Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

BBC : Ούτε εμπάργκο όπλων, ούτε κυρώσεις που θα έβλαπταν την τουρκική οικονομία αναμένονται…

Μία ομάδα μελών της ΕΕ με επικεφαλής τις Ελλάδα, Κύπρο Γαλλία και Αυστρία, υποστηρίζουν την αυστηρή εφαρμογή κυρώσεων, λέγοντας πως αν δεν ...





Μία ομάδα μελών της ΕΕ με επικεφαλής τις Ελλάδα, Κύπρο Γαλλία και Αυστρία, υποστηρίζουν την αυστηρή εφαρμογή κυρώσεων, λέγοντας πως αν δεν γίνει αυτό το βήμα, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την παρούσα πολιτική της.

Μία άλλη ομάδα στην οποία υπάρχουν η Γερμανία που έχει και την περιοδική προεδρία, αλλά και σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, επιμένουν ότι για να συνεχιστεί η πολιτική δέσμευση με την Τουρκία, πρέπει οι αποφάσεις για κυρώσεις να είναι ισορροπημένες.

Υπό το πλαίσιο αυτό δεν αναμένονται αποφάσεις που θα έβλαπταν την τουρκική οικονομία όπως η παρεμπόδιση της τελωνειακής ένωσης ή το εμπάργκο όπλων και το οποίο επιμένει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις για κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας το 2019, προέβλεπαν διακοπή των προενταξιακών κονδυλίων και εφαρμογή κυρώσεων σε δύο αξιωματούχους της εταιρίας Πετρελαίων Τουρκίας, που έκανε τις γεωτρήσεις. Αναφορές από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως οι αποφάσεις που αναμένονται την Πέμπτη θα υπερβαίνουν τις προηγούμενες αποφάσεις και θα έχουν στοχεύσει περισσότερες εταιρείες και αξιωματούχους.

Αξιολογήσεις που έγιναν στους κύκλους της ΕΕ, αναφέρουν πώς καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε σκληρά και τον περιέγραψε ως ¨πρόβλημα για τη Γαλλία¨, δεν θα δεχτεί την επιστροφή από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι με άδεια χέρια, αναμένεται πως στο κείμενο συμπερασμάτων θα υπάρχουν και στοιχεία τα οποία μπορεί να δεχτεί η Γαλλία.

Για αυτό το λόγο στην τελική δήλωση της ΕΕ, αναμένεται πώς θα υπάρχει άρθρο σχετικά με πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τα βήματα της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και προειδοποίηση πώς μπορεί να εφαρμοστούν στην επόμενη σύνοδο, σε περίπτωση μη αλλαγής της θέσης της Τουρκίας.

Ωστόσο αναφέρεται ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα ενεργοποιηθούν αυτόματα, ενώ θα συνεχιστεί και η πρακτική της εφαρμογής με ομοφωνία.

Εκτιμήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες προβάλλουν την άποψη πως “το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “τελευταία προειδοποίηση”. Στην τελική ανακοίνωση θα επαναλαμβάνεται η έκκληση για εργασία και διάλογο με την Τουρκία αλλά σε αυτό το στάδιο. Δεν φαίνεται δυνατή η επιστροφή στην θετική ατζέντα που προτάθηκε τον Οκτώβριο”.

Η μη ενεργοποίηση των πιο σκληρών κυρώσεων που αναμένεται να υπάρχουν στο κείμενο συμπερασμάτων οφείλεται σε δύο βασικές προσδοκίες που έχει η Ένωση από την Τουρκία. Η πρώτη είναι η προσδοκία να εισέλθουμε σε μία περίοδο ηρεμίας προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανασταλούν οι εργασίες στα αμφισβητούμενα ύδατα ή στα ανοιχτά της κυπριακής δημοκρατίας. Η δεύτερη προσδοκία είναι η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα οι οποίες είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί. Τουρκία και Ελλάδα στις αρχές του Οκτωβρίου είχαν συμφωνήσει να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά όταν στάλθηκε στην περιοχή του πλοίο Ορούτς Ρέις, η διαδικασία διακόπηκε. Τουρκία και Ελλάδα είχαν δηλώσει πως είναι ανοιχτές σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά η Ελλάδα δήλωσε πως για όσο το πλοίο Ορούτς Ρέις, είναι στην περιοχή δεν θα διαπραγματευόταν.
…..
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που η Ένωση αναστέλλει τις πιο σκληρές κυρώσεις προς την Τουρκία, είναι και η επιθυμία της για συντονισμό με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.


AB, Türkiye konusunda denge arayışında, kesin tavır için Biden’ı bekliyor – Haber

https://tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.