Tελευταια Νεα

Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2020

Ανάμεσα τους ο Ερντογάν.... Ποιοί είναι οι ηγέτες που δεν έδωσαν ακόμη συγχαρητήρια στον Μπάιντεν

Ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες ανά τον κόσμο εύχονται συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο 5 από αυτούς έχουν επιλέξει ως τώρα να σιωπήσουν χαρακτηριστικά.

Πρώτος και καλύτερος ο Πούτιν έχει παραλείψει ως τώρα να ασκήσει αυτό το τυπικό καθήκον, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένης της καλής σχέσης του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν από την άλλη έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία την «σημαντικότερη απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ έχει ορκιστεί πως θα αντιμετωπίσει κάθε ξένη εμπλοκή στα πράγματα της χώρας ως «εχθρική πράξη».

Έτσι, το γεγονός ότι ο Πούτιν είχε σπεύσει το 2016 να συγχαρεί τον Τραμπ μόλις λίγες ώρες μετά την νίκη του, ενώ τώρα δηλώνει πως περιμένει το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα για να συγχαρεί τον Μπάιντεν αιτιολογείται περαιτέρω.

Ένας ακόμη ηγέτης που δεν έχει πει τα δέοντα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον Τραμπ στην εξουσία, οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές φορές στον Τούρκο Πρόεδρο το πράσινο φως για τα πεπραγμένα του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συγχαρητήρια του Τραμπ στον Ερντογάν για την αμφιλεγόμενη νίκη του στο δημοψήφισμα του 2017, με το οποίο το πολίτευμα της γείτονος μετετράπη από «προεδρευόμενη κοινοβουλευτική» σε «προεδρευόμενη» δημοκρατία.

Ο Μπάιντεν, αντιθέτως, έχει εκφράσει πολλάκις την ανησυχία του για την Τουρκία και εκφράσει την πρόθεσή του να αλλάξει προσέγγιση όσον την αφορά.

Τα συγχαρητήριά του έχει παραλείψει να πει και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Η ρήξη του Τραμπ με τη χώρα είναι γνωστή, με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκεται στο επίκεντρο και τον Τραμπ να κατηγορεί συχνά την Κίνα για απάτες σε βάρος των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγει ακόμη και τον κορωνοϊό.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση των δύο χωρών και των Προέδρων τους είναι ήδη τεταμένη, ο Κινέζος Πρόεδρος επιφυλάσσεται από το να χαιρετίσει την νίκη του Μπάιντεν.

Το γεγονός σε αυτή την περίπτωση οφείλεται ενδεχομένως στο ότι ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την υπόθεση της Κίνας αποτελεσματικότερα από τον Τραμπ, κατηγορώντας τον μάλιστα για το ότι στην αρχή της θητείας του είχε αντιμετωπίσει την Κίνα με φιλική διάθεση.

Ο αποκαλούμενος και «Τραμπ των Τροπικών» Ζαΐρ Μπολσονάρο, Πρόεδρος της Βραζιλίας, παρέλειψε επίσης να συγχαρεί τον Μπάιντεν για την νίκη του.

Ο Μπολσονάρο έχει παραλληλιστεί πολλές φορές με τον Τραμπ λόγω της κοινής, αμφιλεγόμενης και λαϊκίστικής τους ρητορικής και προσφάτως λόγω της στάσης υποτίμησής τους απέναντι στην πανδημία.

Μάλιστα, ο γιος του Μπολσονάρο, Εντουάρντο, ο οποίος αποτελεί μέλος του Κονγκρέσου της Βραζιλίας, αμφισβήτησε ανοιχτά την εγκυρότητα των ψήφων υπέρ του Μπάιντεν, όπως έκανε άλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ.

Τέλος, τα συγχαρητήριά του δεν έχει δώσει ακόμα στον Μπάιντεν ο Πρόεδρος του Μεξικό, Andrés Manuel López Obrador, ο οποίος προτίμησε να δηλώσει πως θα περιμένει την περάτωση όλων των νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με την ψηφοφορία προτού αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Παρά την σκληρή ητορική του Τραμπ όσον αφορά την μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ και τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιχειρήσει να επιβάλλει στη χώρα ανά διαστήματα, οι δυο ηγέτες έχουν αναπτύξει αρκετά στενές σχέσεις, με τους δυο να συναντιούνται σε φιλικό κλίμα για να γιορτάσουν την εμπορική συμφωνία των χωρών τους με τον Καναδά τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Πρόεδρος του Μεξικό μάλιστα δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη πως εκτιμά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παρέμβει ως τώρα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, δείχνοντας, όπως είπε, «σεβασμό».

Παρόλα αυτά, τόνισε και την εκτίμηση που τρέφει για τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο είπε πως γνωρίζει εδώ και 10 χρόνια.
« Προηγουμενη
Επομενη »