Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ... Χακίμ Ακσόι προς ΕΕ: Οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν μας δεσμεύουν – Δύο κράτη στη Κύπρο

Την οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσόι, προκάλεσε η καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της τουρκι...




Την οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσόι, προκάλεσε η καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της τουρκικής φιέστας στα Βαρώσια Αμμοχώστου.

Την Κυριακή η ΕΕ, μέσω γραπτής δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).

»Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισήμανε εξάλλου χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπρόσωπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, ο οποίος με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα χαρακτηρίζει, την ΕΕ «αποσυνδεδεμένη» από την πραγματικότητα του νησιού σημειώνοντας ότι «αγνοεί» την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω των εκλογών.

«Οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζόζεφ Μπόρελ για την περιφραγμένη πόλη Μαράς και τη διευθέτηση του Κυπριακού στη δήλωσή του αποκάλυψαν για άλλη μια φορά πόσο αποσυνδεδεμένη είναι η ΕΕ από τις πραγματικότητες του νησιού και αποκάλυψαν ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση του λαού της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (“ΤΔΒΚ”) όπως φάνηκε στην κάλπη», ξεκινά η ανακοίνωση, η οποία στη συνέχεια τονίζει πως μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι «συνιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτηρίζει, του νησιού.

«Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει στη διευθέτηση» αναφέρει.

Υποστηρίζει δε πως η απόφαση για τα Βαρώσια στοχεύει στην εξάλειψη των σημερινών παραπόνων και όχι στην πρόκληση νέων.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

»Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού.

»Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο Τουρκοκύπριος λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών.

»Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση» τόνισε.

Ακόμη, ο Ακσόι σημειώνει πως το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστείτε τη δύναμη και τον πλούτο.

«Εάν η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.