Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΑ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ... Λεηλασίες, βιασμοί και θάνατος σε τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας…

Γκιρέ Σπι και Σερεκανιγιέ έναν χρόνο μετά: θάνατος, βασανιστήρια, βιασμοί, λεηλασία… Το Γκιρέ Σπι και η Σερεκανιγιέ, όπου Κούρδοι, Άραβες, ...




Γκιρέ Σπι και Σερεκανιγιέ έναν χρόνο μετά: θάνατος, βασανιστήρια, βιασμοί, λεηλασία…

Το Γκιρέ Σπι και η Σερεκανιγιέ, όπου Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι και Ασσύριοι ζούσαν μαζί με ισότητα και ελευθερία, εγκαθιστώντας μια ελεύθερη διοίκηση, πλέον έχει μείνει στην μνήμη για τους εκβιασμούς, τις λεηλασίες, τους βιασμούς, τους βασανισμούς και τον θάνατο που προκλήθηκε από τον «Συριακό Εθνικό Στρατό», που ελέγχεται από την Τουρκία. Ένας χρόνος έχει περάσει από την επιχείρηση «Άνοιξη της Ειρήνης», που πραγματοποιήθηκε από παραστρατιωτικές ομάδες της Τουρκίας ενωμένες υπό τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SMO), στις 9/10/2019 στο Γκιρέ Σπι και την Σερεκανιγιέ. 

Οι δυο πόλεις, που ελέγχονταν από τις «Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις» (QSD), βομβαρδίστηκαν από πολεμικά αεροσκάφη με την άδεια των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας, την επέτειο μιας μέρας συμβολικής όταν ο ηγέτης του PKK Αμπντουλλάχ Οτζαλάν αποχώρησε από την Συρία στις 9/10/1999. Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν πως «θα φέρουμε την ευημερία» για την Βόρεια και Ανατολική Συρία, τις οποίες με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει , όσο χτυπά τις περιοχές αυτές, τις οποίες αποκαλεί «Κουρδικό Διάδρομο», τόσο αυξάνονται και τα περιστατικά βιασμών, βασανιστηρίων και λεηλασιών. 

Η Σερεκανιγιέ και το Γκιρέ Σπι, τα οποία είχαν μια κοσμοπολίτικη δομή ως κοινός τόπος διαβίωσης κουρδικών, αρμενικών, τουρκμενικών και ασσυριακών πληθυσμών και διαφορετικών θρησκειών για αιώνες, χωρίστηκαν από τις περιοχές περιοχές Τζεϊλάνπινάρ και Άκτσαλέ της Ούρφα με σύνορα χαραγμένα στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι άνθρωποι και των δυο πόλεων αφέθηκαν στο έλεος της ISIS και της Ελ Νούσρα με την έναρξη του εμφυλίου στην Συρία.

Σερεκανιγιέ

Η Τουρκία υποστήριξε ομάδες που υπό την διοίκηση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (OSO), έβαλαν στόχο την Σερεκανιγιέ τον Δεκέμβριο του 2012. Στον δεύτερο χρόνο του συριακού πολέμου, οι πληθυσμοί υποβλήθηκαν σε εκτοπισμό, θάνατο, πείνα, βιασμό και λεηλασία με τις επιθέσεις από τις Αλ Νούσρα, ISIS και Αχράρ αλ-Σαμ. Γυναίκες απήχθησαν και βιάστηκαν, οι τόποι λατρείας τους κάηκαν και καταστράφηκαν. Σπίτια χριστιανών λεηλατήθηκαν, εκκλησίες και συριακά σχολεία παραδόθηκαν στις φλόγες. Η μοίρα πολλών απαχθέντων χριστιανών παραμένει άγνωστη. Οι «Λαϊκές Μονάδες Προστασίας» (YPG) και οι «Μονάδες Προστασίας Γυναικών» (YPJ) άρχισαν να προστατεύουν τους ανθρώπους που είχαν αφεθεί στην μοίρα τους όσο ο πόλεμος εντεινόταν. Όταν ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης της Σερεκανιγιέ, δολοφονήθηκε καθ’ οδόν για μία συνέλευση με το FSA, το YPG και το YPJ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Σερκανιγιέ που ελεγχόταν τότε από τον Αλ Νούσρα και τον ISIS. Αρμένιοι, Ασσύριοι και Κούρδοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την εκδίωξή τους από σαλαφιστές άρχισαν να κτίζουν μια ελεύθερη και με ισότητα ζωή. Αυτή η ζωή συνεχίστηκε μέχρι που η Τουρκία εξαπέλυσε επιχείρηση στις 9/10/2019.

