Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δείχνουν τα λύματα

Ο κορονοϊός “καίει” στη Θεσσαλονίκη και τα νέα από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που αναλύσει τα λύματα δεν είναι καθόλου καλά. Και αυτό ...

Ο κορονοϊός “καίει” στη Θεσσαλονίκη και τα νέα από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που αναλύσει τα λύματα δεν είναι καθόλου καλά.



Και αυτό γιατί οι μετρήσεις δείχνουν πως ο κορονοϊός στην Θεσσαλονίκη είναι σε έξαρση και πως στο τέλος του μήνα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.



Αυτό ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το voria, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη.


Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτώβρη.



«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα πως τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών πως μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.


«Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε.


Ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται».



Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και της Παρασκευής να δείξουν πως πιθανότατα την άλλη εβδομάδα να ξεκινήσει μια επιπέδωση που θα φανεί τρεις με τέσσερις μέρες μετά. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.


Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3-4 σημεία με σκοπό να γινεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.


Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».


«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. ‘Αρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.


Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορονοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ.Μεταλλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση με αφορμή τη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου: «Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».


Ερωτηθείς ο κ.Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».


Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. ‘Οπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. ‘Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».


Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου».


Ο κ.Εξαδάχτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».


Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.