Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόσο κοντά μπορούν να είναι δύο άτομα αν φοράνε και οι δύο μάσκα

Η φυσική απόσταση είναι προϋπόθεση περιορισμού της COVID-19, καθώς οι μάσκες προσώπου απλά μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν τον αριθμό των στ...

Η φυσική απόσταση είναι προϋπόθεση περιορισμού της COVID-19, καθώς οι μάσκες προσώπου απλά μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν τον αριθμό των σταγονιδίων από την μύτη και το στόμα, λέει ο δρ. Anand Kumar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στο Γουίνιπεγκ.



Μπορεί μια μάσκα προσώπου να μειώνει την εξάπλωση σταγονιδίων κατά περίπου 80%, αλλά "αφήνει ένα 20% σταγονιδίων να περάσει. Πόσο μακριά; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά", είπε στο CBC News.


Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία, είτε φοράτε μάσκα είτε όχι. Ο διπλασιασμός της απόστασης μεταξύ εσάς και ενός άλλου ατόμου μειώνει τα ιικά σωματίδια που ανταλλάσσετε κατά περίπου οκτώ φορές, είπε ο Kumar. Η μάσκα εμποδίζει τα μεγαλύτερα, πιο μολυσματικά σταγονίδια να φτάσουν στο άλλο άτομο.


Πόσο κοντά μπορείτε να είστε αν και οι δύο φοράτε μάσκα;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, λέει ο Martin Fischer, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος έχει μελετήσει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μασκών.


Αυτό συμβαίνει επειδή οι κίνδυνοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο καλά εφαρμόζει η μάσκα στο πρόσωπο καθενός, πόσο αποτελεσματικά εμποδίζει τα σταγονίδια, αλλά και για πόσο χρόνο θα στέκονται κοντά τα δύο άτομα που φορούν μάσκες.


Ο δρ. Kumar και άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα ατομικά μέτρα προστασίας σαν να είναι φέτες ελβετικού τυριού η μία μετά την άλλη. Μπορεί η κάθε μία φέτα από μόνη της να μην είναι επαρκής για να εμποδίσει την μεταφορά του ιού, αλλά όταν μπουν σε σειρά, τότε στο τέλος φιλτράρουν όλο το ιικό φορτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.