Γκιρέ Σπι

Το Γκιρέ Σπι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την περιοχή Άκτσαλέ της Ούρφα, είναι μια από τις πόλεις που πήραν το μερίδιό τους από την πολιτική της «Αραβικής Ζώνης» που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Μπάαθ. Με την «Αραβική Ζώνη», οι Κούρδοι που ζούσαν στην περιοχή αντικαταστάθηκαν και αραβικές φυλές εγκαταστάθηκαν στα μέρη αυτά. Στο πρώτο έτος του συριακού Εμφυλίου, το Γκιρέ Σπι έπεσε στα χέρια ομάδων όπως ο FSA και El Kadire. Αργότερα η πόλη παραδόθηκε στον ISIS, με τις καταστροφές και τις εκτελέσεις να συνεχίζονται. Επειδή η πόλη συνόρευε με την Τουρκία, η ISIS παρείχε στρατιωτική υποστήριξη και εφόδια από την Ράκκα στην Μοσούλη. Η πόλη έγινε κέντρο εμπορίου της ISIS και της Τουρκίας.

Απελευθέρωση από την ISIS

Οι δυνάμεις του YPG και YPJ, στις 15/10/2015 στα πλαίσια του κινήματος «Ρουμπάρ Καμίσλο», επέφεραν μια ιστορική ήττα στον ISIS στο Κομπάνι και εκκαθάρισαν το Γκιρέ Σπι από τις δυνάμεις του ISIS . Πόλεις όπως η Τζιζιρέ και το Κομπάνι ανακηρύχθηκαν καντόνια, των οποίων το διοικητικό οικοδόμημα ενισχύθηκε με συμβούλια και κοινότητες.

Κοινή διαχείριση

Με την ανακήρυξη σε καντόνι, το διοικητικό σύστημα του Γκιρέ Σπι διαμορφώθηκε σε τρεις περιοχές, δηλαδή στο κέντρο, την Εϊν Ισά και Σιλούκ, και 600 χωριά. Πριν τις επιθέσεις ο πληθυσμός ήταν περίπου 250 χιλιάδες. Καθώς η διοίκηση που διαμορφώθηκε ως η «Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση του Γκιρέ Σπι» αποτελείτο από 62 άτομα, υπήρχε ένας Άραβας και ένας Κούρδος στην αντιπροεδρία. Παρ’ ότι τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου κατά την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης ήταν Άραβες και Κούρδοι, ωστόσο Τουρκμένοι και Αρμένιοι έλαβαν επίσης μέρος στην διοίκηση. Με τον σχηματισμό διακυβέρνησης αυτής της μορφής, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να αποτελέσει λύση τόσο στον συριακό εμφύλιο, όσο και στις κρίσεις της περιοχής. Η πόλη ήταν σε θέση να διατηρήσει αυτή την μοναδική δομή μέχρι τις 9/10/2019.

Η Τουρκία επιζητά μερίδιο στην περιοχή

Στην Συρία, όπου ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδιο, η Τουρκία πήρε υπό τον έλεγχό της το Τζεραάμπλους, το Εζάζ και το Ελ Μπαμπ με την επιχείρηση που διεξήγαγε με παραστρατιωτικές ομάδες, την καλούμενη «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2017, και το Αφρίν το 2018 με την επιχείρηση «κλάδος Ελαίας». Τώρα, η Τουρκία και οι Σαλαφίτες έβαλαν στο στόχαστρο ολόκληρη την βόρεια και ανατολική Συρία. Παγιδευμένη στο Ιντλίμπ, αυτή την φορά η Τουρκία, άρχισε να προσπαθεί να παρέχει χώρο σε ομάδες που παρέμεναν, υπό την πίεση της Ρωσίας. Ενώ στο Αφρίν στρεφόταν στην Ρωσία, τώρα στο Ιντλίμπ η Τουρκία στράφηκε προς τις ΗΠΑ. Χτυπώντας την πόρτα των ΗΠΑ, η Τουρκία έπρεπε να διαπραγματευθεί με το QSD κεκλεισμένων των θυρών.

Τα τουρκικά σχέδια

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή επιθυμώντας να εισέλθουν στο Γκιρέ Σπι και το Σερεκανιγιέ επειδή εκεί κατοικούσαν Άραβες. Ένας άλλος στόχος ήταν να εγκαταστήσουν τις σαλαφιτικές ομάδες της Ιντλίμπ σ’ αυτές τις πόλεις. Η Τουρκία, που προσδοκούσε να θέσει υπό τον έλεγχό της τον αυτοκινητόδρομο Μ4, αποσκοπούσε στον έλεγχο του εμπορίου και στην απόκτηση δικαιωμάτων στο πετρέλαιο. Οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονταν απο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γνωστές για τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τους εκβιασμούς και τις λεηλασίες στο Ιντλίμπ και το Αφρίν, ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν στρατό καλούμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» υπαγόμενο στο Υπουργείο Άμυνας. Παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιντλίμπ, την Τζεράμπλους, το Εζάζ, το Μπαμπ και το Αφρίν, αναπτύχθηκαν στο Τζεϊλάρπινάρ και το Άκτσακαλέ της Ούρφα. Ειδικά πολεμικά ειδησεογραφικά μέσα έλαβαν θέσεις στα σύνορα. Ο κόσμος παρακολούθησε τον αεροπορικό βομβαρδισμό δυο πόλεων σε ζωντανή μετάδοση. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία πήρε τον έλεγχο του Γκιρέ Σπι, ο ISIS επέστρεψε ενώ ο τοπικός πληθυσμός οδηγήθηκε σε εκτοπισμό.

