμάρι ανέφερε ότι η γενική διοίκηση του LNA επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 και να ανταποκριθεί θετικά στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και στις προσπάθειες των καλοπροαίρετων Λίβυων.

Η εν λόγω συμφωνία ορίζει ότι όλοι οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να απομακρυνθούν από το έδαφος της Λιβύης εντός 90 ημερών, ως απαραίτητο βήμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή γενικών εκλογών τον επόμενο Δεκέμβριο.

Οι κινήσεις των δυνάμεων της κυβερνήσεως της Τρίπολης, συνέπεσε με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο της παράτασης της αποστολής των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, γεγονός που αυξάνει τις αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την αναζήτηση τελικής διευθέτησης της λιβυκής κρίσης.

Ο Λίβυος βουλευτής Zaidan al-Zadma επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει ύποπτους στόχους πίσω από την επέκταση της αποστολής των δυνάμεών της στα εδάφη της Λιβύης, τονίζοντας ότι θέλει να διατηρήσει τα πολιτικά, οικονομικά και τα ενεργειακά συμφέροντά της και να συνεχίσει να καταλαμβάνει τα κοιτάσματα και να ελέγχει την δυτική περιοχή της Λιβύης.

«Η Τουρκία συνεχίζει την επέκτασή της στη Λιβύη», έγραψε ο βουλευτής της Λιβύης Μισχάμπα Ντάμα στο Facebook, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό κοινοβούλιο εμποδίζει τις προσπάθειες της Στρατιωτικής Επιτροπής (5 + 5) και τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021».Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις στοχεύουν την τρέχουσα πολιτική διαδικασία και στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε πριν από δύο μήνες μεταξύ των δύο πλευρών της σύγκρουσης.pentapostagma.gr

Τόνισε δε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να πιέσουν για την αποχώρηση κάθε μισθοφόρου από τη Λιβύη ενώ οφείλουν να υποστηρίξουν όλες τις προσπάθειες για την ενοποίηση των κρατικών θεσμών».

Στη δυτική περιοχή της Λιβύης παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση μισθοφόρων και πολιτοφυλακών, εκτός από τη συνεχιζόμενη αποθήκευση όπλων της Τουρκίας στη βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη.

Πηγές αποκάλυψαν ότι η Τουρκία είχε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα με τη στρατιωτική βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη, με την άφιξη πολλών τουρκικών αεροσκαφών φορτωμένων με προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας-αέρος και πυροβολικού πεδίου μεγάλης εμβέλειας.

Εκτός από τις μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, όλα αποθηκεύονται σε αυτή τη βάση, την οποία η κυβέρνηση Sarraj παρέδωσε στην Τουρκία.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να μεταφέρει μισθοφόρους στη Λιβύη και να μετακινεί πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στην χώρας.

Το σκηνικό μυρίζει "μπαρούτι" αφού Γαλλία και Αίγυπτο εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην Λιβύη, και υπάρχει η πολύ μεγάλη περίπτωση να δούμε καταιγιστικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
« Προηγουμενη
Επομενη »