Μετά την εκεχειρία

Η Τουρκία κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί περιοχών αμάχων κατά τις πρώτες ημέρες ήταν η απόδειξη. Η Διεθνής Αμνηστεία ανακοίνωσε ότι 180 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις στο Σερεκανιγιέ και το Γκιρέ Σπι. Κάποιες πηγές κατέγραψαν επίσης ότι 116 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά την κήρυξη εκεχειρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 100 χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν (σύμφωνα με άλλες πηγές, 300 χιλιάδες). Όσοι έμειναν αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και αυτοί. Όμοια με ότι συνέβη στο Αφρίν, ομάδες του SMO που λεηλάτησαν οικίες και επιχειρήσεις των κατοίκων, απήγαγαν αρκετούς πολίτες, που προτίμησαν να μείνουν στην περιοχή, ζητώντας λύτρα από τις οικογένειες.

Εκτελέσεις

Κατά την έναρξη των επιθέσεων, σαλαφιτικές ομάδες υπαγόμενες στον SMO εκτέλεσαν την αντιπρόεδρο του κόμματος Συριακό Μέλλον, Χεβρίν Χελέφ, μαζί με άλλους 8 πολίτες στον αυτοκινητόδρομο Μ4. Κάμερες τους κατέγραψαν να πυροβολούν στο άψυχο κορμί της ξανά και ξανά. Αργότερα, χαρακτηρίστηκε έγκλημα πολέμου. Σε άλλη περίπτωση, η Τσιτσέκ Κομπανί, που είχε αιχμαλωτιστεί από τον SMO χτυπήθηκε και βασανίστηκε μπροστά στις κάμερες. Η Κομπανί είναι ακόμη στις φυλακές της Ούρφα. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο Μουχάμμεντ Χαμίντ Μουχάμμεντ. Ο κόσμος τον γνώρισε να ουρλιάζει με το καμμένο του σώμα στο νοσοκομείο του Τιλ Τεμίρ. Υποστηρίχθηκε πως κάηκε από λευκό φώσφορο. Σε μια συνέντευξη που έγινε στις 13/10 σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου, ο Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Μάικ Έσπερ είπε: «Η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την συριακή αντιπολίτευση». Τα εγκλήματα συνεχίστηκαν το ένα μετά το άλλο. Τα δημογραφικά δεδομένα άλλαξαν από την Τουρκία, γυναίκες βιάστηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν. Η Τουρκία κατηγορήθηκε για κλοπή εσοδείας κριθαριού, σίτου και λαδιού. Βασανισμοί και εκτελέσεις συνεχίστηκαν. Το σπίτι μιας κουρδικής οικογένειας κατασχέθηκε και αργότερα μετατράπηκε σε διδασκαλείο του Κορανίου. Εγκαινιάστηκε από τον κυβερνήτη της Ούρφα. Στην αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Συρία που κάλυπτε την περίοδο μεταξύ 11/01 και 01/07/2020, αναφερόταν: «Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι ο SMO και οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται υπό κοινή διοίκηση και ιεραρχία. Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτές τις ομάδες αξιολογούνται στη βάση της διοίκησης και του μηχανισμού ελέγχου. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ήταν ενήμερες για την λεηλασία και κατάσχεση περιουσίας πολιτών και ότι πολίτες κρατούνταν και βασανίζονταν, και αυτές οι πράξεις πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία των τουρκικών αρχών. Οι τουρκικές αρχές που δεν εμπόδισαν αυτές τις πράξεις, παραβίασαν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τις διεθνείς συμβάσεις.

https://mezopotamyaajansi.com

Σχ.tourkikanea.gr: Ότι η Τουρκία είναι κράτος-εγκληματίας είναι γνωστό. Μέταξύ άλλων ίσως θα έπρεπε να προσέξουμε τις πρακτικές της. Η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου δεν σταμάτησε στην Συρία, αλλά υπάρχουν σχετικά βίντεο με χρήση τους στο αρμενικό μέτωπο. Παραθέτουμε σύνδεσμο, ώστε να πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.